+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Sokakat vonzott a Szirénások napja Balatongyörökön
2023. augusztus 1. kedd 14:59 - Balatongyörök
Sokakat vonzott a Szirénások napja Balatongyörökön
Tűzoltóautók lepték el a balatongyöröki sétányt. A Szirénások napján az egyenruhások munkájával ismerkedhettek meg az érdeklődők. A Györöki Hamutiprók szervezésében a tűzoltók, a rendőrök és a polgárőrök kulisszatitkaiba is bepillanthattak a látogatók. A nap végén a zenés mulatságé volt a főszerep.

A fiatalok körében a legnépszerűbb a puttonyfecskendővel történő tűzoltás volt. Sok gyermek és felnőtt is beült a tűzoltóautókba, megnézhették a gépjárművek felszerelését is. Izgalmas programként egy füsttel teli sátorba légzőkészülékkel mehettek be a kíváncsiskodók, hogy megmentsék az „áldozatot."

Riba Levente Kristóf: „A tűzoltónapon sok mindent tanulok meg a tűzoltóskodásról meg mindenféle szakértésről, rendőrségről, polgárőrségről meg a tűzoltóságról.”

Kerékpáros akadálypályán mehettek végig a gyerekek a Keszthelyi Rendőrkapitányság jóvoltából. A látogatók megismerkedhettek a bűnügyesek feladataival, illetve megtapasztalhatták, hogy milyen az, ha valakitől ujjlenyomatot vesznek. Egy molinón pedig QR-kód irányított a rendőrség Csatlakozz elnevezésű projektjének felületére. Az ütközésszimuláló berendezés volt az egyik legérdekesebb az érdeklődők körében. Egy hatalmas macival mutatták be, hogy milyen az, ha valaki nem köti be magát.

Dongó Norbert baleset-megelőzési előadó, Keszthelyi Rendőrkapitányság: “Még hoztunk ki egy kirakóst, ami az ORFK, az OBB-nek a logója van rajta többféle formátumban, illetve a kressz változás is rajta szerepel.”

A szakmai programok mellett más érdekességek is várták a megjelenteket. Bemutatkoztak a kutyás segítők, és több elektromos hajóval volt lehetőség hajózni a Balatonon.

Pátka Zoltán: „A hajózás az egy csodálatos dolog, csak a vízparton ismertem a Balatont. Vízről a Balaton egy teljesen más arcát mutatja, gyakorlatilag több csodaszép helyet meg lehet közelíteni, amit a partról nem. Mi nagyon imádjuk, el tudunk bújni külön a családdal, nagyon tiszta a víz, imádjuk a hajózást”

A szervezők célja a szórakoztatás mellett az is volt, hogy olyan tapasztalatokkal gazdagodjanak a résztvevők, amiknek esetleg a hétköznapokon is hasznát tudják venni. A veszélyes helyzetekben biztonsággal, szakemberek segítségével tudtak szimulációs gyakorlatokat végezni.   

Mikola Gyula elnök, parancsnok, Balatongyöröki Önkéntes Tűzoltó Egyesület: „Azt próbáljuk bemutatni, hogy azok az emberek, akik életeket mentenek meg beavatkoznak sürgős esetekben, azok mit élnek át. Tehát azért van itt a füsttel teli sátor, hogy átéljék. Elsősorban gyerekek mennek, de felnőttek is nagyon sokan kipróbálják, hogy milyen bemenni egy olyan lakásba, amibe ég a tűz és füsttel teli van, és tájékozódni kell tudni. Itt jelen esetben egy majmot kell megmenteni.”

A balatongyöröki Szirénások napja nagyon népszerű minden évben. Az interaktív eseménnyel az utánpótlás nevelés is céljuk az önkéntes tűzoltóknak.   

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Tizenhatodik alkalommal rendezték meg az adventi gesztenyesütést Gyenesdiáson.
 
Magyarország egyik legnagyobb beltéri betlehemével büszkélkedhet Zalavár.
 
Elhunyt Réthelyi Jenőné, a hírt családja osztotta meg televíziónkkal.
 
Négy év után ismét vetélkedtek a Mikulás Kupáért.
 
Nevükhöz nagyon sok helyi kulturális program létrejötte fűződik.
 
A korszerű csomóponttal nőtt a közlekedésbiztonság.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus