+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Csodaszarvasok Gyenesdiáson
2023. szeptember 4. hétfő 17:31 - Gyenesdiás
Csodaszarvasok Gyenesdiáson
Szarvasbőgéshez kapcsolódó programot rendeztek a Festetics Imre Élményközpontban. Látványetetés, különleges rovarok és lézerharc is színesítette az eseményt. A népszerű Csodaszarvas Fesztivál célja a fiatal korosztály megismertetése a természettel

KISS RÉKA REGINA először járt a központban és mindent megcsodált. Látott vaddisznót, gyöngytyúkot, kakast. Nem volt elveszve az állatok között, a kerítés mellett fekvő gímszarvast bátran simogatta meg, amiről ugyanaz a volt a véleménye mint a programról:
Nagyon tetszik a bundája is, és az agancsa is, úgyhogy minden tetszik” 

Sokan látogattak ki az Élményközpontba, népszerű volt a program. A tavaszi Nyuszifül fesztivál mellett a Csodaszarvas fesztivál a legnagyobb éves programjuk, ami az őszi szarvasbőgésről kapta a nevét. Az élményközpont célja, hogy az állatok közelébe kerüljenek az emberek és hasznos ismereteket tanuljanak meg róluk, ennek fejében rendezik meg minden évben ezeket a népszerű eseményeket.

A  szarvasok állnak a középpontban. Közülük is a gímszarvasok, hiszen számukra most egy nagyon fontos időszak van, augusztus 20-a után megkezdődött a szarvasbőgés időszaka. Ilyenkor ugye, a bőgésben elkezdik terelgetni a teheneket a bikák. Ez a nászidőszaknak a neve." nyilatkozta VARGA PÉTERNÉ a Festetics Imre Élményközpont vezetője.

A gímszarvas számos európai barlangfestményen és tárgyon szerepel.  A csodaszarvas egy hun-magyar mondakörben és a magyar népi hagyományokban is ismert mitikus állat. Az az állat, amelyet a monda szerint Hunor és  Magor és üldözött, valószínűleg gímszarvas volt.

Nemcsak a hazai nagyvadakkal, hanem egzotikus állatokkal is meg lehetett ismerkedni. Az épületben hüllő- és egyéb kisállat-bemutató működött, ahol kézbe lehetett fogni kígyót, békát, sünt. A bátrabbak megsimogathatták a teknősöket, a szakállas agámát is. Ezek mellett megtekinthették az ezerlábúakat, csótányokat és még sok más extrém állatfajt.

 "A mai programok nagyon tetszenek, mert nagyon természetközeliek, a gyerek az állatokat tudják simogatni, etetni, van lovasbemutató és a másik nagy érdekesség, ami ma különlegesen tetszett a lányoknak, hogy voltak hüllők, amiket egészen közelről meg tudtak nézni, megfogni". - fogalmazott MÉSZÁROS PÁL RÉKA

A programok széles közönségnek, a család minden tagjának szóltak. Az állatok mellett kipróbálhatták a fiatalok a különböző hagyományőrző játékokat, valamint összecsaphattak az 5-5 fős csapatok a lézerharcok keretein belül. Röppentek a virtuális bombák, cserélődtek a tárak, amíg az egyik csapat minden tagja ki nem esett.

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A nonprofit Kft. azzal a céllal jött létre, hogy a régió meghatározó szektorában tanulókat.
 
Nőtt a hallgatók száma, és folyamatosan valósulnak meg fejlesztések is.
 
Csütörtökön tartotta szeptemberi soros ülését a keszthelyi képviselő-testület.
 
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat több területen segíti a családokat a felzárkózó településen.
 
A teljesen elektromos jármű várhatóan tavasszal áll szolgálatba, és hatékonyabb lesz, mint a jelenlegi.
 
Három és fél hónap alatt átlagban napi 82 bérlést regisztrált Keszthelyen az üzemeltető cég.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus