Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / A versek megfogják a fiatalok szívét
2017. már. 29. szerda | Keszthely
A versek megfogják a fiatalok szívét
Megvannak azok a szavalók, akik Keszthely térségét képviselik a megyei József Attila Szavalóversenyen. A 27. területi megmérettetésen húsz általános iskolás mutatta meg tudását a Fejér György Városi Könyvtárban. A korcsoportok két legjobbja április 8-án, Nagykanizsán mondhatja el a szabadon választott és a szervező megyei könyvtár által megszabott József Attila verset.

Egy adott és egy szabadon választott verssel kellett a zsűri elé állnia a diákoknak a versenyen. A 7-8. osztályosoknak József Attila Ars poeticáját, míg az 5-6-osooknak a Szeretnének című verset kellett elmondaniuk. A szabadon választott műveket elsősorban Váci Mihálytól, Rónai Györgytől, Arany Jánostól és Aranyosi Ervintől válogatták. A gyerekek és felkészítőik inkább a vidám költeményeket részesítették előnyben. Így volt ezzel Lázár Panna is: „A szabadon választott versem Nadányi Zoltán – Az első pogácsa. Nekem nagyon megtetszett, mert vicces. Én szeretem ha vicces egy vers és nem olyan szomorú és ezért választottam, mert nagyon tetszett."

A József Attila Szavalóversenyt a költő nevét viselő zalaegerszegi városi könyvtár indította el 1991-ben. Zala megye öt településén rendezik a területi versenyeket, a legjobbak pedig a döntőben is elmondhatják verseiket.

„27 év elég nagy idő, addig felnő több generáció és ezek a gyerekek itt a könyvtárban megmutatták a tudásukat és a legjobbak kerülhetnek ide, hiszen először egy iskolai válogatón, egy iskolai fordulón vannak túl, tehát azt gondolom, ez nagyon színvonalas vetélkedés.”

A keszthelyi területi fordulón összesen húszan álltak a zsűri elé. A negyven elhangzott vers alapján kellett döntenie a grémiumnak, hogy kiket küldenek tovább a megyei döntőre. Cséby Géza, a verseny kezdete óta, 27 éve értékeli a szavalókat.  

„Kérdés, hogy vajon a költészet, a versek azok megfogják-e az ifjú generációnak a szívét, agyát, lelkét. Azt hiszem, hogy azt kell mondani, igen.” - nyilatkozta a zsűrit elnöklő irodalomtörténész. 

Az 5-6. osztályosok közt harmadik lett a zalaszentgróti Horváth Botond. A második helyet a hévízi Illyés Gyula Általános Iskola tanulója, Lázár Panna szerezte meg. A korcsoport legjobbja a sármelléki Plótár Balázs lett.A 7-8. osztályok közül a képzeletbeli dobogó harmadik fokára Vincze Virág, az Egry iskola tanulója állhatott. Második lett a hévízi Holczer Lili Kata, míg a legjobb szavalónak a zalaszentgróti Szép Gergőt találta a zsűri. Az április 8-i nagykanizsai döntőre mindkét korcsoportból az 1. és 2. helyezettek jutottak tovább.A vándorserleget a Csány-Szendrey iskola nyerte el.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. aug. 19. hétfő 19:15 | Keszthely
Százhét esztendős a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom orgonája. Élekorának meghosszabbítása érdekében szerveztek egy nyáresti koncertet.
| 2024. máj. 16. csütörtök 19:15 | Keszthely
A Híradó Plusz vendége: Kocsondiné Eisenkorb Györgyi, a GKMK Fejér György Városi Könyvtár igazgatóhelyettese.
| 2024. már. 4. hétfő 19:15 | Keszthely
Szakrális és világi verseket szavalt a Balaton Színházban Pálfi György.
| 2024. már. 1. péntek 19:15 | Keszthely
A regionális megmérettetésen magyar költők tollából származó verseket hallgathattak meg.
| 2024. feb. 26. hétfő 19:15 | Keszthely
Idén is megszervezték a Wass Albert 24 órás maratont.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
08:30
Határtalan
09:00
Savaria Filmfesztivál
09:56
Savaria Filmfesztivál
10:00
Savaria Filmfesztivál
11:00
11:30
Határtalan
12:00
Képújság
18:00
18:30
19:00
Göcsej Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.