+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Tojáskarcolás és húsvéti dekorációk
2023. április 4. kedd 14:42 - Keszthely
Tojáskarcolás és húsvéti dekorációk
Húsvéti kézműves foglalkozásra várták a családokat a Balatoni Múzeumban. Az intézmény fontosnak tartja, hogy a kiállításokon kívül is szervezzen programokat a látogatóknak. A múzeumpedagógiai foglalkozások jó alkalmat adnak arra, hogy a gyerekekkel megszerettessék a múzeumlátogatást.

Nagy népszerűségnek örvendett a tojáskarcolás a Néprajzi Látványtárban. Kisebb és nagyobb gyerekek, sőt, szüleik is kipróbálták ezt a hagyományos tojásdíszítési technikát. A Balatoni Múzeum munkatársainak segítségével szebbnél szebb mintákat rajzoltak a tojásokra karcolással, viaszolással. Voltak, akik kifejezetten messziről érkeztek a programra.

„A két kisunokámmal, akik Németországból jöttek hozzánk húsvétra. Nagyon-nagyon érdekli őket ez a húsvéti népszokás, mert Németországban is van tojás, de ott például nincsen locsolóvers, locsolás, ez nem divat.” - mondta egy nagymama, Somogyi Ágnes.

A húsvéti ünnepkörhöz számos népszokás és hagyomány kapcsolódik. Az ünnep elengedhetetlen kelléke a tojás, amelyet elsősorban pirosra festenek, de ma már divat többféle színű tojásokat készíteni. Ugyanígy népszerűek a különböző húsvéti dekorációk is. A Balatoni Múzeumban is lehetőség volt bárányt vagy kiscsibét alkotni.

„Egy bárányt csináltam. Egy fonal kellett hozzá meg egy kör alak, meg ilyen paták. Ezt körben csináltam meg a fonállal, aztán ilyen fejet csináltam úgy, hogy volt egy sablon, és azt egy papírból – nem is tudom milyen papír – kivágtam, és rajzoltam egy szemet, szájat.” - tette hozzá egy résztvevő, Farkas Lili Anna.

A Balatoni Múzeum kiemelt célja, hogy közelebb hozza az intézményt a látogatókhoz. Ezért rendeznek interaktív kiállításokat és ezt célozzák a különböző múzeumpedagógiai foglalkozások, családi napok is. A programok iránt nagyon nagy az érdeklődés, időről időre új látogatók is érkeznek a rendezvényekre.

„Nem csak keszthelyiek vannak, hanem vidékről, még Egerszegről is meglátogatják ezt az eseményt. Számunkra nagyon fontos, hiszen családbarát intézmény vagyunk, ezáltal szeretnénk, hogy a családok, a gyerekek még jobban kötődjenek a múzeumhoz.” - tájékoztatott Németh Péter, a Balatoni Múzeum igazgatója.

A kézműves sarokban mindenki találhatott kedvére valót. Filctojásokat, nyuszikat is lehetett készíteni, de nagyon népszerű volt a kiscsibe is. A programon nem csak a gyerekek, hanem szüleik is jól érezték magukat.

Regman Karola - Keszthelyi TV          

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A Fejér György Városi Könyvtár közösségi terének elnevezésére várják az ötleteket.
 
20 kg-os példányt csaltak horogvégre.
 
A szavazáshoz csak e-mail címre van szükség.
 
Olvasásra sarkall az Állatvédelmi Oktatásért Alapítvány kihívása.
 
A sportegyesület hívására húsz e-sportot kedvelő fiatal mérette meg magát a viadalon.
 
A Kis-Balaton nádasa a vízszűrő szerep mellett több élőlény fészkelő- vagy pihenőhelye.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus