Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / A Reischl család kiemelkedő szerepet játszott Keszthely felvirágzásában
2022. júl. 5. kedd | Keszthely
A Reischl család kiemelkedő szerepet játszott Keszthely felvirágzásában
A Reischl család előtt tisztelegtek a keszthelyi civil szervezetek. A Nemzeti Kör szervezésében tartott emléksétán megkoszorúzták Keszthely egykori elöljáróinak sírját. Az eseményen elhangzott, a család tagjai csaknem 100 éven keresztül dolgoztak a város felvirágzásáért, számos fejlesztés fűződik a nevükhöz.

A Szent Miklós temetőben elsőként a Reischl család sírboltját keresték fel a megemlékezők. Id. Reischl Venczel 33 évig töltött be városbírói szerepet. Erre az időszakra esik a városháza felújítása, valamint a főgimnázium és a zárda megépíttetése. Lovas kaszárnyát és közvágóhidat hozott létre és kialakíttatta a helyi érdekű vasutat, amely Keszthelyt összekötötte Balatonszentgyörggyel. Ifj. Reischl Vencel modernizálta a sörházat és Hévízt fürdővárossá építtette.

A Nemzeti Kör szeretne hagyományt teremteni a megemlékezésből. A Reischl családnak ugyanis el kell foglalnia méltó helyét a város történetében. A Festeticsek mellett ugyanis ők voltak azok, akik a legtöbbet tették Keszthelyért.

„A Festeticsek mellett szinte mindent nekik köszönhetünk. Az idősebb Reischl Venczel 33 évet, a fiatalabb Reischl pedig 26 évet volt városbíró. A család több tagja is számos más tevékenységben segítette a várost. Szinte minden, ami történt ez idő alatt - ez egy viszonylagos aranykor volt. A 19. század közepe-vége, illetve a 20. századnak aza  felmenő időszaka az I. és a II. világháború között, itt Keszthelyen is jelentős fejlődések voltak, de ehhez kellettek ilyen emberek.” - tájékoztatott Manninger Jenő, Keszthely polgármestere.

Reischl Imre sírjánál Szántó Éva elevenítette fel a Kármelita Bazilika építését. A városbíró ugyanis komoly pénzbeli támogatást nyújtott a templom létrehozásához. Az alapkövet 1927-ben tették le, a templomot 1938-ban szentelték fel. Emellett ebben az időszakban épült a Postapalota, az evangélikus és a református templom, valamint a Balatoni Múzeum is.    

A megemlékezők a temetőből a múzeumba sétáltak át. Itt Németh Péter igazgató méltatta a Reischl család városbírói munkásságát. Az érdeklődők megnézhették azt az emlékkönyvet is, amit Keszthely lakossága adományozott Reischl Venczelnek városbírósága 25. évfordulója alkalmából. A megemlékezés szervezésénél több ötlet is felmerült.

„Egy városi túrát szerettünk volna, ahol bemutatnánk az össze épületet, ami őhozzájuk köthető. Ez a nyári nagy melegben, illetve a korosabbakra nézve ez megvalósíthatatlan lett volna, vagy legalábbis 3-4 részletben csak. Így redukáltuk le annyira, hogy van egy emlékmise, az a délelőtt, és délután pedig, amikor már nincs olyan nagy meleg, akkor pedig a temetőben megkoszorúzzuk a sírokat.” - emelte ki Krupla Zoltán, a Nemzeti Kör elnöke.

A program résztvevői a sörgyáros Reischl családra emlékezve stílusosan sörrel koccintottak. A túra a Szigetfürdőnél ért véget, ahol közös sörözésre került sor.    

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2024. máj. 31. péntek 19:15 | Keszthely
Harmadszorra szervezett programot a Keszthelyi Nemzeti Kör.
| 2023. jún. 19. hétfő 15:35 | Keszthely
A Nemzeti Kör szerint a Reischl-családnak kiemelkedő szerepe volt, de ennek kevés emléke van.
| 2023. már. 13. hétfő 16:43 | Keszthely
A Sörház utca mostantól az egykori városbíró nevét viseli, aki előtt emléktáblával is tisztelegnek.
| 2024. júl. 15. hétfő 19:15 | Keszthely
Ünnepi szentmisével és körmenettel tisztelegtek a Kármelhegyi Boldogasszony előtt Keszthelyen.
| 2024. máj. 6. hétfő 19:15 | Keszthely
A Kármelita Bazilikában az égi és földi édesanyákat is köszöntötték, illetve elsőáldozást tartottak.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
18:00
Szignatúra
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.