+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Újabb régészeti szakkönyv jelent meg
2023. március 10. péntek 17:54 - Keszthely
Újabb régészeti szakkönyv jelent meg
Megjelent a Castellum Pannonicum Pelsonense nyolcadik kötete. A könyvsorozat a fenékpusztai ásatások eredményeivel foglalkozik, a legújabb kiadványban a korabeli erődöt hasonlítják össze más hasonló építményekkel. A kötetet a Balatoni Múzeumban mutatták be, az intézmény egyébként társkiadója a könyvnek.

A könyvsorozat legújabb kötetének középpontjában ezúttal nem a fenékpusztai erődítmény áll. A szerzők arra vállalkoztak, hogy párhuzamokat vonjanak az egyik legjobban feltárt épületegyüttes és más hasonló erődök között. A német és angol nyelvű kötet 8 tanulmányt, és számos képet, alaprajzot tartalmaz, amelyek bemutatják a legújabb kutatási eredményeket.         

„Itt arra irányulnak az egyes cikkek, hogy párhuzamokat mutassunk be Fenékpusztához. Tehát, hogy hol vannak olyan katonai erődök, olyan villaépületek, amiknek a párhuzamát Fenékpusztához megtaláljuk. A nyolc cikkből vannak pannóniai példák, tehát Alsóheténypusztáról, Ságvárról a tipikus pannóniai belső erődök, de vannak villák is példaként, és egészen az Al-Duna mentéig lemegyünk a párhuzamok keresése folyamán.” - mondta Heinrich-Tamáska Orsolya régész, a kötet szerkesztője.

A kötetben a Duna-menti tartományokon túl egészen a Rajnáig és a Közép-Balkánig kaphat betekintést az olvasó a 3. század végétől a 7. század elejéig terjedő időszak lelőhelyeibe. A kiadvány kiemelten foglalkozik a tájrégészet jelentőségével, és szorosan kapcsolódik az aktuális ásatásokhoz. A bemutatón elhangzott, a sorozat megjelenésében kiemelt szerepe van a Balatoni Múzeumnak.

„Azt hiszem, hogy az országban az egyetlen tájmúzeum a Balatoni Múzeum, amely a lipcsei Leibniz Intézettel és az Eötvös Kutatóhálózat Régészeti Intézetével közösen társkiadója egy ilyen rangos, nemzetközileg is jegyzett könyvsorozatnak.” - emelte ki Dr. Müller Róbert, régész, nyugalmazott múzeumigazgató.

A Castellum-sorozat elsősorban a szakkutatóknak készült, de a gazdag képanyagnak köszönhetően a laikusok is találhatnak benne érdekességeket. A kiadvány korábbi kötetei nagy érdeklődésre tartanak számot, több közülük ma már könyvészeti ritkaság. A szakemberek bíznak benne, hogy a most megjelent könyv is hasonló fogadtatásra talál.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A Georgikon Campuson régi hagyománya van a regattának, ezt a sportágat szívesen választják a hallgatók.
 
A változékony időjárás miatt elszaporodtak a rágcsálók.
 
A mozgás fontosságára, és az aktív életmód lehetőségeire hívta fel a figyelmet a nyugdíjas klub.
 
Egy különleges világkörüli utazásról mesélt Szita Gábor a Világjáró Klub közönségének.
 
A Fejér György Városi Könyvtár közösségi terének elnevezésére várják az ötleteket.
 
20 kg-os példányt csaltak horogvégre.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus