+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Az iskola névadójára is emlékeztek a nemzeti ünnepen
2023. március 16. csütörtök 17:09 - Keszthely
Az iskola névadójára is emlékeztek a nemzeti ünnepen
A keszthelyi Egry József Általános Iskola és AMI március 15-én nem csupán az 1848/49-es forradalom és a szabadságharcra emlékezik. Az iskola névadója, Egry József is ezen a napon született. A Balatoni Múzeumban múzeumpedagógiai foglalkozásra, az iskolában és óvodákban rajzversenyre hívták a gyerekeket a Szivárványos Balaton elnevezésű hagyományos programon.

A Balatoni Múzeumban az Egry iskola  alsós tanulóinak egy csoportja ismerkedett a régi fegyverekkel Németh Péter múzeumigazgató segítségével. Nem csak előadást hallgattak Petőfi Sándorról és a szabadságharcról. Az élményszerű tanórán lehetőség volt kézben tartani a szablyát, kardot, az egykori huszárok fegyvereit. A múzeum évről-évre helyszínt biztosít az iskola ünnepi programjának, amihez kapcsolódik egy festőverseny is.

"Idén a témát is a Balatoni Múzeum adja, hiszen az 1848/48-es forradalom és szabadságharchoz kapcsolódik. Hiszen idén 200 éve, hogy megszületett Petőfi Sándor, úgyhogy erre is emlékezünk és így ebben a témában tartunk foglalkozásokat a legkisebbeknek. Óvodás korosztály is van ill. az általános iskolásoknak is több korosztály van."- mondta Németh Péter igazgató.

Az Egry József Általános iskolában, gyermekrajzok díszítik a rajzterem falát. A tanulók névadója, a Balaton festője Egry József is a jeles napon, március 15-én született. Évről –évre rajzversenyt hirdetnek a város és környéke óvodásainak és iskolásainak.

"Ebben az évben viszont ez a festőversenyünk egybeesik Petőfi születésének 200. évfordulójával, ezért úgy gondoltuk, hogy összekötjük a festőversenyünket most a „48-as eseményekkel ill. Petőfi emlékével. Ehhez kapcsoltuk hozzá a múzeumpedagógiai foglalkozást, mert úgy gondoljuk, hogy a gyerekek motiválása, az adott témában való elmélyülése jó ahhoz, hogy minél jobban ki tudják fejezni magukat."- nyilatkozott az iskola igazgatója Tóth Éva.

Az iskola rajztanára a verseny résztvevőinek elmondta a feladatot. Mindenki szabadon választott technikával dolgozott. Az első osztályos Vajk ceruzával rajzolt. "ami a képen meg fog jelenni, az egy kard, amit a magyarok használtak. A másik ami a képen fog szerepelni, az egy …a neve most nem jut eszembe/Hogy néz ki?Arra emlékszel?/ Igen egy szuronyos puska"- mondta el Rosta Vajk.

Vajk barátja, Ignác el is mondta, miért azt a puskát rajzolták a versenyen. Kálovits Ignác  akövetkezőt mondta.

"Azért egy szuronyos puskát rajzolok, mert arról sokat is tudok, meg szeretem a lövő fegyvereket, de még a képen meg fog jelenni egy pisztoly és ha kifér egy kard is."

A Szivárvány színű Balaton elnevezésű, hagyományos rajz és festőversenyen Keszthely és térségéből, több korcsoportokban  három óvoda és öt általános iskola vett részt.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Híradó Plusz vendége: Vetőné Zeke Erzsébettel a NABE Keszthely és Vidéke Csoportjának vezetője
 
Légy Te a változás és tedd jobbá a világot!
 
A Keszthelyi Környezetvédő Egyesület EKF támogatásból vásárolt 14 facsemetét.
 
A szentpéterúri családi gazdaság a gabona mellett gyümölccsel és mangalicával is foglalkozik.
 
Megtartották a József Attila vers- és prózamondó verseny területi fordulóját Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus