+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Pálinkás emlékek a Balatoni Múzeumban
2023. szeptember 18. hétfő 15:23 - Keszthely
Pálinkás emlékek a Balatoni Múzeumban
Pálinkafőző üstöket, csutorákat, poharakat állítottak ki a Balatoni Múzeumban. A Pálinkás emlékek című tárlat a Néprajzi Látványtár gyűjteményét mutatja be az érdeklődőknek. A kiállítás a Magyar Géniusz Program keretében valósult meg, és az ősszel egy nagyszabású konferencia is társul hozzá.

Bár a Balaton környéki települések elsősorban a borkészítésről ismertek, a pálinkafőzés is a szokásos tevékenységek közé tartozott. Elsősorban ősszel-télen készítették ezt a hungarikumot, amelyhez mindenféle gyümölcsöt felhasználtak. Készült pálinka barackból, almából, körtéből, szilvából és szőlőből, de általános volt a törkölypálinka is. A Balatoni Múzeum tárlata a 19. század tárgyi világába enged bepillantást.    

„Olyan tárgyakat tettünk a vitrinekbe, melyek vagy kizárólag a pálinka kínálásával, fogyasztásával és tárolásával foglalkoznak, vagy pedig pálinkafogyasztásra is, és tárolásra és kínálásra is alkalmasak. A csutorákban, a kobaktökökben, a korsókban lehetett bort is tárolni, bort is lehetett belőle kínálni vagy vizet, és természetesen pálinkát is. A pálinkafőző fazekak és a pálinkás butellák, ezek pedig kifejezetten a pálinkának a készítésére, illetve tárolására, fogyasztására szolgáltak.” - mondta Gyanó Szilvia néprajzkutató, a kiállítás kurátora.

A kiállításon mázas korsók és pálinkafőző üstök, fa és kerámia csutorák és a mai kor pálinkáspoharai is helyet kaptak. Ezek a tárgyak egykor természetes tartozékai voltak a Balaton-melléki otthonoknak és a szőlőhegyi hajlékoknak. A megnyitón elhangzott, a régi zalai ember mindennapjaihoz hozzátartozott a pálinkafogyasztás. A kamarakiállítás mellett november elején szakmai konferenciát szerveznek a témában.

„Egyrészt a pálinkával foglalkozó szaktekintélyeket várjuk előadónak, de nem csak a pálinka lesz itt a téma. A tudomány napja, a Zala megyei Közgyűjteményi Napok keretében egyéb más tudományágak szereplői, a levéltár, a könyvtár, a múzeumok kutatói is bemutatják az elmúlt évek kutatási eredményeit, érdekességeit.” - tette hozzá Németh Péter, a Balatoni Múzeum igazgatója.

A tárlat a Néprajzi Látványtárban kapott helyet és a múzeum nyitva tartási idejében látogatható. A kiállítás december 31-ig tekinthető meg.

Regman Karola - Keszthelyi TV     

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A Katasztrófavédelem ellenőrizte a lakossági riasztó berendezéseket.
 
Több mint 300 helyszín csatlakozott már a Látás hónapjához.
 
Vonyarcvashegyre érkezett a Wood Wide Web vándorkiállítás.
 
Keszthelyen 75 km/órás volt a legerősebb a széllökés vasárnap.
 
Több mint 250 regisztrált vendég érkezett az ország minden részéből a 6. Villanyautós Baráti Találkozóra
 
Castelli Árpád vasútépítő mérnök nyaralójára, valamint a becehegyi vasútállomás épületére került egy.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus