+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Szobrot kapott Holler Konrád, Zalavár egykori plébánosa
2023. november 8. szerda 14:05 - Zalavár
Szobrot kapott Holler Konrád, Zalavár egykori plébánosa
Szoboravatással és az alkotói pályázat eredményhirdetésével ért véget a 100 éves zalavári Rózsafüzér Királynéja templom ünnepségsorozata. Az elmúlt két program során koncertekkel és kiállításokkal is megemlékeztek a jubileumra. Az esemény zárórendezvényén a Kaposvári Egyházmegye püspöke tartott szentmisét.

A Rózsafüzér Királynéja templomot 1914-ben kezdték el építeni, de a világháború miatt többször félbe kellett hagyni, így csak 1923-ra fejeződött be a munka. Építtetője az akkori plébános, Holler Konrád volt. A 100 éves jubileum kapcsán róla is megemlékeztek a településen. A ünnepségsorozat zárásaként szobrot is avattak a tiszteletére.

„Holler Konrád én úgy gondolom, hogy egy erős személyiség volt. Határozott és gyakorlatilag neki köszönhető, ő volt az az ember, aki ezt a templomépítést összefogta, ő mozgatta és gyakorlatilag ugyanúgy, mint jelenleg, az első világháborút követően válság és infláció sújtotta az embereket, úgy gondolom, hogy ez összefogással megvalósulhatott, úgy, ahogy a mai rendezvény is összejött.” - osztotta meg Lucz József polgármester.

A szobrot Varga László megyéspüspök áldotta meg. Az alkotást Turi Török Tibor keszthelyi szépmíves készítette. Az eseményen elmondta, sikerült megismernie a plébános személyiségét, így könnyű volt a munka.

„Amikor őt látom, láttam, hogy ő egy határozott személyiség, óriási akaraterő és ahogy Márai Sándor mondja, az író, hogy 40 év után mindenki tehet az arcáról. Kiül az egyéniség az arcra és ha ezzel tudok szinkronba kerülni, azonosulni, akkor nagyon egyszerű a dolgom.”

A templomot szentmise keretében áldotta meg a megyéspüspök. Prédikációjában köszönetét fejezte ki mindenkinek, akik az ünnepet előkészítették és széppé tették

„Először kell egy álom, egy vízió, amihez aztán meg kell keresni azokat a testvéreket, akik mernek együtt álmodni. Csak így épülhetett fel ez a templom. A plébános megtalálta azokat az embereket, akik mellé álltak.” - fogalmazott Varga László megyéspüspök.

Az ünnepségen hirdették ki a korábban közzétett alkotópályázat eredményét. 5 kategóriában díjazták az első három helyezettet, valamint a különdíjasokat. A beérkezett pályaműveket továbbra is meg lehet nézni a templomban.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A Fejér György Városi Könyvtár közösségi terének elnevezésére várják az ötleteket.
 
20 kg-os példányt csaltak horogvégre.
 
A szavazáshoz csak e-mail címre van szükség.
 
Olvasásra sarkall az Állatvédelmi Oktatásért Alapítvány kihívása.
 
A sportegyesület hívására húsz e-sportot kedvelő fiatal mérette meg magát a viadalon.
 
A Kis-Balaton nádasa a vízszűrő szerep mellett több élőlény fészkelő- vagy pihenőhelye.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus