Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Kényszergyógykezelést javasol az ügyészség a társasházat felgyújtó nőnek
2023. júl. 11. kedd | Keszthely
Kényszergyógykezelést javasol az ügyészség a társasházat felgyújtó nőnek
Gyújtogatást állapított meg az ügyészség a két éve leégett Georgikon utcai társasháznál. Egy gyógykezelés alatt álló lakó miatt keletkezett a tűz. Az ügyészség kényszergyógykezelésének elrendelését indítványozta. A kárt 170 millió forintban állapították meg.

Az elmúlt évek legsúlyosabb keszthelyi tűzesete 2021. június 1-én történt. 80 méteren égett a Georgikon utca 10. tetőszerkezete. A lakók saját lábukon, vagy a tűzoltók segítségével menekültek ki. A jórészt idősek lakta 12 lakásos épület lakhatatlanná vált. Legtöbbeknek mindenük elveszett, csak annyi ruhájuk maradt, ami rajtuk volt.

Év végére lezajlott a tűzvizsgálat, aminek eredményéről 2021. december 27-én, a Keszthelyi Szemmelben számolt be Laczikó Károly katasztrófavédelmi kirendeltség-vezető: „A tűz keletkezési oka az az első emelet 2-es lakásban volt, ez biztos. A keletkezés oka az viszont bizonytalan, tehát valószínű valami nyílt láng lehetett, nyílt láng lehet dohányzás, lehet bármi más és ennél fogva ismeretlen.”

Mivel tetemes kár keletkezett, ezért hivatalból indított eljárást a rendőrség. Az ügyészség közleménye szerint az egyik lakó az ágyon ülve öngyújtóval meggyújtotta a párnáját. A mentális egészségi állapota miatt gyógykezelés és gondozás alatt álló nő a lángokat egy másik párnával kezdte csapkodni, majd abbahagyta és távozott a lakásból, a tűz pedig gyorsan továbbterjedt. 

Dr. Jánky Judit, a Zala Vármegyei Főügyészség sajtószóvivője: „A társasház égése során amúgy személyi sérülés nem történt, de a tűzgyújtás veszélyeztette az épület lakóit és az épület keleti oldalának tetőszerkezetéhez kapcsolódó műemléképületet, melyre oltás hiányában körülbelül 10 perc alatt a tűz átterjedt volna. A nő cselekményével 170 millió forint kárt okozott, vele szemben az ügyészség kényszergyógykezelés elrendelését indítványozta.”

A statikai vizsgálatok megállapították, hogy a felső szintet vissza kell bontani. A lakóknak az önkormányzat, a tűzoltók és a Kormányhivatal is segített. Rengeteg adomány és felajánlás is érkezett. A kárt a biztosítók részben már mindenki felé rendezték, de még vannak függőben lévő ügyek – tájékoztatta televíziónkat Türgyei Tamás közös képviselő. A lakhatást a többség megoldotta, részben a biztosítói kártérítésből, adományokból, vagy családi összefogásból.

A tulajdonosok szándéka nagyjából egyöntetű, értékesíteni szeretnék az ingatlant. Az elmúlt években több ajánlatot is mérlegelt a közösség, de egyiket sem sikerült véghez vinni. Most a gazdasági helyzet miatt csökkenő befektetési kedv sem kedvez nekik. Az anyagiak mellett a lelki károkat nem lehet számszerűsíteni. Sokaknak olyan családi emlékek, ereklyék, használati tárgyak vesztek oda, amik pótolhatatlanok.

A lakóközösségnek a legnehezebb időszak a tűzeset utáni pár hét volt. Ahogy múlt az idő, az élet hozta a megoldásokat, de ez mindenképpen traumatikus élmény marad mindenki számára.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2023. jún. 30. péntek 18:12 | Keszthely
Több komment is érkezett az egyik közös képviselő posztja alá.
| 2021. júl. 1. csütörtök 16:41 | Keszthely
Továbbra is segítséget nyújt a Georgikon utcai társasház károsultjainak a Zala Megyei Kormányhivatal.
| 2021. jún. 17. csütörtök 15:59 | Keszthely
A június elsején leégett társasház lakói nem tudnak megbirkózni az utómunkálatok költségeivel.
| 2019. dec. 12. csütörtök 15:15 | Balatongyörök
A Helyi Építési Szabályzat módosításával kívánja megőrizni az emberléptékű településszerkezetet a község.
| 2017. nov. 10. péntek 14:21 | Keszthely
A térség 110 lakóépületében 7800 lakó közös képviseletét látja el már 25 éve egy keszthelyi vállalkozás.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Kukkantó
06:24
Savaria Filmfesztivál
06:26
06:28
Ludovika TV
07:00
Híradó
07:45
Balasport 2023
08:15
Sporttárs
08:51
Savaria Filmfesztivál
09:00
Kukkantó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.