+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Az idei volt a második legenyhébb tél
2023. március 6. hétfő 15:41 - Keszthely
Az idei volt a második legenyhébb tél
A 2022/23-as tél a második legenyhébb volt országos átlagban 1901 óta. A meteorológiai tavasz már megkezdődött, szombaton a kirándulók ezt meg is tapasztalhatták. A meteorológusok változékony időt jósolnak az elkövetkező hetekre. A hőmérséklet azonban kedvező lesz, csütörtökön akár 15 fok is lehet.

Kellemes napsütés, 12 Celsius-fok. Az igazi kiránduló idő többeket csábított a szabad levegőre. A balatongyöröki Szépkilátónál is sokan megfordultak. Volt aki a szabadban költötte el ebédjét, más pedig motoros túrára indult. Igyekezett mindenki kihasználni a szép időt, hiszen az időjósok vasárnapra már hidegfrontot ígértek.

„Én mindig optimista vagyok, már jó idő lesz végig. A télnek vége van. Legfeljebb március 15-én lesz egy-egy hózápor, de egyébként szép időre várok” - mondta Lukács István. 

Bár hűvösebb és felhősebb lett vasárnapra az idő, így is sokan sétáltak a keszthelyi Balaton-parton. Szombaton sehol nem volt számottevő csapadék, a hét utolsó napján azonban már gyenge zápor, hózápor fordult elő az ország egyes területein. Keszthelyt elkerülte a csapadék. Csak úgy, mint a havazás az idei télen. A hó mellett a kemény mínuszok is elmaradtak.

„Az idei tél olyan semmilyen tél volt, ugyan havat láttunk, de édes keveset. Ettől függetlenül ezt kell elfogadjuk, amilyen az időjárás, úgy élünk. A tavaszt azt várjuk, mert szeretjük, amikor a madarak már hajnalban csicseregnek és szépen kezdenek a fák, bokrok kihajtani. Jobb az ember kedve” - állítja Vecsera János. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat 1901-től jegyzi az időjárási adatokat. Azóta most volt a második legenyhébb tél. Csak a 2006/2007-es tél volt enyhébb. Ráadásul a 10 legenyhébb télből hat a 2000-es években volt.

Molnár Anna, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa: „Előzetes adatok alapján elmondható, hogy bizony országos átlagot tekintve ez bizonyult a második legenyhébb télnek. A középhőmérséklet az országos átlagban 3 fok környékén alakult. Egy kis érdekesség van, a déli, délkeleti részeken, leginkább Szeged környékén a legenyhébb tél lett ez az elmúlt időszak. Nem csak enyhe volt a tél, hanem igen csapadékosnak bizonyult, bár az csak a kilencedik helyet érte el, tehát nem a TOP 5-ben lett benn, csak a TOP 10-ben.”

A következő napokban változékony marad az időjárás. Nyugat felől érkezik újabb és újabb időjárási front. Ennek hatására gyakran megnövekszik a felhőzet és csapadékra is több hullámban lehet számítani. Ez az időszak akár két hétig kitarthat. A hőmérséklet napról napra enyhül, a hét közepétől akár 15 fok is lehet a hőmérséklet. Az időjósok nem számítanak már igazi télre. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
 
Húsvéti családi napot rendezett a Keszthelyi Evangélikus Egyházközség, dísz sírkerteket is készítettek.
 
Augusztus 22-e és 25-e között szervezik meg az eseményt a Balaton Színházban és a Fő téren.
 
Sok érdeklődőt mozgatott meg Gyenesdiáson a húsvéti készülődés és tojásfa díszítés programja.
 
Az olvasáskutatásról és az olvasási szokásokról hallhattak előadást a vajdások.
 
Várják az induló könnyűzenei együttesek jelentkezését, akik a Balaton-parton mérethetik meg magukat.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus