+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A legjobbak között végeztek a vajdások
2023. szeptember 20. szerda 15:17 - Keszthely
A legjobbak között végeztek a vajdások
Második helyezést ért el a Vajda János Gimnázium csapata az 51. Országos Elsősegélynyújtó Versenyen, Szolnokon. A diákoknak számos nem mindennapi esettel kellett szembenézniük, 91%-os teljesítményt nyújtottak. Az első helyezett Heves vármegyei csapattól csupán 4 ponttal maradtak le.

A szakszerű újraélesztést mutatják be a diákok, már itthon. Erre a tudásra is nagy szükségük volt a versenyen. E mellett többek között hasi szúrás, fejsérülések, szívleállás és agyvérzés is szerepelt a feladatok között. A csapatoknak 5-5 percük volt átjutni a 20 különböző állomásokon. A döntőben gyermek, ifjúsági és felnőtt kategóriákban indultak a versenyzők, összesen 55 csoport. A Vajda Gimnázium képviselte Zala vármegyét. A diákok olyan precizitással végezték el a feladatokat, hogy a dobogó második fokára léphettek fel ifjúsági kategóriában. Az abszolút helyezettek között harmadikak lettek. A tanulók elhivatottan sajátították el az elsősegélynyújtást. Mint mondták, nem csak  tudás, koncentráció is kellett, egyes esetekben ugyanis mentális megterheléssel járt egy-egy feladat. Ennek ellenére minden percét élvezték.

„Kaptunk gyakorlati és elméleti feladatokat is. A gyakorlati feladatok előtt is, meg az elméleti feladatok előtt is nagyon izgultunk.  De ott volt egy csomó másik csapat, egy csomó másik fiatal, rengeteg imitátor, rengeteg versenyző, rengeteg vöröskeresztes szakember és egy hatalmas közösségi élmény volt az egész program.” - véli Varga Dorottya, a csapat kapitánya.

A Magyar Vöröskereszt 1971 óta szervezi mega felmenő rendszerű elsősegélynyújtó versenyét. Ennek célja, hogy a diákok fejlesszék és gyakorolják a segítségnyújtó ismereteiket. Az országos döntőkben a baleseti imitátoroknak köszönhetően élethű körülmények között versenyezhetnek a csapatok. A Vajdában évek óta elsajátíthatják ezt a tudást szakköri körülmények között.  

„Számomra azért fontos, mert igazából az elsősegélynyújtást mindenkinek tudnia kellene, nemcsak az autóvezetőknek, ebből vizsgáznak. És nagyon nagy öröm az, amikor egy hetedikes-nyolcadikos diák arról számol be, hogy otthon tudott segíteni, meg tudott valamit oldani. Illetve maga a versenyszituációkkal az orvosi hivatásra is készítem fel a tanulókat, hiszen többségében biológia tagozatosok.” - mondta el Bertáné Kövesdi Gabriella felkészítő.

A dobogósok értékes ajándékokkal gazdagodtak. A Magyar Vöröskereszt táskáját kapták meg, melyben többek között kulacs, takaró, könyv és kézfertőtlenítők is vannak.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
5
6
 
forrás: Facebook/Magyar Vöröskereszt
 
forrás: Facebook/Magyar Vöröskereszt
 
 
 
 
további híreink
 
A találkozó célja volt, hogy az elmúlt időszak sikereit, jó gyakorlatait bemutassák egymásnak.
 
Keczeli Bianka és Major Veronika sportlövők voltak az est vendégei.
 
Ezúttal Balatonudvari és Vonyarcvashegy között több szakasz válhatott komfortosabbá.
 
A programba december 15-ig lehet regisztrálni.
 
A Híradó Plusz vendége: Mokos János káplán, a Ranolder iskola hitoktatója.
 
Több fontos kérdésről tárgyalt novemberi soros ülésén a keszthelyi képviselő testület.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus