+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Egy szobrász életútja
2023. szeptember 22. péntek 14:47 - Keszthely
Egy szobrász életútja
Turi Török Tibor életútját ismerhették meg a Nemzeti Kör könyvklubjának résztvevői. A programot egy éve indították útjára, és amellett, hogy megismerik a helyi művészeket, olyan könyveket olvasnak közösen, amelyek a város vagy a térség történelméről szólnak. A találkozóknak egy belvárosi cukrászda ad otthont.

Turi Török Tibort elsősorban szobrászként ismerik Keszthelyen és a Kárpát-medencében. Műtermében sorra készülnek a domborművek és a mellszobrok. Szívesen formázza meg történelmünk nagyjait, de az egyházi témák sem állnak tőle távol. Emellett írók, költők és könnyűzenei alakok is megihletik. A képzőművészet mellett múzeumalapító, több kiállítóhelyet is létrehozott a városban. Munkásságát Podmaniczky, Pro Urbe és Pro Cultura díjjal ismerték el.

„Isten ilyennek teremtett. Az élet szembejött, nem tudtam önmagam lenni, mert korán nősültem, jött a nagy család, és végül is a pénzszerzés, a megélhetés volt. Aztán idősebb koromban jött – ennek tizenvalahány éve – hogy amit korábban gyakoroltam, a grafikát, oktattam festészetet, azt én most elővettem. Véletlenül a Csillgavárt üzemeltettem akkor és a várnak a makettjét készítettem el, és akkor kezdtem agyaggal foglalkozni. Akkor nem jött az ecset, sem a pemzli, hanem a szobrászat. Ez az előélete a szobrászatnak.” - tájékoztatott Turi Török Tibor szobrász, író, múzeumalapító.

A szobrászat mellett kedvelt időtöltése az írás, több munkája is megjelent már. A tollat már gyerekkorában elkezdte forgatni           , az elmúlt időszakban ez a tevékenység egyre intenzívebbé vált. Turi Török Tibor nappal a szobrászatnak szenteli az életét, éjszaka azonban előkerül a toll és a papír. A Nemzeti Kör találkozóján az életéről mesélt az érdeklődőknek, Csányi Zoltán pedig felvillantott néhány fényképet az elmúlt évtizedekből. A programnak egyfajta kulturális missziója van, emellett kiemelt cél a közösségépítés.    

„Úgy érzem, hogy az embereknek szükségük van arra, hogy beszélgessenek. Ezek az előadások nagyon jók arra, hogy elindítsák az embereknek az emlékeit, a gondolatait, továbbgondolják a gondolataikat, és ez élményszerű. Azt gondolom, hogy mivel délután három órakor van, elsősorban a nyugdíjasok vannak megszólítva, és a nyugdíjasoknak nagy része úgy érzi, hogy egyedül van. Mégis egy közösséget alkotunk, kirándulásokat szervezünk, voltunk Zalaegerszegen a Mindszentyneumban.” - emelte ki Rázsiné Gyulassy Adrienn, a Nemzeti Kör tagja.

Az elmúlt egy évben vendégül látták Hintalan László Jánost, olvasták többek között Szutrély Péter és Góth László könyvét. Emellett számos városi rendezvény aktív résztvevői. Jövő hónapban Dr. Szántai Lajos tart előadást a könyvtárban Mátyás király igazsága és a világ sorsa címmel.                     

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
7
további híreink
 
A találkozó célja volt, hogy az elmúlt időszak sikereit, jó gyakorlatait bemutassák egymásnak.
 
Keczeli Bianka és Major Veronika sportlövők voltak az est vendégei.
 
Ezúttal Balatonudvari és Vonyarcvashegy között több szakasz válhatott komfortosabbá.
 
A programba december 15-ig lehet regisztrálni.
 
A Híradó Plusz vendége: Mokos János káplán, a Ranolder iskola hitoktatója.
 
Több fontos kérdésről tárgyalt novemberi soros ülésén a keszthelyi képviselő testület.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus