Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Jövőre megnyithat a katolikus óvoda
2023. júl. 14. péntek | Keszthely
Jövőre megnyithat a katolikus óvoda
Hamarosan elkezdődnek a keszthelyi katolikus óvoda kialakításának munkálatai. A Veszprémi Érsekség két évvel ezelőtt vásárolta meg a Kiskastélyt az önkormányzattól, az előkészítés most fejeződött be. A sajtótájékoztatón elhangzott, nem csak a városban, hanem a térségben is hiánypótló lesz az intézmény.

A Kiskastély jelenlegi formáját a 19. század második felében nyerte el, amikor a Magyar Királyi Gazdasági Tanintézetnek építettek át egy már meglévő raktárépületet. Az évtizedek során számos használati módnak adott helyet, legutolsó átalakítása 1999-ben volt. A 160 éves épület évek óta kihasználatlan volt, állaga folyamatosan romlott.

„Ez egy stratégiai jelentőségű beruházás a város részéről, és jóval több annál – habár az sem lebecsülendő – hogy egy ilyen rossz állapotban lévő épület megújul, és a városnak már nem egy szégyenfoltja lesz, hanem egy szép épület lesz itt. A Vásártérre és egész környékére ez ki fog hatni.” - mondta Manninger Jenő, Keszthely polgármestere.

Elhangzott, az önkormányzat vállalja az épület környezetének rendbetételét. Keszthely iskolaváros, az óvodától az egyetemig minden képzési forma megtalálható itt. Az azonban tapasztalható, hogy igény van az egyházi oktatásra. Az új óvodával egészen az érettségiig tanulhatnak a gyerekek katolikus intézményekben.

„Külön öröm, hogy ezáltal megvalósul egyfajta teljes oktatási spektrum a városban, hiszen a katolikus iskolával, a katolikus óvodával így már óvoda, általános iskola és középiskola is lesz a városban, amely egyházi, katolikus fenntartásban működik.” - emelte ki Őry Gábor, a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola igazgatója.

Az új óvoda a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola tagintézménye lesz. A létesítmény a Magyar Kormány és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia óvodafejlesztési programjának részeként, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósul meg. Nagy Bálint, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, nagyon fontos az egyház partnersége.

„Hogyha ma Magyarországnak, Magyarország Kormányának valaki valóban partnere, stratégiai partnere lehet az Európában zajló folyamatoknak – gondoljunk csak arra a gender propagandára, ami egyre jobban erősödik Európa-szerte, és azt gondolom, hogy egyre több kárt is okoz Európa-szerte, akkor azt gondolom, hogyha ebben a gyermekeink védelme szempontjából valakire a magyar kormány számíthat, az az egyház.” - tette hozzá Nagy Bálint, közlekedésért felelős államtitkár.

A tervek szerint egy 4 csoportszobás óvodát alakítanak ki, amelynek kertkapcsolata lesz. A katolikus szellemiség erősítésére kápolnát építenek, a gyerekek étkezését melegítőkonyha fogja kiszolgálni. Az óvoda nyitását 2024 szeptemberére tervezi az érsekség. Szeretnék a lehető legmodernebb körülményeket biztosítani a családoknak.

„Tekintettel voltunk a tervezésnél arra is, hogy Keszthely a régióban mind a mindennapi életben, mind a szellemi életben, kulturális életben központi szerepet tölt be. Ez régóta is így volt, és ezt a szerepet szeretnénk a későbbiekben is vállalni. Hiszen több olyan település van, ami szükségszerűen Keszthelyhez kapcsolódik, de igaz ez a vallási életből is.” - emelte ki Dr. Udvardy György veszprémi érsek.

A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a Sörház projekt tervpályázatának az eredményhirdetése megtörtént. Ez azt jelenti, hogy hamarosan bemutatják a látványterveket, és tovább haladhat a munka ezen a téren is.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2024. feb. 23. péntek 19:15 | Keszthely
Az érdeklődő szülők hamarosan tájékoztatást kapnak az óvodai jelentkezés lehetséges módjáról.
| 2024. jan. 17. szerda 17:04 | Keszthely
A statikai megerősítések befejeződtek, az elektromos és gépészeti alapszerelése folyamatban van.
| 2023. okt. 26. csütörtök 17:10 | Keszthely
Már zajlik a Kiskastély felújítása, és a Reischl-féle sörház tervpályázatát is bemutatták.
| 2023. ápr. 28. péntek 18:18 | Keszthely
A Festeticsek örökségét, azon belül a lovas kultúrát mutatják be Fenékpusztán.
| 2021. jún. 17. csütörtök 16:07 | Keszthely
Jövő év végére készülhet a Ranolder iskola ötcsoportos tagintézménye.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Kukkantó
06:24
Savaria Filmfesztivál
06:26
06:28
Ludovika TV
07:00
Híradó
07:45
Balasport 2023
08:15
Sporttárs
08:51
Savaria Filmfesztivál
09:00
Kukkantó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.