+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Folyamatosan próbálkoznak az online csalók
2023. augusztus 23. szerda 17:46 - Keszthely
Folyamatosan próbálkoznak az online csalók
Folyamatosan próbálkoznak a csalók az online térben. A rendőrség arra hívja fel a figyelmet, hogy az áldozattá válás elkerülésének legjobb módja, ha ismerjük a legjellemzőbb elkövetési módszereket. Így a gyanús jeleket észlelve kevésbé dőlünk be a bűnözőknek.

Még mindig népszerű az úgynevezett csomag érkezett módszer a csalók körében. Általában SMS-ben értesítik a felhasználót, hogy az x azonosítószámú csomagot visszaküldik, ha azt nem veszik át a mai napon a leadási ponton. Erről egy linken lehet tájékozódni. Erre kattintva azonban az adatainkat lophatják el egy applikáción keresztül. Mivel egyre több a csomagrendelés, mindenképpen fenntartással kell kezelni az ilyen üzeneteket. Gyakori eset még mindig a bankoktól kapott e-mail vagy hívás is.

„Azzal a módszerrel hívják fel a gyanútlan áldozatokat, hogy a bank gyanús utalást észlel és ennek az ürügyén jutnak hozzá az adatokhoz. Mindig felhívom a figyelmet arra, hogy a bank soha semmilyen körülmények között telefonon nem kér adategyeztetést, pláne nem kéri a bankszámlaszámunkat és nem kéri a bankkártya számunkat, illetve a cvc kódunkat. Ezt mindig csak személyes megjelenés esetén kell tisztázni.” - mondta el Tóth László Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság, Bűnmegelőzési Alosztály alosztályvezetője.

Az egyenruhások arra is felhívják a figyelmet, hogy az internetes vásárlások alkalmával is óvatosnak kell lennünk, hiszen egyre többször fordul elő, hogy ezeknél is átverhetnek bennünket. Sokszor másolják ugyanis az oldalakat, így elsősorban mindig le kell ellenőrizni, hogy azon a honlapon vagyunk-e, amit szerettünk volna megnyitni.

„A másik, amire nagyon oda kell figyelnünk, ez megint csak a vásárlásokhoz kapcsolódóan, hogy a különböző használtcikkeket árusító oldalakon, hogyha nem körültekintően tesszük meg a vásárlást, akkor elvihetik az adatainkat és akár a teljes bankszámlánkon szereplő összegtől megszabadítanak. Mindig maradjunk az alkalmazáson belül, sohase egy küldött linken keresztül csatlakozzunk rá és mindig legyünk nagyon-nagyon körültekintőek. És figyeljünk arra is, hogy a bankszámlánkon elkülönítve tároljuk a megtakarításunkat.” - tette hozzá az alosztályvezető.

Az átverő e-maileknél érdemes ellenőrizni a feladót. Gyanús lehet, ha az aktuális év száma szerepel benne. Ha egy hivatalosnak tűnő levél fejlécében egyszerre több szervezet is szerepel, az is árulkodó jel lehet. Ne higgyünk a fenyegetéseknek, sürgetéseknek, a pontatlan, helyesírási hibákkal teli fogalmazás pedig szintén mutathatja, hogy nem igaz annak tartalma. A kibercsalókra nem könnyű rábukkanniuk a rendőröknek, azonban a nyomozók többször állítottak már elő gyanúsítottakat. A csalókra akár börtönbüntetés is várhat. Fontos, hogy amennyiben mégis áldozattá válunk, kérjünk segítséget a 112-es segélyhívószámon.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A nonprofit Kft. azzal a céllal jött létre, hogy a régió meghatározó szektorában tanulókat.
 
Nőtt a hallgatók száma, és folyamatosan valósulnak meg fejlesztések is.
 
Csütörtökön tartotta szeptemberi soros ülését a keszthelyi képviselő-testület.
 
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat több területen segíti a családokat a felzárkózó településen.
 
A teljesen elektromos jármű várhatóan tavasszal áll szolgálatba, és hatékonyabb lesz, mint a jelenlegi.
 
Három és fél hónap alatt átlagban napi 82 bérlést regisztrált Keszthelyen az üzemeltető cég.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus