Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Kinek köszönhetjük, hogy egy prosperáló városban élünk?
2023. jún. 19. hétfő | Keszthely
Kinek köszönhetjük, hogy egy prosperáló városban élünk?
Reischl-napot szerveztek Keszthelyen. A család kiemelkedő gazdasági és politikai szerepet játszott a város történelmében. A tematikus séta keretében felkeresték azt a három templomot, melyek Reischl Imre városbíráskodása idején épültek. A szervező Nemzeti Kör Egyesület célja az volt, hogy méltó módon emlékezzen a sörgyáros dinasztiára.

A református templom 1932-ben készült el Szeghalmy Bálint tervei alapján. Reischl Imre volt ekkor a város bírája. A Keszthelyi Nemzeti Kör tavaly hívta életre a Reischl-napot. Úgy látták, kevés emléke van a családnak.

„Elhatároztuk, hogy megpróbálunk valamilyen módon nyomot hagyni, hogy lehessen látni, hogy kinek köszönhetjük azt, hogy mi most egy prosperáló városban élhetünk” - mondta televíziónknak Rázsiné Gyulassy Adrienne, a Nemzeti Kör Egyesület tagja. 

A program első állomása után a Reischl Imre utca felé vették az irányt. Márciusban kapta meg újra ezt a nevet a Sörház utca, akkor emléktáblát is avattak a sörgyáros városvezetőnek. Az esemény arra hivatott, hogy megmutassák, kiknek köszönhető, hogy fejlődő pályára állt Keszthely.

Dr. Kukorelly Pál leszármazott: „Egy nagyon szép kezdeményezés és azt gondolom, hogy hozzájárul ahhoz, hogy a keszthelyi polgárok öntudata még jobban kifejlődjön és a történelmi öntudatuk fejlődjön ki, nevezetesen a Reischl név körül ez egy nagyon szép esemény így.”

Az evangélikus templom szintén Reischl Imre idején épült az 1920-as években. A 19. század másodok felétől nagy fejlődésen ment keresztül a város, a fénykorát élte Keszthely.Nekik nagyon sok mindent köszönhet Keszthely – hangsúlyozta Manninger Jenő polgármester, aki Reischl Imre személyét emelte ki: „Városbíró is volt, 32 évig egyhuzamban, ha úgy tetszik, akkor a polgármester elődje is, tehát már csak ezért is egy személyes ügy is. Arra mutattak példát, hogyan kell a gazdaságot szervezni és ők a saját tulajdonukat is beforgatták a város gazdaságába, ugye sörházat alapítottak.” 

A Reischl-családot a szorgalom és ügyes gazdálkodás jellemezte. Szellemiségükhöz hozzátartozott a köz javára dolgozni, ezért támogatták például a Kármelita Bazilika építését. A Fő téri templomban pedig emléktáblát helyeztek el.

„Keszthely a Reischl-családnak, közösen a Festetics-családdal együttműködve rengeteget köszönhet. A 19. század második felétől, elsősorban az 1880-as évektől az 1930-as évek végéig e két család együttműködésének eredményeként fantasztikus fejlődés valósult meg Keszthelyen. Ennek az eredményeit a mai napig mindenhol élvezhetjük” - mondta Szántó Éva idegenvezető. 

A Nemzeti Kör Egyesület több mint 30 olyan épületről tud a városban, melyek a Reischl-családhoz köthetőek. Terveik közt szerepel, hogy további tematikus sétákon keresik majd fel ezeket.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. máj. 31. péntek 19:15 | Keszthely
Harmadszorra szervezett programot a Keszthelyi Nemzeti Kör.
| 2023. már. 13. hétfő 16:43 | Keszthely
A Sörház utca mostantól az egykori városbíró nevét viseli, aki előtt emléktáblával is tisztelegnek.
| 2022. júl. 5. kedd 16:20 | Keszthely
A Nemzeti Kör kezdeményezésére szerveztek sétát, ahol tisztelegtek a családtagok előtt.
| 2024. jún. 18. kedd 19:15 | Keszthely
A “Nemzeti összetartozás napja” alkalmából, de annak utóünnepléseként szerveztek a hétvégén egy családi napot egy keszthelyi étteremben.
| 2024. jún. 11. kedd 19:15 | Keszthely
A hagyományteremtő céllal megvalósított programnak a civil szervezet által épített pavilon adott otthont.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
18:00
Szignatúra
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.