+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Kedvezően alakult a Balaton vízminősége
2023. szeptember 20. szerda 13:39 - Keszthely
Kedvezően alakult a Balaton vízminősége
Szerencsés éve volt a Balatonnak a vízminőség szempontjából. Nem volt algavirágzás a tavon – erről számoltak be a Balatoni Szövetség keszthelyi elnökségi ülésén. A tó menti önkormányzatokat tömörítő társaság szorgalmazza a jelenleg is zajló kutatásokat és a mederkotrást.

2023 nyarán kedvezően alakult a Balaton vízminősége. A tó nyíltvizében sem az algák mennyisége, sem az összetétele nem volt kifogásolható. Tartós meleg, szélcsend és tápanyag, azaz foszfor kell az algák elszaporodásához. Ezek együttesen nem léptek fel a magyar tengernél. A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet szerint idén még partközeli, úgynevezett lokális algavirágzások sem fordultak elő.

A Balatoni Szövetség elnökségének összegezte az idei tapasztalatokat a Limnológiai Kutatóintézet munkatársa. Somogyi Boglárka tudományos főmunkatárs azt is elmondta, hogy jelenleg is kutatják az algavirágzást, elsősorban, hogy az üledékben mi történik: „Elsősorban azt a kérdéskört szeretnénk most körbe járni, hogy melyek azok a fizikai és kémiai körülmények, amelynek hatására a belső terhelés megjelenhet, tehát a tó üledékéből foszfor szabadulhat fel és kerülhet a vízoszlopba és ezáltal előidézheti az algák szaporodását.”

A szövetség elnöksége számos kérdést és észrevételt intézett a témában. A 2019-es algavirágzás ugyanis rávilágított arra, hogy egy ilyen burjánzás könnyen tönkreteheti az idegenforgalomból élő települések szezonját.

„Azt kértük és olyan döntést hoztunk, hogy próbáljunk meg lobbizni annak érdekében, hogy mind a kutatásokra, mind pedig ennek következménye és általunk fontosnak vélt kotrásra folyamatosan legyen pénz, amivel meg tudjuk őrizni a Balatonnak vízhasználatának a minőségét” - nyilatkozta Lombár Gábor, a BSz elnöke. 

Az algavirágzás kapcsán felmerült a mederkotrás témája. A polgármesterek szorgalmazzák az iszap eltávolítását. A mederfeltöltődés különösen a nyugati medencét érinti. Az algák tápanyagául szolgáló foszfor eltüntetése és a komfortos fürdőzés miatt is szükséges a kotrás a településvezetők szerint.

Manninger Jenő társelnök, Keszthely polgármestere: „Mi szeretnénk mindent megtenni, hogy még a kisebb partközeli, lokális algák se jelenjenek meg. Mi mindenképpen szükségesnek tartjuk, mi Balaton-parti polgármesterek, főleg a Keszthelyi-öbölben, hogy a Balaton-parti kotrásokat indítsák meg. A strandok és a part közelében mindenképpen szükség lenen kotrásra. Ezt hála Istennek már nem ellenzik tudományosan, még akkor is, ha az alga nem csak ettől függ.”

Az elnökségi ülésen tárgyalták a Balatoni Szövetség idei rendezvényeit is. Lombár Gábor elnök szerint az Év balatoni háza pályázat és a Balatoni borok versenye is egyre népszerűbb, mindkét elismerésnek rangja van a szakmában. Idén jubilált a Kék Hullám Zászló minősítés. 20 éve értékelik és viszik a balatoni strandok jó hírét ezzel a programmal. A Balatoni Szövetség vezetése szerint ezek a lényegét mutatják meg a Balatonnak, hogy milyen értékei vannak a tónak és hogy ezeket hogyan próbálják megőrizni.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
7
további híreink
 
A találkozó célja volt, hogy az elmúlt időszak sikereit, jó gyakorlatait bemutassák egymásnak.
 
Keczeli Bianka és Major Veronika sportlövők voltak az est vendégei.
 
Ezúttal Balatonudvari és Vonyarcvashegy között több szakasz válhatott komfortosabbá.
 
A programba december 15-ig lehet regisztrálni.
 
A Híradó Plusz vendége: Mokos János káplán, a Ranolder iskola hitoktatója.
 
Több fontos kérdésről tárgyalt novemberi soros ülésén a keszthelyi képviselő testület.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus