Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Tojáskarcolás és húsvéti dekorációk
2023. ápr. 4. kedd | Keszthely
Tojáskarcolás és húsvéti dekorációk
Húsvéti kézműves foglalkozásra várták a családokat a Balatoni Múzeumban. Az intézmény fontosnak tartja, hogy a kiállításokon kívül is szervezzen programokat a látogatóknak. A múzeumpedagógiai foglalkozások jó alkalmat adnak arra, hogy a gyerekekkel megszerettessék a múzeumlátogatást.

Nagy népszerűségnek örvendett a tojáskarcolás a Néprajzi Látványtárban. Kisebb és nagyobb gyerekek, sőt, szüleik is kipróbálták ezt a hagyományos tojásdíszítési technikát. A Balatoni Múzeum munkatársainak segítségével szebbnél szebb mintákat rajzoltak a tojásokra karcolással, viaszolással. Voltak, akik kifejezetten messziről érkeztek a programra.

„A két kisunokámmal, akik Németországból jöttek hozzánk húsvétra. Nagyon-nagyon érdekli őket ez a húsvéti népszokás, mert Németországban is van tojás, de ott például nincsen locsolóvers, locsolás, ez nem divat.” - mondta egy nagymama, Somogyi Ágnes.

A húsvéti ünnepkörhöz számos népszokás és hagyomány kapcsolódik. Az ünnep elengedhetetlen kelléke a tojás, amelyet elsősorban pirosra festenek, de ma már divat többféle színű tojásokat készíteni. Ugyanígy népszerűek a különböző húsvéti dekorációk is. A Balatoni Múzeumban is lehetőség volt bárányt vagy kiscsibét alkotni.

„Egy bárányt csináltam. Egy fonal kellett hozzá meg egy kör alak, meg ilyen paták. Ezt körben csináltam meg a fonállal, aztán ilyen fejet csináltam úgy, hogy volt egy sablon, és azt egy papírból – nem is tudom milyen papír – kivágtam, és rajzoltam egy szemet, szájat.” - tette hozzá egy résztvevő, Farkas Lili Anna.

A Balatoni Múzeum kiemelt célja, hogy közelebb hozza az intézményt a látogatókhoz. Ezért rendeznek interaktív kiállításokat és ezt célozzák a különböző múzeumpedagógiai foglalkozások, családi napok is. A programok iránt nagyon nagy az érdeklődés, időről időre új látogatók is érkeznek a rendezvényekre.

„Nem csak keszthelyiek vannak, hanem vidékről, még Egerszegről is meglátogatják ezt az eseményt. Számunkra nagyon fontos, hiszen családbarát intézmény vagyunk, ezáltal szeretnénk, hogy a családok, a gyerekek még jobban kötődjenek a múzeumhoz.” - tájékoztatott Németh Péter, a Balatoni Múzeum igazgatója.

A kézműves sarokban mindenki találhatott kedvére valót. Filctojásokat, nyuszikat is lehetett készíteni, de nagyon népszerű volt a kiscsibe is. A programon nem csak a gyerekek, hanem szüleik is jól érezték magukat.

Regman Karola - Keszthelyi TV          

| 2024. ápr. 2. kedd 19:15 | Balatonszentgyörgy
Színes és népszerű programokkal várták a családokat húsvéthétfőn a Csillagvár Múzeumban.
| 2024. ápr. 1. hétfő 19:15 | Balatongyörök
Balatongyörökön évek óta nagy népszerűségnek örvend a tojásgurítás a családok körében.
| 2024. ápr. 1. hétfő 19:15 | Keszthely
Húsvéti ételeket hoztak a hívek a templomba.
| 2024. ápr. 1. hétfő 19:15 | Vonyarcvashegy
Nyuszisimogató, kézműveskedés és kiállítás is várta a látogatókat.
| 2024. ápr. 1. hétfő 19:15 | Keszthely
Megnyitotta a szezont a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
11:15
Sporttárs
11:51
Savaria Filmfesztivál
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.