Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Százak ünnepelték a húsvétot Keszthelyen is
2023. ápr. 10. hétfő | Keszthely
Százak ünnepelték a húsvétot Keszthelyen is
Nagyszombati liturgiával, feltámadási körmenettel zárult a negyven napos böjti időszak. A keresztény hívek nagyon várták már azt a napot, amikor Jézus Krisztus feltámadt. A húsvét üzenete a remény, az, hogy soha nem szabad feladni. Az ünnepkörhöz elmaradhatatlan ételszentelésen is sokan vettek részt.

Sötétségbe borultak a templomok. Nagyszombaton az egyház Krisztus szenvedéséről és haláláról elmélkednek, ez ugyanis a gyász napja. A vigília szertartása a tűzszenteléssel kezdődött. A Kis Szent Teréz Karmelita Bazilika elé vonultak ki a ministránsok és a pap. Ott gyújtották meg a húsvéti gyertyát. Ennek fénye jelzi Jézus feltámadását, amely bevilágítja a templomot, hogy új reményt adjon. Ezt követően a hívek előtti mécseseket is meggyújtották. Az igeliturgia és a szentlecke után tért vissza a fény és a harangok, hogy jelezzék a feltámadást.  Megszentelték a keresztvizet is, a hívek pedig megújították keresztségi fogadalmukat. A keresztény egyház legnagyobb ünnepe a húsvét, melynek fontos üzenete van.

„Pontosan a feltámadás tükrözi, hogy sokan elcsüggednek. Halljuk, hogy annyi reményvesztett ember van. Feladnak nagyon sok mindent, emberi kapcsolatok, közösségek, barátságok szűnnek meg, élet is olykor önkezűleg. De ha ott van valakiben a feltámadásnak a fénye, akkor ez is ad egy reményt, hogy a pályát végig kell futni.” - osztotta meg Mezei András plébános.

A szertartás feltámadási körmenettel végződött. A hívők a templomból kilépve hirdették a világnak a feltámadás örömét. A csatlakozók a Déryné utcától a Dobó István utcán át a Mátyás király utcáig vonultak, majd a Tapolcai úton tértek vissza a bazilikához.

A Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban Tál Zoltán atya mondott áldást az eledelekre. Húsvétvasárnap szokás ugyanis az ételszentelés. Ilyenkor a hívek a templomba hozzák a húsvéti étkeket, mint a kalácsot, a sonkát, a tojást, a retket, a tormát.

„Mindnek van szimbóluma. A bárány számunkra jelképezi a húseledel, magát Krisztust. A keserűsaláta a pusztai vándorlásban a keserűséget. A sós retek jelképezi az átkelést a Vörös-tengeren, a sós vizet. Így ezek az eledelek, amit hálaadással veszünk magunkhoz, ugyanakkor húsvét reggelén megáldjuk, ez áldás számunkra. Még inkább összefonódik a húsvét ünnepével, hogy számunkra e megáldott eledelek békével, szeretettel és a családi körben való elfogyasztással hozzon számunkra egységet és áldást az ünnepek alatt.”

Zoltán atya azt is hozzátette, a húsvét jelképezi a reményt, hogy elindulhatunk Krisztus felé újra. Hagyjuk magunk mögött a múlt problémáit és fókuszáljunk a jobb jövő felé.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2024. ápr. 2. kedd 19:15 | Balatonszentgyörgy
Színes és népszerű programokkal várták a családokat húsvéthétfőn a Csillagvár Múzeumban.
| 2024. ápr. 1. hétfő 19:15 | Balatongyörök
Balatongyörökön évek óta nagy népszerűségnek örvend a tojásgurítás a családok körében.
| 2024. ápr. 1. hétfő 19:15 | Keszthely
Húsvéti ételeket hoztak a hívek a templomba.
| 2024. ápr. 1. hétfő 19:15 | Vonyarcvashegy
Nyuszisimogató, kézműveskedés és kiállítás is várta a látogatókat.
| 2024. ápr. 1. hétfő 19:15 | Keszthely
Megnyitotta a szezont a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
07:00
Híradó
07:45
Balasport 2023
08:15
Sporttárs
08:51
Savaria Filmfesztivál
09:00
Kukkantó
09:24
Savaria Filmfesztivál
09:26
09:28
Ludovika TV
10:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.