Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Bemutatták a Kiskastély óvodát
2024. aug. 30. péntek | Keszthely
Bemutatták a Kiskastély óvodát
Bemutatták a Kiskastély ovit. Az új katolikus intézmény három rész miatt is fontos. Egyrészt, hogy egy régi méltatlan körülmények között sínylődő épületet és környezetét újítottak fel, másrészt, a keresztény nevelés újabb alapkövét rakták le, harmadrészt pedig bővült az óvodai férőhelyek száma a városban, mely térségi szempontból is jelentős.

Összesen 4 csoportszobát alakítottak ki a Kiskastély épületéhez kapcsolódó új szárnyakban. Emellett a főépületben vannak a nevelőtestületi és titkársági irodák, foglalkoztatók, torna- valamint sószoba. A katolikus szellemiség erősítésére kápolnát is kialakítottak. 

„A városnak egy régi nehézségét sikerült megoldani és szépen integrálni a hely kiválasztásával. Illetve azzal, hogy egy régi épület és egy új épületrész harmonikusan tud együttműködni. Azt gondolom, hogy ez az itt lévő gyermekek számára is nagyon nagy jelentőségű, mert pontosan a múlt és a jövő hangulatát fogják megélni és ez mindenképpen erősíteni fogja őket.” - mondta el Dr. Udvardy György veszprémi érsek.

A beruházás teljes költsége mintegy 3,2 milliárd forintba került. Ez magába foglalja egyebek között a bontást, az új épületkomplexum építését, a restaurálási munkákat, a berendezést és a területrendezést is. A bejáráson Soltész Miklós államtitkár elmondta, jelentős mértékben újultak meg oktatási intézmények hazánkban. 

„Óriási dolog, hogy Magyarországon az elmúlt 6-8 évben több mint 5600 iskola és óvoda újult meg. És ezek közül az egyháziak is lehetőséget kaptak. Így akár a katolikus óvodaprogram is azt az eredményt tudja felmutatni, hogy az elmúlt évek során több mint 120 óvoda újult meg vagy pedig épült új és ez több mint 13000 férőhelyet jelent.”

Hazánkban elengedhetetlen a keresztény értékrend hagyományainak ápolása. Ezt pedig a szülők mellett az óvodai környezetben lehet először erősíteni a gyermekek életében. Nem csak Keszthely, hanem a térség szempontjából is jelentős a fejlesztés – erről Nagy Bálint beszélt. 

„Ez a 3,2 milliárd forintos projekt egy nagy elképzelésnek a része, hiszen amiről már évekkel ezelőtt beszámoltunk, a Ranolder-projektet szeretnénk továbbfejleszteni. Azt gondolom, hogy ez az egész nagy projekt szempontjából is egy óriási előrelépés.”

A műemléki védettség alatt álló, évtizedek óta üresen, kihasználatlan és rossz állapotban lévő „Kiskastély” felújításával és bővítésével valósult meg az új oktatási intézmény. A városnak is nagy öröm, hogy több szempontból is hasznos az új épület. 

„Nyilván ennek a katolikus óvodának térségi szerepe is van, tehát a környékből is fognak itt gyerekeket fogadni. De én azt gondolom, hogy elsősorban mi most azt nézzük, hogy Keszthelyen bővül a kínálat, tehát egészen biztos vagyok benne, hogy – bár sokan voltak, akik korábban is szerették volna, hisz más városokban is nagyon sok helyen így van, hogy van egyházi intézmény és odajáratják a gyereküket – most van választási lehetőség.” - osztotta meg Manninger Jenő polgármester.

Az óvodai élet szeptember 2-án kezdődik az intézményben, a hivatalos átadó szeptember 13-án lesz. 

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2024. feb. 23. péntek 19:15 | Keszthely
Az érdeklődő szülők hamarosan tájékoztatást kapnak az óvodai jelentkezés lehetséges módjáról.
| 2024. jan. 17. szerda 17:04 | Keszthely
A statikai megerősítések befejeződtek, az elektromos és gépészeti alapszerelése folyamatban van.
| 2023. okt. 26. csütörtök 17:10 | Keszthely
Már zajlik a Kiskastély felújítása, és a Reischl-féle sörház tervpályázatát is bemutatták.
| 2023. júl. 14. péntek 16:38 | Keszthely
A Kiskastély épületében létesítendő intézménybe az egész térségből várják a gyerekeket.
| 2023. ápr. 28. péntek 18:18 | Keszthely
A Festeticsek örökségét, azon belül a lovas kultúrát mutatják be Fenékpusztán.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Savaria Filmfesztivál
06:56
Savaria Filmfesztivál
07:00
Savaria Filmfesztivál
08:00
08:30
Határtalan
09:00
Savaria Filmfesztivál
09:56
Savaria Filmfesztivál
10:00
Savaria Filmfesztivál
11:00
11:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.