+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Áttörve és megtörve
2024. január 15. hétfő 14:32 - Keszthely
Áttörve és megtörve
Az eseményen felidézték a magyar honvédek bátorságát, önfeláldozását és hogy milyen mostoha körülmények közt tértek haza a túlélők. 1943 januárjában a szovjet Vörös Hadsereg támadása következtében a 250 ezer fős 2. magyar hadseregből mintegy 125-130 ezren estek el, sebesültek meg, vagy estek fogságba.

A Don-kanyarban vívott harcok a magyar hadtörténelem legszomorúbb fejezetei közé tartoznak: a megfelelő fegyverzet és felszerelés nélkül, lehetetlen feladattal megbízott honvédek tízezrei vesztek oda a -40 fokos orosz télben. Az ott szenvedők lelki üdvéért imádkoztak a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban. A mise után versekkel, valamint Góth Imre Árpád beszédével folytatódott a megemlékezés. Az előadó hangsúlyozta, a Don-kanyarban harcoló csapataink példaértékű kiállással tették azt, amit megkövetelt a haza.

„Január 12-én felderítő alakulatok indultak meg, és 14-én indította meg a vörös hadsereg a teljes offenzíváját az Urivi térségben amely kettészakította a 2. magyar hadseregnek az arcvonalát. Az akkor katonai vezetést, és a katonák helytállását dicséri, hogy gyengébb felszereléssel, gyengébb felkészítéssel, gyakorlatilag jól helytálltak, sikerült fenntartaniuk olyan folyosót, amelyik mind a magyar, mind a német katonák el tudták hagyni a harcteret.”

Az 1945 utáni történetírás mindenképpen igyekezett negatív hangulatot kelteni a visszatérő katonákról. A túlélők, és a hozzátartozók sem beszélhettek a történtekről őszintén.

„Majdnem, hogy szégyelniük kellett, a kertek alatt kellett hazahozni ezeket az embereket, nem lehetett ünnepelni, tehát már akkor is a hangulat nehéz volt és rossz volt, valójában katonai esküjükhöz híven helytálltak, és az ezeréves magyar katonai múlthoz hűen helyt álltak ezek a férfiak, akik akkor ott voltak.”

A keszthelyi Bethlen Gábor Nyugdíjas klub is tiszteletét tette a megemlékezésen, élén Szirmai Jánossal nyugállományos alezredessel, kinek édesapja, valamint apósa is megjárta a Don-kanyart és élve jutott haza onnan.

„A katonaságnak ez a nagy pusztulása, ami a 2. világháborúban a Don mellett történt, ez nem hasonlítható össze más tragédiákkal, esetleg még Moháccsal lehet összehasonlítani, és ennek az emléknek, a kegyeletnek a megadása, az ott elesett hősöknek, ez nagyon fontos, a mostani fiatalságnak is, nem csak a nyugdíjas katonáknak.”

A megemlékezés záró akkordjaiként a város képviselői megkoszorúzták az emlékművet, valamint gyertyát gyújtottak, ami emlékeztet mindenkit, mi történt 81 évvel ezelőtt.


Pelikán Péter - Keszthely Tv

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Bővül a színház fogadótere, a tervek között szerepel egy piaci kéregparkoló és vásárcsarnok kialakítása.
 
Novák Ferencet és Vértesaljai Lászlót is polgármesterjelöltnek javasolják.
 
Az Alkotmánybíróság elnöke egyedüli jelölt volt a tisztségre.
 
Szabás-varrás workshop kezdődött a keszthelyi Népművészeti Alkotóházban
 
Az elmúlt évek inflációja, illetve az ingatlanok értékemelkedése indokolta a döntést.
 
A jelenlegi polgármester közösségi oldalán köszönte meg a keszthelyi Fidesz csoport támogatását.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus