+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Kicsi, de erős: orgonát avattak Cserszegtomajon
2023. június 7. szerda 11:49 - Cserszegtomaj
Kicsi, de erős: orgonát avattak Cserszegtomajon
Orgonát avattak Cserszegtomajon. A templom rég vágyott hangszerét egy koncert keretében mutatták be a híveknek. Az elektromos, kis méretének köszönhetően hordozható zeneeszköz beszerzését a helyi önkormányzat támogatta.

Ezzel a dallammal csendült fel először a hívek előtt a digitális orgona hangja. Németh Kristóf kántor szólaltatta meg a hangszert, amely nem sokkal a koncert kezdete előtt érkezett meg a Rózsafüzér Királynője templomba.

A hangversenyt megelőzően Mezei András plébános megáldotta az orgonát. Kifejezte abbéli reményét, hogy a hangszer sok évtizedig szolgálja majd a település közösségét. Elmondta: "Fontos, hogy a liturgia közepette legyen minőségi zene, minőségi hangszer, és tisztán szóljon, gyönyörűen. Mint egy nagy koncertorgona, olyan hangzása van ennek a kis orgonának. Úgyhogy én nagyon örülök annak, hogy templomunkba most egy ilyen hangszer került."

Az orgonaavató koncerten több darabot is előadott Németh Kristóf kántor. Az elektromos eszköz kis mérete ellenére meglepően hangosan és szépen szól, leváltva a régi, hagyományos billentyűt. "Alapvetően egy szintetizátor nem templomi liturgikus használatra van kitalálva, ám mégis a templom szűk költségvetése ezt a hangszert engedte meg, és természetesen a szűk költségvetéshez mérten ez teljesen jól működött a hétköznapokban. Ám mégis úgy tartottuk fontosnak, hogy - azért az idő múlásával - egy komolyabb, a templomi térhez méltóbb hangszer foglalja el a helyét" - fejezte ki örömét a kántor.

A hangversenyen Páljános Anna fuvolaművész kísérte a kántor játékát. Régi barátság köti őket össze, szívesen csatlakozott a koncerthez. A híveknek is öröm, hogy ismét orgonahang szól a cserszegtomaji templomban. Az avató rendezvényre ellátogatott az egykori, két évtizeddel ezelőtt elhunyt kántor özvegye, Kovács Józsefné is. Így vélekedett: "Nagyon köszönjük az atyának, és mindenkinek nagyon köszönünk mindent, nagyon-nagyon szép emlék. Ha még sikerül egy pár évet... ezt a 86 évemet... 87-et, ezt beharangozta ez a nap."

Az elektromos orgona mintegy nyolcszázezer forintba került. A megvásárlásához jelentős anyagi segítséget nyújtott az egyházközségnek a Cserszegtomaji Önkormányzat.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A Katasztrófavédelem ellenőrizte a lakossági riasztó berendezéseket.
 
Több mint 300 helyszín csatlakozott már a Látás hónapjához.
 
Vonyarcvashegyre érkezett a Wood Wide Web vándorkiállítás.
 
Keszthelyen 75 km/órás volt a legerősebb a széllökés vasárnap.
 
Több mint 250 regisztrált vendég érkezett az ország minden részéből a 6. Villanyautós Baráti Találkozóra
 
Castelli Árpád vasútépítő mérnök nyaralójára, valamint a becehegyi vasútállomás épületére került egy.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus