+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Figyeljünk! Fűtsünk okosan!
2023. október 20. péntek 13:53 - Keszthely
Figyeljünk! Fűtsünk okosan!
Megkezdődött a fűtési szezon. Ez hivatalosan október 15-től április 15-ig tart. A Katasztrófavédelem fokozott odafigyelést kér. Az elmúlt évek lakástüzeinek 61 százaléka, a szén-monoxid-mérgezéseknek pedig 60 százaléka a fűtési szezonban történt.

Leskó László most szerezett be a szén-monoxid érzékelőt. Apartmant üzemeltet. Ősszel és télen is fogad vendégeket, a fűtést gázkazán vagy ez a kályha biztosítja. Ilyen berendezés esetén kötelező a szén-monoxid és a füstérzékelő a szálláshelyen.

„Mind számunkra, mind a vendégeink számára is fontos, hogy biztonságban legyenek. Ez a pár ezer forintos készülék jelzi, ha a szén-monoxid jelen van egy helyiségben egy bizonyos mennyiség felett. A veszélyes szint elérését egy éles hanghatással jelzi és mindaddig jelez, amíg a szén-monoxid egy megadott határérték alá nem csökken” - nyilatkozta az apartman tulajdonosa. 

A régebbi gázüzemű, vagy a fatüzelésű fűtőberendezések nyílt lánggal működnek. Azaz az égéshez szükséges oxigént a lakó- vagy élettérből nyerik a kazánok, kályhák. Ha a használatuk, vagy telepítésük hibás, az lakástűzhöz, vagy szén-monoxid-mérgezéshez vezethet. A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, ezért életet menthet egy érzékelő. A tűz mielőbbi észlelését pedig füstjelző segítheti.

„Nyilvánvalóan tudjuk, hogy a szén-monoxid felléphet problémaként főleg azokban az ingatlanokban, ahol még mindig nyílt égésterű készülékek működnek. Nagyon kérjük a lakosságot, hogy ilyen eszközökkel rendelkezzenek és pár ezer forinton ne múljon emberi élet" - mondta Kósi Zsolt a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. 

A kémények ellenőrzését és tisztítását magánszemélyeknek ingyen végzik a kéményseprők, viszont a családi házakban élőknek időpontot kell foglalniuk. Sokan csak a fűtési szezon előtt néhány nappal hívják a szakembereket, pedig az ingyenes kéményellenőrzést nem csak ősszel lehet igénybe venni. Nem az ellenőrzés időpontja, hanem annak rendszeressége a fontos.

„Azért is fontos, hogy az előttünk álló időszakban megtörténjen a kémények ellenőrzése, hiszen gondoljunk bele abba, hogy ha nem minden évben kérünk ilyen szolgáltatást, akkor a keményeinkben bajok is keletkezhetnek. A hangsúly a rendszerességen van. Ha rendszeresen minden évben kérjük ezt a szolgáltatást, akkor biztosak lehetünk abban, hogy ezt a fűtési szezont is minden gond és baj nélkül fogjuk átvészelni” - tette hozzá Kósi Zsolt szóvivő. 

A Katasztrófavédelem azt kéri, ahol fával fűtenek, ott a lakástüzek megelőzése érdekében tartsák távol a tüzelőt és egyéb éghető anyagokat a fűtőeszköztől.2023 első három negyedévében 115 lakástűz keletkezett vármegyénkben, a lángok 2147 négyzetméteren pusztítottak. A tűzoltók 32 embert mentettek ki a tűzzel érintett otthonokból, 14-en megsérültek. Az első kilenc hónapban keletkezett lakástüzekben két ember vesztette életét. Keszthelyen és Szentgyörgyváron is az ágyban keletkezett a tűz. A tűzoltók szerint még most is sok tragédiát okoz a fekhelyen dohányzás.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

  

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A Fejér György Városi Könyvtár közösségi terének elnevezésére várják az ötleteket.
 
20 kg-os példányt csaltak horogvégre.
 
A szavazáshoz csak e-mail címre van szükség.
 
Olvasásra sarkall az Állatvédelmi Oktatásért Alapítvány kihívása.
 
A sportegyesület hívására húsz e-sportot kedvelő fiatal mérette meg magát a viadalon.
 
A Kis-Balaton nádasa a vízszűrő szerep mellett több élőlény fészkelő- vagy pihenőhelye.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus