+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Folytatódnak a pálos monostorok feltárásai
2023. február 1. szerda 17:40 - Zala vármegye
Folytatódnak a pálos monostorok feltárásai
Felgyorsulhatnak a környék pálos monostoraira irányuló régészeti kutatások. A Nemzeti Kulturális Alap 8 millió forintos támogatást adott a munkára, melyet a Balatoni és a Göcseji Múzeumok közösen végeznek. A pálos év projektindítóján bejelentették, hogy kétnapos konferencián összegzik majd az elért eredményeket.

Eddig négy helyszínen kutattak a régészek és az önkéntesek a környéken. Válluson a templom romjai és oltármaradványai mellett feltártak a régészek egy vízelvezető rendszert is. E mellett az Örvényes-patak völgye felett található Örményesi Pálos Kolostor romjait is kiásták. Megtalálták a támpilléreket, emberi maradványokat és díszesen faragott ablakelemet is. Óhídon és Kehidán pedig talajradaros felméréseket végeztek. Ezeknek az épületeknek a feltárását a zalai régészek kezdeményezték 2016-ban.

„A közösségi régészet keretében nem várt eredményeket értünk el, hiszen civilek, önkéntesek segítségével olyan eredményeket értünk el, amelyeket más feltárásokon sem. A helyi közösségnek a lelkesedése és a civileknek a támogatásával Válluson és Örvényes-hegyen már több éve folytatunk régészeti feltárásokat. A többi helyszínen roncsolásmentes kutatásokat tudtunk végezni. Ezek olyan kutatások, ahol kapavágás nélkül belátunk a föld alá.” - mondta el Havasi Bálint a Göcseji Múzeum igazgatóhelyettese.

A kutatásokat a Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Programja 8 millió forinttal támogatja. Ezzel újabb lendületet kaphatnak a feltárások, és az eddig talált adatok feldolgozásai.

„Amit én külön kiemelnék, az a 8 millió forintos összeg, amire lehetett pályázni a kutatásokra, a konferenciákra, a köteteknek a kiadására, amiből aztán később élni tud a muzeológia és további kiállításokat, rendezvényeket lehet majd tartani belőle.” - osztotta meg Csapláros Andrea a Magyar Géniusz Program projektkoordinátora.

A középkori pálos monostorok feltárásait a rend tagjai is üdvözlik. Mint elmondták, a munkálatok is mutatják, hogy az embereket érdekli a történelem.

„Azért fontosak számunkra ezek a kezdeményezések a pálos településeken, mert egy együttműködés kezd kialakulni a településekkel magukkal. És ez segítik magukat a településeket is, hogy egymás értékeit, illetve erősségeit megismerjék. Másrészt pedig nekünk azért, mert a pálos rend ismerszik.” - fogalmazott Puskás R. Antal a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke.

A projekt ősszel zárul, mely egy kétnapos konferenciával végződik. Ezt követően egy kötetet is megjelentetnek a feltárt anyagokból.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
kulisszabejárást és közönségtalálkozót a Pesti Művész Színház Keszthelyen.
 
Turi Török Tibor munkásságát ismerhették meg a Nemzeti Kör könyvklubjának réásztvevői.
 
A héten zajlott az Európai Mobilitási Hét, melyhez minden évben csatlakoznak intézmények.
 
A keszthelyi nyomozók elkapták a férfit, bíróság előtt kell felelnie tettéért.
 
A Híradó Plusz vendége: Nemes Klára, a KESOTE Mozgáskorlátozottak Szakosztályának vezetője
 
Befejeződött a Katasztrófavédelem idei szúnyoggyérítési programja.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus