+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Szüreti felvonulás volt Reziben
2023. szeptember 12. kedd 16:22 - Rezi
Szüreti felvonulás volt Reziben
A falu apraja-nagyja megmozdult Reziben a szüreti felvonuláson. Nincs sok idő az ünneplésre, hiszen sok a munka a szőlőben és a pincékben. Egyes gazdák már szüreteltek olaszrizlinget is, de most még inkább csak a korai fajtákból nyertek mustot. A minőséggel elégedettek, de mennyiség elmarad a tavalyi évtől.

Kisvasúttal, traktorokkal, lovaskocsikkal tarkítva vonult végig a szüreti menet Reziben. Rizlingországban mindenki a betakarítás kezdetét ünnepelte. Olaszrizling és Bianka szőlő levét préselték ki a helyi borászok. 16-17-es cukorfokra becsülték a mustot a termelők. Bárki megkóstolhatta a hegy levét. 

„Nagyon finom, nagyon, kóstoltuk. Nagy örömmel vagyunk itt, örülünk hogy itt lehetünk és örülünk, hogy ilyen rendezvényeket tartanak és, hogy a hagyományt őrzik itt Magyarországon. És azt szeretném mondani, hogy szeretnénk ha ez így folytatódna” - nyilatkozta a családjával érkező Gazsi Adrienn. 

A szüreti menet a falu több pontján megállt. Helyi és környékbeli művészeti csoportok, néptáncosok, óvodások adtak műsort. Ahogy más szőlőtermő vidékeknek, így Rezinek is ez a legnagyobb ünnepe. A községben több évtizedes hagyomány a felvonulás. A helyeik azt vallják, nagy kincsük a szőlőhegy.

Tafotáné Cserép Gabriella művelődésszervező: „Mindenképpen a hagyományőrzés nagyon fontos szerepet tölt be. Azt gondolom, mind, akik itt vagyunk, mind lokálpatrióták vagyunk és nagy értékünk a szőlő, nagy kincsünk a szőlőhegy. Ezt mindenképpen meg kell őrizni és ezért mindenki – azt gondolom – hogy szívesen hadba áll és ilyenkor megmozdul.”

Szépen sárgul a napfényben az olaszrizling. Ezeket a fürtöket várhatóan három hét múlva takarítják be. Rezit Rizlingországnak is nevezik. A talajadottságoknak köszönhetően változatos ízvilággal készítik ebből a szőlőből a bort az itteni pincékben. Szinte nincs olyan gazda, akinek ne lenne olaszrizlingje.

„Az Irsait, a Cserszegi fűszerest – akinek volt – azok már leszedték. Aránylag meg vannak elégedve a cukorfokkal. A mennyiség az sajnos szinte a fele, csökkent a mennyiség az idén” - tudtuk meg Bellér Ferenctől, a Rezi Szőlész-borász Egyesület elnökétől. 

Magyarországon, így a Balaton-felvidéken is egyre kevesebb a szőlő. Az átlaghoz képest Reziben még több család borászkodik. A községben 15 hektár bejegyzett ültetvény van, de többen a kiskertekben is termesztik ezt a gyümölcsöt.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A nonprofit Kft. azzal a céllal jött létre, hogy a régió meghatározó szektorában tanulókat.
 
Nőtt a hallgatók száma, és folyamatosan valósulnak meg fejlesztések is.
 
Csütörtökön tartotta szeptemberi soros ülését a keszthelyi képviselő-testület.
 
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat több területen segíti a családokat a felzárkózó településen.
 
A teljesen elektromos jármű várhatóan tavasszal áll szolgálatba, és hatékonyabb lesz, mint a jelenlegi.
 
Három és fél hónap alatt átlagban napi 82 bérlést regisztrált Keszthelyen az üzemeltető cég.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus