+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Lányok napja: bemutatkoztak a Georgikon oktatói, kutatói
2023. április 28. péntek 17:05 - Keszthely
Lányok napja: bemutatkoztak a Georgikon oktatói, kutatói
A Georgikon is csatlakozott a Lányok napjához. Pályaorientációs programon népszerűsítették a mezőgazdaságot. Az agráriumban egyre több nő vállal szerepet. Keszthelyen drónpilóta, matematikus és leendő állattenyésztő is bemutatkozott.

Lestyán Luca 2018 óta a Georgikon hallgatója. A szarvasmarhatelepen töltött gyakorlata után munkát is kapott itt, de önszorgalomból is segédkezett az állatoknál. Továbbtanulás előtt álló lányoknak mondta el, hogy az állattenyésztést sokan férfias szakmának gondolják, de nőként is lehet érvényesülni.

„Nem lehetetlen egyáltalán, ezt saját tapasztalatból mondhatom és csak ajánlani tudom, akiket érdekelnek a természettudományok, jelen esetben az állattenyésztési tudományok, akkor vágjanak bele nyugodtan, mert nagyon érdekes szakterület szerintem” - mondta Lestyán Luca osztatlan agrármérnök hallgató.

A Közgazdasági Technikum tanulói jelentkeztek a Georgikon felhívására. A 11. évfolyamos és fiatalabb diákoknak ez is egy jó lehetőség, hogy segítse őket a döntésben, hogy merre folytassák tanulmányaikat. A program több pontja elnyerte a lányok tetszését.

Vasas Heléna közgázos diák: „Legfőképpen az hogy kijöttünk ide az állatokhoz. Már régóta érdekelnek az állatok és jó látni, hogy ez hogy működik valójában.”

Magyarország első női mezőgazdasági drónpilótája is előadást tartott. Rajta kívül több oktató-kutató várta a lányokat. Bemutatták a matematikus, ménesgazda és agrármérnök szakmákat is. A mezőgazdaság fejlődésével és átalakulásával egyre inkább elérhetővé vált mind a kutatás, mind a karrier a nőknek, így az agrárkutatás-fejlesztésben is emelkedik az arányuk.

Szanati Angéla szervező, egyetemi docens: „A lányoknak van lehetőségük az agráriumba beilleszkedni, az agrárium nyitott számukra. Nagyon sokan gondolják úgy, hogy csak a fiúk számára van lehetőség az agráriumon belül elhelyezkedni, pedig a lányoknak is ugyanúgy van lehetőségük. Sok hallgatónk van, akik otthon is gazdálkodnak állattenyésztésben vagy növénytermesztésben és gyakorlatilag otthonról hozzák a szakmát, itt gyakorlatilag megadjuk a háttértudást.”

A Lányok napja országos rendezvénysorozat, amihez most a Georgikon is csatlakozott. Az oktatási intézmények mellett cégek, kutatóintézetek is várták az érdeklődőket. A cél, hogy bemutassák, hogy a nőknek is van helye a tudományban.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
2020 óta képeznek a keszthelyi VSZK-ban fitness-wellness instruktorokat.
 
Az országos tanévkezdő program keretében minden osztály számot adott számot edzettségéről és tudásáról.
 
Átadták az Erzsébet-ligeti pavilont.
 
A harmadik alkalommal megszervezett programnak ezúttal is a Festetics-kastély ad otthont Keszthelyen.
 
Májustól augusztus végéig mintegy 215 ezer látogató összesen 627 ezer jegyet váltott.
 
A nonprofit Kft. azzal a céllal jött létre, hogy a régió meghatározó szektorában tanulókat.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus