Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Hogyan készítsünk hagyományosból divatosat?
2023. már. 20. hétfő | Keszthely
Hogyan készítsünk hagyományosból divatosat?
A hagyományok tiszteletére, azok megtartásával igyekeztek divatos tárgyakat alkotni Keszthelyen. Az ötletadó Zala Megyei Népművészeti Egyesület - az első rendezvény sikerén fellelkesülve - immár második alkalommal szervezett szakmai foglalkozásokat a hét végén.

Második szakmai napját tartotta meg a Zala Megyei Népművészeti Egyesület Keszthelyen. A Népművészeti Alkotóházban olyan hölgyek vettek részt a foglalkozásokon, akik bőrrel, nemezzel szívesen foglalkoznak. Varrónők, illetve a varrást szerető hobbisták jelentkeztek a programra. Mint például Kartali Zsuzsanna is: "Minden második szerdán Dancsecs Diánának a nemezelő szakkörére járok, és őáltala tudtuk meg, hogy létezik ez a "Hagyományból divatot" pályázat, és vannak workshopok. A nemezelés mellett a bőrözés is érdekelt, és így egy nagyon jó lehetőség volt, hogy egy pár technikát megtanuljunk arra, hogy a két anyagot hogyan lehet házasítani és egymást hogyan tudják jól kiegészíteni."

A “Hagyományból divatot” címet viselő, pályázati alapokon nyugvó program célja, hogy a történelmi Zala vármegye népviseleteit, hímzését úgy dolgozzák fel, hogy ma hordható öltözetek, öltözet-kiegészítők készüljenek ezek segítségével. További cél az is, hogy a figyelem középpontjába állítsák a vármegye autentikus értékeit, ezáltal részei legyenek a mindennapi életnek is.

A korábbi foglalkozáson nemezt és szálas anyagot használtak. Ez alkalommal bőrnemez volt a munkaanyag. A résztvevők Dancsecs Diána népi iparművésztől pontos technikai tanácsokat kaptak a feladat elvégzése során. Az egyesület számára fontos a hagyományok ebben a formában való őrzése, így például nemrég a hetési öltözetek feldolgozását végezték el. "Azt akkor meghívott csoportokkal tette az egyesület. Illetve tavalyelőtt volt egy olyan pályázati lehetőség, amikor a Jász Alapítványnak néhány tehetséges varrója - akik már az országban több helyen alkottak újra szinte meghalt viseleteket - segítettek a göcseji öltözetek feltámasztásában, amiket igazából már csak képeslapokról ismertünk" - tette hozzá Molnárné Riskó Erzsébet Király Zsiga-díjas Népi Iparművész, népviseletes baba készítő.

A szakmai előkészítő nap délutánján a viseleti formák iránt érdeklődők számára zajlott foglalkozás. Ugyanehhez a pályázathoz kapcsolódva a Zala Megyei Népművészeti Egyesület Zalaegerszegen további lehetőségeket kínál a későbbiekben: hímzés, gyöngy, és csipkekészítés is szerepelnek a tervek között.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2024. ápr. 23. kedd 19:15 | Keszthely
A Csány-Szendrey iskolában már hagyomány, hogy programot szerveznek a népviselet napja alkalmából.
| 2024. ápr. 1. hétfő 19:15 | Balatongyörök
Balatongyörökön évek óta nagy népszerűségnek örvend a tojásgurítás a családok körében.
| 2024. ápr. 1. hétfő 19:15 | Gyenesdiás
Harmadik alkalommal tartott locsolást Gyenesdiáson a Közkultúra Alapítvány.
| 2024. feb. 16. péntek 19:15 | Keszthely
Tavunk kulturális kincseit szedi csokorba a Balatoni Értéktár című képes kiadvány.
| 2024. jan. 16. kedd 10:46 | Várvölgy
Hagyományteremtő céllal szervezték meg az l. Zsidi csocsó bajnokságot a hétvégén.
X. évfolyam 11. szám
Megjelenés: 2024. június 14.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Hittel,lélekkel
18:40
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:15
19:45
Természetvédelem határok nélkül
20:08
Göcsej Filmfesztivál
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.