+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Már tízévesen több órát lógnak a közösségi oldalakon a gyerekek
2023. február 2. csütörtök 17:23 - Keszthely
Már tízévesen több órát lógnak a közösségi oldalakon a gyerekek
Aggasztó a helyzet: már tízévesen több órát lógnak a közösségi oldalakon a gyerekek. Az NMHH és a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesülete tavaly ősszel készített egy felmérést. A kutatásban megkérdezett családok többségében az alsó- és a felső tagozat határán kapja meg a gyerek az első mobiltelefonját.

Már tízévesen több órát „tiktokoznak” a gyerekek – derül ki egy friss felmérésből. A kínai videómegosztó oldal mellett az Instagram a menő. A Facebookot viszont a legtöbb tini nem is használja.  A felmérés szerint a 10-15 évesek egy átlagos hétköznapon közel 2 órát, hétvégenként majdnem 3 órát töltenek a világhálón okostelefonjukkal.

Elsősorban egymással kommunikálnak az okoseszközökön a diákok. Varga László informatikatanár szerint ez a személyes kapcsolatok rovására megy. A tapasztalat azt mutatja, hogy nagyon jól kezelik az okoseszközöket és bármilyen feladatot kapnak, ezekkel keresik rá a megoldást: „Hiába kezeli nagyon jól ezt az okoskütyüt, viszont ha leül egy számítógép elé, ahol olyan problémát kéne megoldani, amit informatika órán kell, tehát szövegszerkesztés, képszerkesztés, vagy bármilyen egyéb, táblázatkezelés funkció, ahhoz viszont semmi. Mindent a telefonnal akar megoldani, pedig igazán kicsi a képernyő. De ő meg tudja azzal oldani. Mondom, nem tudod megoldani, de hát ő azzal meg tudja oldani.”

A pedagógus úgy látja, az iskolában már nem tudják korlátozni ezt a korosztályt, ezt a szülőnek kell megtenni, fiatalabb korban. Hiába kapcsolják ki a wifi elérést, a legtöbb gyereknek korlátlan internet előfizetése van. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, valamint a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesülete az óvodások és kisiskolások korosztályát is vizsgálta.

„A kutatás egyértelműen jelezte, hogy 7-8 éves korra minden ötödik magyar gyereknek van okostelefonja. Magyarul az alsó tagozatosok egy jelentős részének, 25-26 százalékának már ekkor van okostelefonja. Majd ez a százalék és ez a szám hatalmasat ugrik a felső tagozatra és azt kell mondanunk, hogy - kevés kivétellel – majdnem minden felső tagozatosnak, 13-14 éves korára ma Magyarországon bizony okostelefonja van” - nyilatkozta dr. Tóth Csaba, a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesületének elnöke. 

A kisgyerekek elsősorban játszanak és hosszabb videókat, meséket néznek az okostelefonon. A közösségi média a felsősöknél jelenik meg. A kutatás feltárta, hogy a szülők és pedagógusok is tartanak attól, hogy nem kívánt tartalmakkal találkoznak a fiatalkorúak.Azt a veszélyt is látják, hogy a túl sok telefonozás miatt csökken a fizikai aktivitás, mozgásszegény életmód alakul ki.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
 
 
 
további híreink
 
kulisszabejárást és közönségtalálkozót a Pesti Művész Színház Keszthelyen.
 
Turi Török Tibor munkásságát ismerhették meg a Nemzeti Kör könyvklubjának réásztvevői.
 
A héten zajlott az Európai Mobilitási Hét, melyhez minden évben csatlakoznak intézmények.
 
A keszthelyi nyomozók elkapták a férfit, bíróság előtt kell felelnie tettéért.
 
A Híradó Plusz vendége: Nemes Klára, a KESOTE Mozgáskorlátozottak Szakosztályának vezetője
 
Befejeződött a Katasztrófavédelem idei szúnyoggyérítési programja.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus