+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Tegyük kertünket természetbaráttá
2023. május 25. csütörtök 18:23 - Keszthely
Tegyük kertünket természetbaráttá
Egyszerű megoldásokkal a városban is lehet természetbarát kertet kialakítani. Erről szólt Sáringer-Kenyeres Marcell előadása a városi könyvtárban. A természetvédelmi mérnök fontosnak tartja, hogy az iskolások körében elkezdje a szemléletformálást. Ha valaki nem kertes házban lakik, akár egy balkonon vagy közeli zöldterületen is tehet lépéseket a változatos növény- és állatvilágért.

Ha nincsen idős fa a kertünkben, akkor megpróbálhatunk mesterséges élőhelyeket is létrehozni, például a rovarvilág számára. Ilyen mesterséges élőhely a darázs garázs, vagy a rovarhotel. A beporzóknak szánt lakóhely készítésének csak a kreativitás szabhat határt – mondta Sáringer-Kenyeres Marcell természetvédelmi mérnök. Egy városi kertben is arra kell törekedni, hogy minél változatosabb legyen a növényvilág.

„Ha figyelünk rá, hogy minél diverzebb legyen a növényvilágunk azon a területen, a térkövet megpróbáljuk minél kisebb mennyiségre visszaszorítani, megpróbálunk fás szárú növényeket is ültetni, akkor viszont már a kutatások is egyértelműen bizonyítják azt, hogy nagyon gazdag rovarvilágot tudunk ott megteremteni azon az adott területen” - nyilatkozta az előadó. 

Ha gazdag a rovarvilág, akkor megjelennek a hüllők, a madarak és kisebb emlősök is, például a sünök.  A változatos növényvilág, egy farakás, a bokrok, cserjék táplálkozó-, szaporodó- és rejtekhelyet nyújtanak a beporzóknak, gyíkoknak. A Ranolder iskola diákjai nagy érdeklődéssel figyelték az előadást. Több gyerek is tapasztalja otthonában, milyen a természetbarát kert.

„Telepítettünk fákat, ültettünk cserjéket és szerintem nagyon jól érzik magukat a madarak és mindenféle állatok. Minden nap ki szoktam menni a kertbe és állandóan azt látom, hogy a fán nagyon sok madár ott van” - mondta Szabó Mária Anna, a Ranolder iskola diákja. 

A madarakat több megoldással segíthetjük. Az odúk és etetők kihelyezése mellett ajánlott itatókat telepíteni. Erre akár egy virágalátét is elegendő. Lényeg, hogy rendszeresen cserélni kell benne a vizet.  Az interaktív előadáson a gyerekek közelebbről is megvizsgálták a házi készítésű odúkat, etetőket.  Ezek készítésével nem csak az állatvilágnak segíthetünk, minőségi, családi programot is nyújt az ilyenek összeállítása.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Gyümölcsfaoltó napot rendeztek Tilajban.
 
Az esős időjárás miatt az átlagosnál kevesebb túrázó húzott bakancsot.
 
Sok feladat áll az egyesület előtt
 
Az Egry iskola bemutatójára érkeztek az ország egészéből a HKT módszer iránt érdeklődők.
 
A hagyományoknak megfelelően fáklyás felvonulással tisztelegtek a hősök előtt március 14-én.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus