+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Előkerültek a gyöngyös neccek Zalaváron
2023. április 24. hétfő 15:13 - Zalavár
Előkerültek a gyöngyös neccek Zalaváron
Zalavár is csatlakozott a népviselet napjához. A Kis-Balaton mellett fekvő község már második éve mutatja meg viseleteit a nagyközönségnek. A helyiek büszkék hagyományaikra és emlékeikre. Azt vallják, múltjuk nélkül nincs jövőjük. A legtöbb otthonban nagy becsben tartják és őrzik a viseleteket.

A Milleniumi Emlékműnél szólt az énekszó a zalavári asszonyoktól. Mindannyian a falujuk viseletét öltötték magukra. A bő szoknya mellett a kontyon viselt gyöngyös necc az, ami a szinte csak a Kis-Balaton térségére jellemző. Ezek mintázata településenként eltérő. Amikor az asszonyok találkoznak, meg tudják mondani, hogy ki, honnan érkezett.  Örülnek, hogy van egy ilyen alkalom, amikor a szekrényből elővehetik és megmutathatják a ruhakölteményeket.

„Szeretnénk, ha ebből hagyományt lehetne teremteni, hiszen a viselet hordása az sajnos a mai világban inkább az ünnepnapokra, ilyen alkalmakra tevődik, hétköznapokban sajnos már nem igazán. Elég kevés az olyan asszony, aki a hétköznapokon bő szoknyát - így hívják helyben, hétköznapi szóval – viseletet hord. Ezek nagyon jó alkalmak arra, hogy elővegyük és egy kicsit kicsinosítsuk magunkat” - mondta Csepregi Mária, a Zalavári Hagyományőrző és Kulturális Csoport művészeti vezetője. 

A zalaváriak tavaly csatlakoztak először ehhez az országos programhoz. A községben sokáig hordtak az asszonyok viseletet, a ’60-as években is jellemző volt még. De volt egy nemrégiben elhunyt asszony, aki haláláig népviseletben járt.

Mohácsi Nikoletta szervező: „A mostani hétköznapokban ez már nagyon ritka, inkább a szekrények mélyén lapul. Ezért is jó ez népviselet napja, mert így előkerülnek ezek a ruhák. Nekünk van egy hagyományőrző csoportunk, akik ezeket a ruhákat egy évben többször is előveszik, ezáltal többször láthatóak. Nagyon fontos, hogy ezeket az értékeket tovább vigyük és a következő generációk is láthassák.” 

Idén több település csatlakozott a programhoz: a helyiek mellett Sármellékről, Balatonmagyaródról, Zalamerenyéről és Cserszegtomajról is jöttek. 60 fő fotózkodott a Várszigeten, a templomnál és a Kányavári-szigeten.

„Én néptáncolok és emiatt szoktam viselni népviseletet. Szerintem ez egyfajta tartást ad az embernek. Valahogy máshogy viselkedik az ember, amikor népviselet van rajta és olyankor a néptáncolás is jobban jön az embernek és olyan természetesnek érzi” - nyilatkozta Lágler Zsombor, sármelléki néptáncos.   

2015 óta április 24-e a magyar népviselet napja. Évről-évre egyre szélesebb körben csatlakoznak magánszemélyek és intézmények egyaránt. Az esemény közösségi oldalára gyűjtötték össze a résztvevők fotóit.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Idén Gyenesdiás is benevezett a “Társasjátékok éjszakája” címet viselő kezdeményezésre.
 
Sárgulás Keszthelyen: a kastély udvarán búcsúztak el a végzős diákok a Georgikon Campustól.
 
A tavaly elhunyt elnök, Szalai István előtt is tisztelegtek.
 
Több településről érkeztek hívek a vasárnapi misére.
 
Kiállítások, koncertek, egyéb szórakozási lehetőségek várták a látogatókat a Város napján.
 
Keszthely az első írásos említésének 776. évfordulóját ünnepelte a hétvégén.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus