Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Folytatódnak a pálos monostorok feltárásai
2023. feb. 1. szerda | Zala vármegye
Folytatódnak a pálos monostorok feltárásai
Felgyorsulhatnak a környék pálos monostoraira irányuló régészeti kutatások. A Nemzeti Kulturális Alap 8 millió forintos támogatást adott a munkára, melyet a Balatoni és a Göcseji Múzeumok közösen végeznek. A pálos év projektindítóján bejelentették, hogy kétnapos konferencián összegzik majd az elért eredményeket.

Eddig négy helyszínen kutattak a régészek és az önkéntesek a környéken. Válluson a templom romjai és oltármaradványai mellett feltártak a régészek egy vízelvezető rendszert is. E mellett az Örvényes-patak völgye felett található Örményesi Pálos Kolostor romjait is kiásták. Megtalálták a támpilléreket, emberi maradványokat és díszesen faragott ablakelemet is. Óhídon és Kehidán pedig talajradaros felméréseket végeztek. Ezeknek az épületeknek a feltárását a zalai régészek kezdeményezték 2016-ban.

„A közösségi régészet keretében nem várt eredményeket értünk el, hiszen civilek, önkéntesek segítségével olyan eredményeket értünk el, amelyeket más feltárásokon sem. A helyi közösségnek a lelkesedése és a civileknek a támogatásával Válluson és Örvényes-hegyen már több éve folytatunk régészeti feltárásokat. A többi helyszínen roncsolásmentes kutatásokat tudtunk végezni. Ezek olyan kutatások, ahol kapavágás nélkül belátunk a föld alá.” - mondta el Havasi Bálint a Göcseji Múzeum igazgatóhelyettese.

A kutatásokat a Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Programja 8 millió forinttal támogatja. Ezzel újabb lendületet kaphatnak a feltárások, és az eddig talált adatok feldolgozásai.

„Amit én külön kiemelnék, az a 8 millió forintos összeg, amire lehetett pályázni a kutatásokra, a konferenciákra, a köteteknek a kiadására, amiből aztán később élni tud a muzeológia és további kiállításokat, rendezvényeket lehet majd tartani belőle.” - osztotta meg Csapláros Andrea a Magyar Géniusz Program projektkoordinátora.

A középkori pálos monostorok feltárásait a rend tagjai is üdvözlik. Mint elmondták, a munkálatok is mutatják, hogy az embereket érdekli a történelem.

„Azért fontosak számunkra ezek a kezdeményezések a pálos településeken, mert egy együttműködés kezd kialakulni a településekkel magukkal. És ez segítik magukat a településeket is, hogy egymás értékeit, illetve erősségeit megismerjék. Másrészt pedig nekünk azért, mert a pálos rend ismerszik.” - fogalmazott Puskás R. Antal a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke.

A projekt ősszel zárul, mely egy kétnapos konferenciával végződik. Ezt követően egy kötetet is megjelentetnek a feltárt anyagokból.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2023. aug. 17. csütörtök 17:10 | Vállus
Közösségi régészet formájában fedik fel az épület titkait.
| 2023. jún. 20. kedd 15:34 | Zalacsány
Idén is kutatják az Örményesi Pálos Kolostor maradványait.
| 2020. aug. 19. szerda 14:19 | Keszthely
Keszthelyen is látható volt az egyetlen hazai alapítású férfi szerzetesrend történetét bemutató kiállítás
| 2019. aug. 30. péntek 17:37 | Vállus
A pálos kolostor romjainak feltárási munkálataiba leshettek be az érdeklődők.
| 2016. szep. 7. szerda 09:31 | Vállus
Zala megyében először tártak fel Pálos kolostorromot a Keszthelyi-hegységben, Vállus közelében.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
07:45
Balasport 2023
08:15
Sporttárs
08:51
Savaria Filmfesztivál
09:00
Kukkantó
09:24
Savaria Filmfesztivál
09:26
09:28
Ludovika TV
10:00
Híradó
10:45
Balasport 2023
11:15
Sporttárs
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.