+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Tisztítsuk magunkat gyógynövénnyel
2023. március 20. hétfő 13:09 - Gyenesdiás
Tisztítsuk magunkat gyógynövénnyel
Javában zajlik a gyógynövény-szezon. Számos termést lehet már gyűjteni, melyek a természeteses gyógymódok kedvelőinak házi patikáiból nem hiányozhatnak. A Festetics Fűszerkert és Herbáriumban is tartanak ezek felhasználásáról tematikus napokat. A hétvégén a natúr kozmetikumoké volt a főszerep.

Tavasszal számos friss növényt gyűjthetünk a réteken, erdőkben. Már megtalálható a medvehagyma, de gyógyító hatással bír az illatos ibolya, a zamatos turbulya vagy akár a csalán is. A Diási Malom kertjében is szépen növekednek a gyógy- és fűszernövények. Friss hajtások láthatóak már a rozmaringon és a levendulák is új leveleiket hozzák. A nagyböjti időszakban megtalálható természeti kincsek a szervezetünk felfrissítését szolgálják.

„A méregtelenítésnek, a tisztulásnak, a szervezetünk tisztításának van az időszaka. Illetve a télen a szervezetünkből távozott ásványi anyagoknak, illetve vitaminoknak a visszapótlására. Hiszen nem véletlenül vagyunk fáradtabbak, nyűgösebbek. A tavaszi fáradtság azért ilyenkor már megmutatkozik. Úgyhogy mindenképpen vissza kell, hogy pótoljuk a szervezetünkbe ezt a rengeteg ásványi anyagot és vitamint, amire télen nem volt lehetőségünk.” - mondta el Wágenhoferné  Pohl Magdolna természetgyógyász-fitoterapeuta.

A tapasztalat azt mutatja, hogy egyre többen mernek gyógynövényeket használni. Az alkalnazhatóságukról azonban minden esetben érdemes szakember segítségét kérni. Gyenesdiáson is többször van erre lehetőség a különböző tematikus napokon. A hétvégén natúr kozmetikumok elkészítését sajátíthatták el a jelentkezők. Körömvirágsziromból készíthettek krémet, mely gyulladáscsökkentő hatással bír, és azok is bátran használhatják, akiknek érzékenyebb a bőrük. Ekcéma ellen is kiváló. Levendula szirmok és illóolaj felhasználásával fürdőbombát is gyúrhattak, amelyek akár ajándéknak is kiválóak. A levendula nyugtató hatása közismert, ezért is tökéletes választás egy fürdőbomba egyik alapanyagának. Csak természetes anyagokat használtak fel, mely sokaknak fontos szempont manapság. A tematikus napra nem csak a környékből érkeztek.

„Gyöngyösről érkeztem, ott tanulok a MATE gyöngyösi campusának a gyógy- és fűszernövény szakán és onnan ismerem Magdit is. És fantasztikus lehetőség, hogy lehet hozzá jönni gyakorlatra is és most ezt a hétvégét ennek szenteltem, hogy tanuljak még egy kicsit gyakorlatiasabb oldalról a gyógynövényekről. Nem bántam meg.” - osztotta meg Bibor Adrienn.

A Festetics Fűszerkert és Herbáriumban számos tematikus nap lesz még tavasszal. Többek között a rügyterápiával is megismerkedhetnek az érdeklődők áprilisban. A programokról a helyszín közösségi oldalán lehet tájékozódni.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
188 millió forintos plusz forrást kapott Hévíz a gyógyhelyfejlesztési projekthez kapcsolódóan.
 
A Bakonyerdő Zrt által rendezett döntőbe 19 erdőgazdaságból kerültek ki a legjobbak.
 
A szakmai döntnökök négy hagyományos és két mentes édességből választották ki a legjobbakat.
 
Autistákat és fogyatékkal élőket vitorláztattak a Keszthelyi Yacht Club tagjai.
 
Gere Nóra Éva költő és Ágh Márton látványtervező egy hónapot töltöttek Keszthelyen.
 
A 300 méteres szakasz a munkába járókat és a szállóvendégeket is kiszolgálja.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus