+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Illegális horgászkarókat számoltak fel
2023. július 19. szerda 18:57 - Balaton
Illegális horgászkarókat számoltak fel
Idén is begyűjtik az illegális horgászkarókat a Balatonból. A Balatoni Vízi Polgárőr Egyesület, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság, valamint a gyenesdiási és vonyarcvashegyi önkormányzat közös akciója a baleset-megelőzésre helyezi a hangsúlyt. Tavaly 300 karót gyűjtöttek be a 3,5 km-es szakaszon. A projektnek pozitív a visszajelzése mind a strandolók, mind a horgásztársadalom körében.

Az előzetes bejárás eredményét beszélték meg indulás előtt a szakemberek. Rengeteg illegális horgászkarót találtak a Balatonban, melyek felszámolását tavaly kezdték meg a gyenesdiási szakaszon. A helyi önkormányzat volt az első, ami kezdeményezte ezek eltávolíttatását. 2022-ben 300 ilyen törvénytelenül elhelyezett cölöpöt találtak, melyeket ki is emeltek a szakemberek a vízből.

„A főszezonban nincs annál fontosabb, mint a vízbiztonság. A fürdőzők és vízi közlekedés biztonsága. Ebben próbáltunk segítséget kérni ismételten a két szervtől. Nagy örömünkre rögtön elfogadták a meghívásunkat. A képviselőtestületünk előtte egy bejárást tartott és ebben a bejárásban megállapítottuk, hogy a tavalyi esztendő közel 300 felszedett karójából legalább 50-60 visszakerült.” - osztotta meg Gál Lajos polgármester.

A szakemberek most egy körülbelül 6 km-es partszakaszt vizsgáltak át az engedéllyel nem rendelkező horgászkarók után kutatva. Fából, vasból és egyéb fémből készült jelölőket is távolítottak el a Balatonból. Ezeket főként baleset-megelőzési szempontból kell megszüntetni, korábban tragédia is történt abból, hogy a víz alatt nem látszódó illegálisan letett horgászkaróba beleesett valaki. E mellett a vitorlásoknak is felsérthetik a hajótestét.  A vízi polgárőröket a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság munkatársai segítik.

„Közös megállapodást tudtunk kötni a Vízüggyel, hiszen a mederkezelő a Vízügy, nekik van jogosultságuk a törvény szerint eltávolítani ezeket az élet- és balesetveszélyes karókat. Amelyek egyébként törvénytelenek is, tehát törvénybe ütközőek, a hajózási szabályzat idevonatkozó szabályai szerint. És ezt a tevékenységet tavaly elkezdtük, idén folytatjuk és remélem ebből egy nagyon szép hagyomány lesz. A munkaterület az 6 km körülbelül a két partszakasz, Vonyarcvashegy és Gyenesdiás között.” - fogalmazott Kerekes Péter a Balatoni Vízi Polgárőr Egyesület elnöke.

A szakemberek több mint 150 illegális karót találtak a felderítésen. A munka azonban nem áll meg, pár hét múlva az engedéllyel nem rendelkező stégeket kutatják fel. Az önkormányzatok előzetesen kérték a Vízügyi Igazgatóságot, hogy szólítsák fel a tulajdonosokat az engedélyek megújítására, vagy az építmények elbontására. Ahol ezt nem teszik meg, ott bontás következik, a tulajdonosok pedig a továbbiakban nem kapnak ilyen jellegű jogosultságot az önkormányzattól. A szakemberek célja, hogy év végére a kijelölt partszakaszt teljesen megtisztítsák ezektől az építményektől. A következő évtől várhatóan más települések is csatlakoznak ehhez a kezdeményezéshez.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A Híradó Plusz vendége: Lengl Zoltán állami főépítész
 
Az eseményt hagyományteremtő szándékkal hívták életre.
 
A Promenád Kávéház fügés-diós szaloncukra az első,a Sütibolt meggyes-marcipános kreációja a harmadik lett
 
Kilencedik alkalommal jelent meg a régióban méltán népszerű iadvány, tizenkilenc szerző írásai olvashatók
 
A bőséges csapadéknak köszönhetően az elmúlt nyolc napban 6 centiméternyit emelkedett a vízállás.
 
Kétmillió forint értékben ajánlott fel tartós élelmiszert a rászorulóknak egy keszthelyi vállalkozás.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus