+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Ne hagyjunk senkit az autóban!
2023. július 24. hétfő 14:08 - Keszthely
Ne hagyjunk senkit az autóban!
Kánikulával indult a hét. A hőségben a napon hagyott autók utastere gyorsan felmelegszik, ezért nem szabad gyermeket vagy állatot még 5 percre sem a zárt járműben hagyni. A rendőrség nem győzi felhívni a figyelmet arra, hogy bűncselekményt követünk el, ha életet veszélyeztetünk. Baleset-megelőzési szempontból is figyelnünk kell, ha a hőségben utazunk.

Sokan kelnek útra a nyári időszakban. Többen szabadságukat töltik, kirándulnak, így jelentősen megnövekszik a forgalom az utakon. Vannak olyan útszakaszok, ahol a kocsitömeg miatt könnyen alakulhat ki dugó, így megnő a menetidő is. A rendőrség azt javasolja, hogy készüljünk fel a hosszabb utazásra, vigyünk magunkkal megfelelő mennyiségű hűtött vizet, így elkerülhető a várakozás alatti kiszáradás. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a cukorbetegek ne feledkezzenek meg az inzulinukról és élelmiszerről sem, hogy ne legyen baj.

„Az autók gyorsan felmelegszenek, ilyenkor az emberek koncentrációs képessége tompul. Fáradékonyabbak vagyunk, az idősebbek menjenek bevásárolni a reggeli órákban, ne a nagy melegben. Mint mondtam fáradékonyabbak vagyunk, nem figyelünk oda a forgalomra, idegesebbek is leszünk a melegtől.” - mondta el Dongó Norbert baleset-megelőzési előadó.

A kánikulában többen mennek a bevásárlóközpontokba és strandokra is. A parkolók nagy része nem fedett, a napon hagyott jármű belsőtere pedig gyorsan felmelegszik. Bár évek óta hívják fel a figyelmet az egyenruhások, hogy ne hagyjunk gyermeket és élő állatot a járművekben, még mindig akad olyan, aki arra hivatkozik, hogy csak 5 percre szalad el valahova. Ennyi idő alatt viszont a zárt autóban több fokot is növekedhet a hőmérséklet, a bent maradtak emiatt hőgutát is kaphatnak, mely a legrosszabb esetben tragédiával is végződhet.

„Amikor a Keszthelyi Rendőrkapitánysághoz érkezik ilyen bejelentés, akár úgyis általánosságban elmondható, hogy ezt azért meg szokták oldani, tehát hogyha valaki látja azt, hogy gyermek vagy kisállat maradt az autó légterében, akkor megpróbálják a tulajdonosnak a figyelmét felhívni, hogy nyissa ki az autót. Ha ez nem sikerül rövid időn belül, akkor pedig a gyermektől, kutyától legtávolabb eső ablakot pedig betörni.” - figyelmeztet Dr. Lakics Andrea kiemelt bűnmegelőzési főelőadó.

A rendőrök kiemelték, azt nem büntetik meg, aki betöri az ablakot, hogyha életveszélyes helyzetben van a gyermek vagy a kisállat. Az autó sofőrjét azonban biztosan előállítják. Az egyenruhások azt javasolják, hogy minden esetben mérlegeljük a helyzetet, ha úgy látjuk, hogy még mozognak a bent hagyottak, azonnal hívjuk a 112-t és kérjünk segítséget. Ha viszont már ájulás közelben vannak vagy már nincsenek eszméletüknél, akkor ne késlekedjünk segíteni.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A nonprofit Kft. azzal a céllal jött létre, hogy a régió meghatározó szektorában tanulókat.
 
Nőtt a hallgatók száma, és folyamatosan valósulnak meg fejlesztések is.
 
Csütörtökön tartotta szeptemberi soros ülését a keszthelyi képviselő-testület.
 
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat több területen segíti a családokat a felzárkózó településen.
 
A teljesen elektromos jármű várhatóan tavasszal áll szolgálatba, és hatékonyabb lesz, mint a jelenlegi.
 
Három és fél hónap alatt átlagban napi 82 bérlést regisztrált Keszthelyen az üzemeltető cég.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus