+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Tűzifa vásár: nem mindenki tisztességes
2017. augusztus 25. péntek 10:43 - Keszthely
Tűzifa vásár: nem mindenki tisztességes
Megjelentek a csalók a tűzifa eladók között - figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Az interneten hirdetők körében tártak fel számos jogsértést az utóbbi időben. A tisztességtelen árusok a legtöbb esetben eltűnnek, elérhetetlennek bizonyulnak, ezért körültekintően kell eljárni - már a vásárlás előtt.

Egy keszthelyi telephelyen készítik elő a rönköt vágásra. Itt is beindult a kereslet, egyre többen döntenek úgy, hogy a téli hónapokat fával fűtik ki. A tulajdonos azt mondja: a korábbi évekhez képest jóval nagyobb a forgalom, minden fa eladható.

"A tavalyi tél az elég kemény volt, így elég nagy a tűzifa iránti kereslet. Ez már most megmutatkozik abban, hogy Budapest és az Alföld vonzáskörzetében eléggé nagy a hiány. Aki még nem szerezte be a tűzifáját, az most már el kell, hogy gondolkodjon rajta, mert elképzelhető, hogy itt is télen hiány lesz és ráadásul nedves lesz a tűzifa." - mondta el Kovács Zoltán, a Coni Kft. tulajdonosa.

A tűzrevaló akkor jó, ha nem nedves és jó minőségű. Ezen a telephelyen úgy figyelnek erre, hogy minél előbb felvágják hasábokra és elszállítják a vevőkhöz. A vágó gépből futószalagon érkezik a fa egy hengerbe, majd egy hálózó segítségével csomagolják szállítható formába. A vásárlás során a vevőknek számlát vagy nyugtát, szállítójegyet és tájékoztatót kell kapniuk. Szinte nincs is olyan kereskedő, aki ne hirdetne az interneten is. Ha nem személyesen vásárolunk, nagyon körültekintőnek kell lenni.

"Hogy ha interneten vásárol tűzifát, akkor győződjön meg róla, hogy valós cég áll le az internetes hirdetés mögött. Praktikus lehet felhívni a hirdetőt: megkérdezni, hogy rendelkezik-e telephellyel, esetleg rákérdezni, hogy saját maga is el tudja-e szállítani az ember a megrendelt tűzifát. Mielőtt előleget fizet valaki, győződjön meg arról, hogy a cég, aki hirdeti magát, benne van-e a cégjegyzékben -elektronikusan meg lehet erről győződni. Az a számlaszám, amire a befizetést kéri, ahhoz a céghez rendelt számlaszám-e." - tájékoztatott Dr. Nagy Dániel, a NÉBIH Erdészeti Igazgatóság igazgatóhelyettese.

Nem csak hálóba csomagolva, hanem egy köbméterben, kalodás csomagolásban is lehet vásárolni a cser, tölgy, bükk, kőris, akác, gyertyán fajtájú tűzifát. Ennek előkészítése munkaigényesebb, ezért drágább. Ha tűzifát rendeltünk, átvételkor ellenőrizni kell, hogy azt a fát szállították-e, amiért fizettünk és valóban a megrendelt mennyiségben-e. A NÉBIH azt tanácsolja: lehetőleg helyi erdőgazdaságból, illetve telephellyel rendelkező kereskedőtől vásároljunk tűzifát. Legyen gyanús az is, ha a piaci árnál lényegesen olcsóbb ajánlattal találkozunk.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Fiatal alkotó, Tóth Xénia képeit láthatja a közönség a Balatoni Múzeumban.
 
1200 ember kóstolt egyszerre fánkot a hétvégén Nagykanizsán.
 
A Nagykanizsai Országos Fánkfesztivál keretében 230 gyermek játszhatott Zalakaroson.
 
Hagyományos télbúcsúztató rendezvényét szervezte meg a Közösségi Értékekért Egyesület
 
Közel 400 jelmezes vonult fel a XX. Keszthelyi Városi Karneválon.
 
Halálos baleset történt február 22-én a 76-s főúton.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó