+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Kis-Balaton est Balatonszentgyörgyön
2023. augusztus 1. kedd 14:53 - Balatonszentgyörgy
Kis-Balaton est Balatonszentgyörgyön
Pálinkamustrával, sörkifli sütő versennyel, és rengeteg tánccal találkozhattak az érdeklődők, akik ellátogattak Balatonszentgyörgyre, a Milleniumi Emlékparkba a Kis-Balaton estre. A legkisebbek a Tekergő Bábszínház előadását nézhették meg. A táncosok előtt a „Legyen a Horváth kertben Budán” című operett előadást nézhették meg a felnőttek.

A néphagyományok megőrzése volt a legfőbb célja a Kis-Balaton estnek. Az idei színes programot is úgy állították össze, hogy a közönség a szórakozás mellett megismerkedhessen több kultúra művészeti értékeivel.

Farkas László polgármester, Balatonszentgyörgy: “Örömmel vesznek tudomásul itt, hogy az ő munkájuk nem veszett kárba, hiszen van egy utódnemzedék, aki továbbviszi mind azt a fáradozást, mind azt a törődést, mind azt a jószándékot és mindazt a jólelkűséget, azt a hűséget a nemzeti hagyományok iránt, a tánchagyományok és a népzene iránt, ami talán az elkövetkezendő nemzedékeken és a következő évszázadokon keresztül is megőrzi majd a következő idők magyarsága.”

Az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes tagjait régi barátság köti a balatonszentgyörgyiekhez. Az együttes 1951-ben alakult, fő célja a felvidéki magyar néptánckultúra hiteles képviselése otthon és külföldön egyaránt. Előadásmódjukra a hagyományok tiszteletben tartása a jellemző. Számos elismerés birtokosai az együttes tagjai.  

Kupecz Mihály művészeti vezető, Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes: „Több éves kapcsolatnak az a titka talán, hogy olyan együttes vezetők voltak mindkét oldalon, akiknek fontos volt a barátság, fontos volt az összetartozás, és fontos volt a közösségépítés. És pont ennek köszönhetően ez a két együttes még mindig együtt van, sőt már családi szálak is fűződnek egymáshoz az együttesen belül, együtteseken belül. Így számomra nagyon fontos, mint együttes vezetőnek, hogy van egy szál az együttesnek, ami itt van Magyarországon és ezen a szép vidékű Balatonszentgyörgyön.”

A Kis-Balaton Táncegyüttes tagjainak fontos a határon túli kapcsolatok ápolása. A hagyományőrzés mellett az ismeretségek építése, a fiatalok bevonása is a célok között szerepel.

Tóth Sára néptáncos, Kis-Balaton Táncegyüttes: „Több, mint tíz éve vagyok a táncegyüttes tagja,, nagyon szeretek ide járni, hiszen egy nagyon-nagyon befogadó közösségről van szó, akik mi itt együtt vagyunk. Nagyon szeretünk együtt táncolni, együtt mozogni, együtt bandázni mindenfélét csinálni. És nagyon szeretjük és örülünk annak, hogy az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes ilyen szoros kapcsolatunk van, hiszen ők a testvértelepülésünk, és nagyon örülünk neki, hogy most is idén eljöttek például és mi is mehetünk hozzájuk. Úgyhogy ez egy nagyon-nagyon boldog pillanat és boldog kapcsolat.”

A táncegyüttesek fellépése után a Szikes zenekar adott koncertet, majd éjszakába nyúlóan táncházzal ért véget a találkozó. 

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Tizenhatodik alkalommal rendezték meg az adventi gesztenyesütést Gyenesdiáson.
 
Magyarország egyik legnagyobb beltéri betlehemével büszkélkedhet Zalavár.
 
Elhunyt Réthelyi Jenőné, a hírt családja osztotta meg televíziónkkal.
 
Négy év után ismét vetélkedtek a Mikulás Kupáért.
 
Nevükhöz nagyon sok helyi kulturális program létrejötte fűződik.
 
A korszerű csomóponttal nőtt a közlekedésbiztonság.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus