+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Kényszergyógykezelést javasol az ügyészség a társasházat felgyújtó nőnek
2023. július 11. kedd 16:49 - Keszthely
Kényszergyógykezelést javasol az ügyészség a társasházat felgyújtó nőnek
Gyújtogatást állapított meg az ügyészség a két éve leégett Georgikon utcai társasháznál. Egy gyógykezelés alatt álló lakó miatt keletkezett a tűz. Az ügyészség kényszergyógykezelésének elrendelését indítványozta. A kárt 170 millió forintban állapították meg.

Az elmúlt évek legsúlyosabb keszthelyi tűzesete 2021. június 1-én történt. 80 méteren égett a Georgikon utca 10. tetőszerkezete. A lakók saját lábukon, vagy a tűzoltók segítségével menekültek ki. A jórészt idősek lakta 12 lakásos épület lakhatatlanná vált. Legtöbbeknek mindenük elveszett, csak annyi ruhájuk maradt, ami rajtuk volt.

Év végére lezajlott a tűzvizsgálat, aminek eredményéről 2021. december 27-én, a Keszthelyi Szemmelben számolt be Laczikó Károly katasztrófavédelmi kirendeltség-vezető: „A tűz keletkezési oka az az első emelet 2-es lakásban volt, ez biztos. A keletkezés oka az viszont bizonytalan, tehát valószínű valami nyílt láng lehetett, nyílt láng lehet dohányzás, lehet bármi más és ennél fogva ismeretlen.”

Mivel tetemes kár keletkezett, ezért hivatalból indított eljárást a rendőrség. Az ügyészség közleménye szerint az egyik lakó az ágyon ülve öngyújtóval meggyújtotta a párnáját. A mentális egészségi állapota miatt gyógykezelés és gondozás alatt álló nő a lángokat egy másik párnával kezdte csapkodni, majd abbahagyta és távozott a lakásból, a tűz pedig gyorsan továbbterjedt. 

Dr. Jánky Judit, a Zala Vármegyei Főügyészség sajtószóvivője: „A társasház égése során amúgy személyi sérülés nem történt, de a tűzgyújtás veszélyeztette az épület lakóit és az épület keleti oldalának tetőszerkezetéhez kapcsolódó műemléképületet, melyre oltás hiányában körülbelül 10 perc alatt a tűz átterjedt volna. A nő cselekményével 170 millió forint kárt okozott, vele szemben az ügyészség kényszergyógykezelés elrendelését indítványozta.”

A statikai vizsgálatok megállapították, hogy a felső szintet vissza kell bontani. A lakóknak az önkormányzat, a tűzoltók és a Kormányhivatal is segített. Rengeteg adomány és felajánlás is érkezett. A kárt a biztosítók részben már mindenki felé rendezték, de még vannak függőben lévő ügyek – tájékoztatta televíziónkat Türgyei Tamás közös képviselő. A lakhatást a többség megoldotta, részben a biztosítói kártérítésből, adományokból, vagy családi összefogásból.

A tulajdonosok szándéka nagyjából egyöntetű, értékesíteni szeretnék az ingatlant. Az elmúlt években több ajánlatot is mérlegelt a közösség, de egyiket sem sikerült véghez vinni. Most a gazdasági helyzet miatt csökkenő befektetési kedv sem kedvez nekik. Az anyagiak mellett a lelki károkat nem lehet számszerűsíteni. Sokaknak olyan családi emlékek, ereklyék, használati tárgyak vesztek oda, amik pótolhatatlanok.

A lakóközösségnek a legnehezebb időszak a tűzeset utáni pár hét volt. Ahogy múlt az idő, az élet hozta a megoldásokat, de ez mindenképpen traumatikus élmény marad mindenki számára.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Tizenhatodik alkalommal rendezték meg az adventi gesztenyesütést Gyenesdiáson.
 
Magyarország egyik legnagyobb beltéri betlehemével büszkélkedhet Zalavár.
 
Elhunyt Réthelyi Jenőné, a hírt családja osztotta meg televíziónkkal.
 
Négy év után ismét vetélkedtek a Mikulás Kupáért.
 
Nevükhöz nagyon sok helyi kulturális program létrejötte fűződik.
 
A korszerű csomóponttal nőtt a közlekedésbiztonság.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus