+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Felavatták Reischl Imre emléktábláját
2023. március 13. hétfő 16:43 - Keszthely
Felavatták Reischl Imre emléktábláját
Újra Reischl Imre nevét viseli a Sörház utca. Az egykori városbíró kiemelt szerepet játszott Keszthely életében, de az egész család előtt tiszteleg a város. Az új névtábla mellett emléktáblát is avattak. Az ünnepségen elhangzott, ugyan a közélet ma is őrzi a Reischl család nevét, most már hivatalos emléket is állítottak nekik.

Keszthely fellendülésében a Festeticsek mellett a Reischl család játszott kiemelkedő szerepet. Reischl Vencel 1844-ben vette bérbe, majd később meg is vásárolta a Festeticsek sörházát. Nem csak kiváló italt készített, hanem városbíróként is tevékenykedett. Halála után Reischl Imre vette át tőle ezt a tisztséget, akinek 25 éves vezetése alatt számos épület készült el, de Keszthely kulturális rendezvényeinek mecénásaként is működött.

„Olyannyira sok jót tettek, hogy már az első Reischlt, aki ide érkezett, megválasztották városbírónak. Ezt követően még a családban nagyon sok városbíró volt. Többek között Reischl Imre, akinek az ideje alatt számos új épület épült, új utcák nyíltak. Csak említésképpen: a Kármelita templom, a Postapalota, a Balatoni Múzeum. De ezen kívül támogatta a Helikoni Ünnepségeket, az évfordulóját 1921-ben.” - emelte ki Dr. Cséby Géza irodalomtörténész, tiszteletbeli lengyel konzul.

A Sörház utca korábban már viselte Reischl Imre nevét, de a kommunizmus időszakában átnevezték. A Nemzeti Kör terjesztette elő az önkormányzatnál, hogy a közterület ismét az egykori városbíró nevét vegye fel. A testület elfogadta a javaslatot, ugyanakkor felvetették egy emléktábla felállítását is. Ennek avatásán a Reischl leszármazottak is részt vettek.

„Már régóta vártuk, hogy talán-talán meg tudjuk valósítani, hogy Reischl Imre megint ide visszatér, és itt lesz a tere. Ez ma megtörtént, és nagyon hálásak vagyunk. Tulajdonképpen én hálás vagyok a Nemzeti Körnek, aki kérelmezte, az önkormányzati képviselőknek, akik megszavazták, és még sok keszthelyinek, aki kezdeményezte. Úgyhogy ezt nagyon megköszönjük, és nagy-nagy öröm a családomnak, gyerekeimnek.” - tette hozzá Dr. Kukorelly Pál, a Reischl család leszármazottja.

Az utca és az emléktábla avatásán Keszthely polgármestere arról beszélt, a város közélete mai napig megőrizte a Reischl család emlékét. Most már azonban fizikai formában is tiszteleghet a város az egykori sörgyárosok és városbírók előtt. Manninger Jenő hozzátette, a keszthelyi identitáshoz szorosan hozzátartozik a Reischl-ök emléke is.

„Ha Keszthelyhez kötődik valaki, és keszthelyinek vagy keszthelyi identitást vall magának, akkor abban a Festetics és a Reischl családoknak döntő szerepe van, hisz a város gazdaságát is alapvetően befolyásolták. Az az életmű, amit ők hoztak létre, és természetesen a kulturális vonatkozásait is hosszasan sorolhatnánk, azt is, ami Reischl Imréhez kötődik.” - tájékoztatott Manninger Jenő, Keszthely polgármestere.

Az emléktáblát Manninger Jenő és Kukorelly Pál leplezték le. Ezt követően áldást mondott Fazakas Z. Márton csornai premontrei apát, majd elhelyezték a tisztelet koszorúját.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A Híradó Plusz vendége: Varga József edző.
 
A beruházás várhatóan május végén fejeződik be.
 
A területet százméteres sugarú körben lezárták a rendőrök.
 
A szervezők havonta hívnak el helyi előadókat, hogy bemutassák motivációjukat.
 
A katasztrófavédelem kéri a lakosságot, hogy a tavaszi égetéseknél körültekintően járjanak el.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus