+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A legkedveltebb borvidéki település lett Zalakaros
2023. február 7. kedd 15:50 - Zalakaros
A legkedveltebb borvidéki település lett Zalakaros
A legkedveltebb borvidéki település címet kapta meg Zalakaros. Az elismerést az 5. BorÉRT konferencián vehette át Novák Ferenc polgármester. A Magyarország borturisztikával és a közvetlen értékesítés erősítésével foglalkozó tematikus nap célja, hogy a tájékoztatás mellett elismerje az ország borvidékeit és azok cselekedeteit. A koccintás versenyen minden évben a legjobbak között volt Zalakaros.

A Zalai borvidék egyre jobban teljesít. A termelők egyre jobb szaktudással rendelkeznek és sokrétű a fajtahasználat is. Tavaly ez a régió volt az ország legcsapadékosabb területe, így kevésbé sújtotta az aszály. Megfelelő mennyiséggel és minőséggel zárták az évet a gazdák. A Zalai borvidéknek ezer arca van a borászok szerint. Mivel nagyon tagolt, ezért az egyes szőlőshegyeken különböző borokat tudnak készíteni. Korábban fehér és pezsgőalapú borok termelésére ismerték el a térséget, ez már változott. Nagyon fontos, hogy mára már elismert borászok vannak a térségben és minőségben is előrelépés történt.

„Úgy gondolom viszont, hogy a mostani világban már modern fajtákkal már nagyon érdekes szép vörösborokat is lehet készíteni. Nyilván a kékszőlő miatt a rosék is megjelentenek természetesen. Bár gyakorlatilag most már  szinte minden bortípus elkészíthető  a zalai hegyhátakon nagyon jó minőségben. Ugye ezek már  versenyeken eredményekben vissza is tükröződnek.” - mondta el Vig Zsolt borász.

A címmel azt az erőfeszítést ismerték el, melyet több mint egy évtizede Zalakaros a borkultúra kapcsán megtett – fogalmazott Novák Ferenc polgármester. A koccintás nevű versenyen minél több borásznak és borkedvelőnek kell egy időben koccintania a település lélekszámát is figyelembe véve. Ebben jeleskedett a település. Ez a verseny egyrészt hozzájárul a hagyományok ápolásához, valamint közösséget is épít. Zalakaros emellett turisztikai téren is kiemelkedőt alkotott. A Turizmus TOP10 polgármestere között szerepel Novák Ferenc, és a település.

„Kiválasztja a turisztikai szakma mindig azt, hogy kik azok a meghatározó polgármesterek, akik az adott évben – tehát nem életműveket díjaznak – meghatározóak a turizmus életében. Zala megyére büszkék vagyunk, mert jómagam is és Papp Gábor is meghatározó személyiséggé avanzsáltunk a szakemberek által. Óriási megtiszteltetés. De mindig hozzáteszem ez csak részben, nagyon kicsit az én munkámnak az eredménye. Hanem azoké, akik a turizmusban dolgoznak. És igazából itt én jelképezem a település egészét, tehát másnak az érdeme.”

A polgármester hozzátette, az elmúlt évben több szakterületeken is első lett az országban Zalakaros.   A dobogó tetejére állhattak a Virágos Magyarországért versenyen, az év turisztikai település kategóriában pedig harmadikak lettek Szeged és Debrecen mögött. Ebben az évben is a minőségre törekednek a településen.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Híradó Plusz vendége: Vetőné Zeke Erzsébettel a NABE Keszthely és Vidéke Csoportjának vezetője
 
Légy Te a változás és tedd jobbá a világot!
 
A Keszthelyi Környezetvédő Egyesület EKF támogatásból vásárolt 14 facsemetét.
 
A szentpéterúri családi gazdaság a gabona mellett gyümölccsel és mangalicával is foglalkozik.
 
Megtartották a József Attila vers- és prózamondó verseny területi fordulóját Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus