+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Hogyan készítsünk hagyományosból divatosat?
2023. március 20. hétfő 16:39 - Keszthely
Hogyan készítsünk hagyományosból divatosat?
A hagyományok tiszteletére, azok megtartásával igyekeztek divatos tárgyakat alkotni Keszthelyen. Az ötletadó Zala Megyei Népművészeti Egyesület - az első rendezvény sikerén fellelkesülve - immár második alkalommal szervezett szakmai foglalkozásokat a hét végén.

Második szakmai napját tartotta meg a Zala Megyei Népművészeti Egyesület Keszthelyen. A Népművészeti Alkotóházban olyan hölgyek vettek részt a foglalkozásokon, akik bőrrel, nemezzel szívesen foglalkoznak. Varrónők, illetve a varrást szerető hobbisták jelentkeztek a programra. Mint például Kartali Zsuzsanna is: "Minden második szerdán Dancsecs Diánának a nemezelő szakkörére járok, és őáltala tudtuk meg, hogy létezik ez a "Hagyományból divatot" pályázat, és vannak workshopok. A nemezelés mellett a bőrözés is érdekelt, és így egy nagyon jó lehetőség volt, hogy egy pár technikát megtanuljunk arra, hogy a két anyagot hogyan lehet házasítani és egymást hogyan tudják jól kiegészíteni."

A “Hagyományból divatot” címet viselő, pályázati alapokon nyugvó program célja, hogy a történelmi Zala vármegye népviseleteit, hímzését úgy dolgozzák fel, hogy ma hordható öltözetek, öltözet-kiegészítők készüljenek ezek segítségével. További cél az is, hogy a figyelem középpontjába állítsák a vármegye autentikus értékeit, ezáltal részei legyenek a mindennapi életnek is.

A korábbi foglalkozáson nemezt és szálas anyagot használtak. Ez alkalommal bőrnemez volt a munkaanyag. A résztvevők Dancsecs Diána népi iparművésztől pontos technikai tanácsokat kaptak a feladat elvégzése során. Az egyesület számára fontos a hagyományok ebben a formában való őrzése, így például nemrég a hetési öltözetek feldolgozását végezték el. "Azt akkor meghívott csoportokkal tette az egyesület. Illetve tavalyelőtt volt egy olyan pályázati lehetőség, amikor a Jász Alapítványnak néhány tehetséges varrója - akik már az országban több helyen alkottak újra szinte meghalt viseleteket - segítettek a göcseji öltözetek feltámasztásában, amiket igazából már csak képeslapokról ismertünk" - tette hozzá Molnárné Riskó Erzsébet Király Zsiga-díjas Népi Iparművész, népviseletes baba készítő.

A szakmai előkészítő nap délutánján a viseleti formák iránt érdeklődők számára zajlott foglalkozás. Ugyanehhez a pályázathoz kapcsolódva a Zala Megyei Népművészeti Egyesület Zalaegerszegen további lehetőségeket kínál a későbbiekben: hímzés, gyöngy, és csipkekészítés is szerepelnek a tervek között.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
188 millió forintos plusz forrást kapott Hévíz a gyógyhelyfejlesztési projekthez kapcsolódóan.
 
A Bakonyerdő Zrt által rendezett döntőbe 19 erdőgazdaságból kerültek ki a legjobbak.
 
A szakmai döntnökök négy hagyományos és két mentes édességből választották ki a legjobbakat.
 
Autistákat és fogyatékkal élőket vitorláztattak a Keszthelyi Yacht Club tagjai.
 
Gere Nóra Éva költő és Ágh Márton látványtervező egy hónapot töltöttek Keszthelyen.
 
A 300 méteres szakasz a munkába járókat és a szállóvendégeket is kiszolgálja.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus