Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Gazdaság / Első kérdés az eladó ingatlannál: milyen a fűtés?
2022. szep. 21. szerda | Keszthely
Első kérdés az eladó ingatlannál: milyen a fűtés?
Az augusztustól életbe lépett rezsiszabályok egyelőre nem borították fel az országos lakáspiacot. A kínálat folyamatosan nő, ugyanakkor csökkenő keresletet tapasztalnak a szakértők. Egyre jobban felértékelődik a megújuló energia. Ha valaki napelemet szeretne, jelenleg több hónapot kell várnia.

A gázárak emelkedése miatt a korábbi hatról, három-négy évre csökkent a napelemes beruházások megtérülési ideje.  Nem véletlen, hogy jelentősen nőtt az érdeklődés és a kereslet a napelemes rendszerek és elektromos fűtési módok iránt.

„Most a mi kapacitásunk is véges és a végét járjuk. Ha most hozzánk bejön egy érdeklődő, annak két-három hónap mire oda tudunk mi menni és fel tudjuk rakni az eszközöket. De a beszállítók is ugyanúgy vannak, jelenleg akkora a forgalom, meg a kereslet ez iránt…muszáj megvárni őket is, nincs mit fölrakni igazából” - nyilatkozta Horváth Péter napelem- és elektromos fűtés szakértő. 

A tervezett tavaszi időpont helyett már novemberben is beadható pályázat napelemes rendszerekre. A kormány 200 milliárd forintot biztosít a programra. Továbbra is azok pályázhatnak, akiknek a bruttó éves átlagjövedelme nem haladja meg a 4 850 000 forintot. A 100 százalékos vissza nem térítendő támogatást napelemre, nyílászárók cseréjére, fűtéskorszerűsítésre és akkumulátor telepítésére lehet felhasználni.

Az eladásra kínált ingatlanoknál egyre nagyobb figyelmet kap, hogy az épület milyen fűtéssel rendelkezik. Az egyik vezető portálon a gázfűtéses lakásra keresők aránya jelentősen csökkent. A hőszivattyús fűtési rendszerre és cserépkályhával rendelkező lakásokra viszont nőtt az érdeklődés.  Zala megyében továbbra is a gázfűtés a domináns, az eladásra kínált ingatlanok fele ilyen fűtéssel rendelkezik.  

Balogh László vezető gazdasági szakértő: „Ez illeszkedik a hazai teljes ingatlankörképhez, mert Magyarországon a piacra kerülő ingatlanok háromnegyedénél valamilyen módon gázfűtésre vezethető vissza a fűtési rendszer. Zala megye abból a szempontból érdekes, mert itt az egyéb fűtési módok, például a fafűtés, a cserépkályha, mint alternatív módok, viszonylag nagy arányban vannak jelen az eladó ingatlanok kínálatában és több mint 48 százalék az ahol ilyen fűtési módozat is megjelenik az eladó ingatlanok esetében.”

Az országos lakáspiacon, így a megyein is a következő hónapok vízválasztóak lehetnek, ugyanakkor jelentősebb áremelkedés egyelőre nem várható, elsősorban a bizonytalan gazdasági környezet miatt.  A megyében az eladásra szánt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára augusztus legvégén 498 ezer forint volt. Az árak településtípusonként jelentősen eltérnek.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. feb. 27. kedd 19:15 | Keszthely
Az elmúlt évek inflációja, illetve az ingatlanok értékemelkedése indokolta a döntést.
| 2024. jan. 9. kedd 14:44 | Keszthely
Jó évet zárt az ingatlanpiac a Duna House értékelése szerint.
| 2023. okt. 6. péntek 17:59 | Keszthely
A látható és olvasható házszámok kihelyezése mindenki érdeke.
| 2023. aug. 4. péntek 18:22 | Keszthely
Lombár Gábor körlevélben figyelmeztette az érintett települések vezetőit.
| 2022. nov. 21. hétfő 15:54 | Keszthely
Bővül a kínálat, a kereslet viszont csökken az ingatlanpiacon.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.