+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Tehetség kerestetik!
2023. március 21. kedd 15:03 - Sármellék
Tehetség kerestetik!
Soha ennyi iskola nem nevezett a sármelléki Tehetség kerestetik vetélkedőre. A komplex versenyre a vármegye számos pontjáról érkeztek csoportok. Az idei megmérettetés központi témája a macska volt. A kreatív produkciók mellett több tantárgyi körben kellett feladatlapokat megoldani az iskolásoknak.

Minden a macskákról szólt a vetélkedőn. A csapatoknak előzetes feladatokkal kellett készülni. A versenyt minden évben egy állat köré hirdetik, amelyhez dicsőítő éneket kellett írni és egy olyan terméket bemutatni, ami megkönnyíti – jelen esetben - a macska életét.

Intelligens robot, fényterápiás macskaálrac, macskahotel, különleges kaparófa is készült, de olyan találmányt is bemutattak, ami a cirmos agyhullámait lekövetve rakja ki a rubik kockát. A zalaszentbalázsi diákok készítették a szerkezetet, mert a macskájuk karma mindig beleakad a kockába.

„Megtanulnak programozni, megértik a robotok működését. Itt jó néhány érzékelő van, van például egy színérzékelő kamera, ami először leolvassa a kockának a színeit, utána van egy pár vezérelt motor, egy távolságérzékelő kamera, ezeknek mind megtanulják a működését. Nincs olyan gyerek, amelyik ne szeretne legózni, tehát magának a hardvernek a megépítése is jó szórakozás volt nekik” - nyilatkozta Boda Tamás felkészítő tanár Zalaszentbalázsról. 

A Tehetség kerestetik komplex tanulmányi versenyt 13 éve egy projekt keretében dolgozták ki Sármelléken. A COVID miatt kimaradt két év, ezt leszámítva töretlen a program népszerűsége.  Az iskola vezetése azt tapasztalja, aki egyszer eljön, az a következő években visszatér. 

Feiler Zsuzsanna iskolaigazgató: „Komplexnek nevezzük azért, mert első osztálytól nyolcadik osztályig versenyeznek a tanulók, tehát minden iskola egy nyolc fős csapattal érkezik. Komplex azért is mert itt helyben is kell feladatokat megoldani. Az alsó tagozatosok szövegértés, matematika, környezetismeret témakörben töltenek ki feladatlapot. A felső tagozatosoké még bővül történelemmel és természettudományi ismeretekkel.”  

Különleges programmal is készülnek minden évben. Ezúttal macskabemutatót tartottak. Egy sármelléki tenyésztő hozta el Maine Coon fajtájú kedvenceit. A diákok és pedagógusok azt is megtudhatták, hogy a macskák dorombolása nyugtató hatású és a macskatulajdonosok körében jóval alacsonyabb a szívinfarktus előfordulása. A tanulók nagyon élvezték a programot.

„Nekem nagyon tetszett, érdekes volt, mert nagyon sok iskola volt itt és sok újdonság is volt, mert több új iskola is jött. Élménydús volt nagyon, meg hogy még így a végén jött egy ember és mutatta, hogy milyenmacskái vannak, nagyon tetszett, köszönöm” - nyilatkozta Németh Barnabás sármelléki tanuló. 

A Tehetség kerestetik tanulmányi versenyre összesen 11 intézmény érkezett a vármegyéből Nagykanizsától Zalaegerszegig.  A diákokat osztályonként díjazták, de senki nem tért haza üres kézzel.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
188 millió forintos plusz forrást kapott Hévíz a gyógyhelyfejlesztési projekthez kapcsolódóan.
 
A Bakonyerdő Zrt által rendezett döntőbe 19 erdőgazdaságból kerültek ki a legjobbak.
 
A szakmai döntnökök négy hagyományos és két mentes édességből választották ki a legjobbakat.
 
Autistákat és fogyatékkal élőket vitorláztattak a Keszthelyi Yacht Club tagjai.
 
Gere Nóra Éva költő és Ágh Márton látványtervező egy hónapot töltöttek Keszthelyen.
 
A 300 méteres szakasz a munkába járókat és a szállóvendégeket is kiszolgálja.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus