+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Százak ünnepelték a húsvétot Keszthelyen is
2023. április 10. hétfő 14:11 - Keszthely
Százak ünnepelték a húsvétot Keszthelyen is
Nagyszombati liturgiával, feltámadási körmenettel zárult a negyven napos böjti időszak. A keresztény hívek nagyon várták már azt a napot, amikor Jézus Krisztus feltámadt. A húsvét üzenete a remény, az, hogy soha nem szabad feladni. Az ünnepkörhöz elmaradhatatlan ételszentelésen is sokan vettek részt.

Sötétségbe borultak a templomok. Nagyszombaton az egyház Krisztus szenvedéséről és haláláról elmélkednek, ez ugyanis a gyász napja. A vigília szertartása a tűzszenteléssel kezdődött. A Kis Szent Teréz Karmelita Bazilika elé vonultak ki a ministránsok és a pap. Ott gyújtották meg a húsvéti gyertyát. Ennek fénye jelzi Jézus feltámadását, amely bevilágítja a templomot, hogy új reményt adjon. Ezt követően a hívek előtti mécseseket is meggyújtották. Az igeliturgia és a szentlecke után tért vissza a fény és a harangok, hogy jelezzék a feltámadást.  Megszentelték a keresztvizet is, a hívek pedig megújították keresztségi fogadalmukat. A keresztény egyház legnagyobb ünnepe a húsvét, melynek fontos üzenete van.

„Pontosan a feltámadás tükrözi, hogy sokan elcsüggednek. Halljuk, hogy annyi reményvesztett ember van. Feladnak nagyon sok mindent, emberi kapcsolatok, közösségek, barátságok szűnnek meg, élet is olykor önkezűleg. De ha ott van valakiben a feltámadásnak a fénye, akkor ez is ad egy reményt, hogy a pályát végig kell futni.” - osztotta meg Mezei András plébános.

A szertartás feltámadási körmenettel végződött. A hívők a templomból kilépve hirdették a világnak a feltámadás örömét. A csatlakozók a Déryné utcától a Dobó István utcán át a Mátyás király utcáig vonultak, majd a Tapolcai úton tértek vissza a bazilikához.

A Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban Tál Zoltán atya mondott áldást az eledelekre. Húsvétvasárnap szokás ugyanis az ételszentelés. Ilyenkor a hívek a templomba hozzák a húsvéti étkeket, mint a kalácsot, a sonkát, a tojást, a retket, a tormát.

„Mindnek van szimbóluma. A bárány számunkra jelképezi a húseledel, magát Krisztust. A keserűsaláta a pusztai vándorlásban a keserűséget. A sós retek jelképezi az átkelést a Vörös-tengeren, a sós vizet. Így ezek az eledelek, amit hálaadással veszünk magunkhoz, ugyanakkor húsvét reggelén megáldjuk, ez áldás számunkra. Még inkább összefonódik a húsvét ünnepével, hogy számunkra e megáldott eledelek békével, szeretettel és a családi körben való elfogyasztással hozzon számunkra egységet és áldást az ünnepek alatt.”

Zoltán atya azt is hozzátette, a húsvét jelképezi a reményt, hogy elindulhatunk Krisztus felé újra. Hagyjuk magunk mögött a múlt problémáit és fókuszáljunk a jobb jövő felé.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A Fejér György Városi Könyvtár közösségi terének elnevezésére várják az ötleteket.
 
20 kg-os példányt csaltak horogvégre.
 
A szavazáshoz csak e-mail címre van szükség.
 
Olvasásra sarkall az Állatvédelmi Oktatásért Alapítvány kihívása.
 
A sportegyesület hívására húsz e-sportot kedvelő fiatal mérette meg magát a viadalon.
 
A Kis-Balaton nádasa a vízszűrő szerep mellett több élőlény fészkelő- vagy pihenőhelye.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus