Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Tisztelgés a hősök előtt
2016. nov. 2. szerda | Keszthely
Tisztelgés a hősök előtt
Újra felavatták az 1956-os forradalom hőseinek emléket állító táblát Keszthelyen. A híres Fehér ember talapzatán helyet kapott emléktábla másolata 1989-től díszítette a Premontrei Rendház falát, az épület felújítása során azonban levették. Az ünnepségen számos keszthelyi polgár hajtott fejet a hősök emléke előtt.

Hazánkban egyedüliként Keszthelyen emeltek szobrot az ’56-os forradalom idején a hősök emlékére. A keszthelyi Fehér ember 1957 januárjáig állhatott a Fő téren, utána eltávolították. A szobor talapzatára Tantó J. Gusztáv táblát is készített, ez jelenleg a Balatoni Múzeumban látható, 3 darabban. November elsején, a Premontrei Rendház felújítása során eltávolított, 1989-ben készített táblát állították vissza eredeti helyére.

„Amikor annak idején, pontosan hatvan évvel ezelőtt, pontosan ezekben az órákban, pontosan itt álltam, akkor még nem tudtuk, hogy mi lesz ebből. Nem tudtuk, hogy csak néhány nap, és egy sötét hatalom söpri el Magyarország reményeit, de valaki megérezte a táblára írtakat. Sági Károly bátyánk megérezte, felírtuk, és most ezt a táblát elhelyeztük újra itt a Fehér emberrel együtt azért, hogy a következő egy-két évtizedben legalább tudjuk, hogy mi volt, emlékezzünk. Talán ad nekünk valamit a jövőre is.” - mesélte egy ünneplő, Dr. Szutrély Péter.

A Premontrei Rendház előtt összegyűlt ünneplőket Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere köszöntötte. Beszédében hangsúlyozta, büszkék lehetünk 1956 keszthelyi lakosaira, akik élelmiszert gyűjtöttek a budapesti harcolók családjai számára. Rendkívül fontos volt, hogy ez a tábla visszakerülhessen eredeti helyére, és emléket állítson azoknak a keszthelyi hősöknek, akik sosem felejtették el azt, hogy kiknek és mivel tartoznak.

„Visszaigazolás arra, hogy Keszthely mégiscsak egy különleges város, ahol ilyen sokan eljönnek azért, hogy egy táblának az újraavatásán részt vehessenek, illetve, hogy a szabadságharc alatt egyedüliként az országban itt felállított Fehér embernek az eredetijét is meg tudják nézni. Mindenkinek nagyon köszönöm, hogy eljött, és ma együtt ünnepelhettünk.” - mondta a keszthelyi polgármester.

Az ünnepségen verset mondott Kalapos István, ifjabb Kalapos István pedig a keszthelyi akadémisták és a Petőfi Kör ’56-os követeléseit olvasta fel. Zichy Emőke, református lelkész és Tál Zoltán, katolikus plébános is megemlékezett a hősökről. A leleplezés után  Honthegyi Zsolt evangélikus lelkész mondott áldást. A rendház falán két táblát is elhelyeztek. Az 1989-ben újraállított reprodukció mellett az a tábla is visszakerült, amely a másolat elkészítésére gyűjtést szervező keszthelyi polgároknak állít emléket.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2023. okt. 29. vasárnap 15:41 | Keszthely
A Forradalmi Tanács Végrehajtó Bizottságának feltehetően már csak egy tagja él, a 97 éves Balázs Lajos.
| 2023. okt. 23. hétfő 13:04 | Keszthely
AZ október 23-i eseményekre emlékeztek és a hősök előtt hajtottak fejet Keszthelyen.
| 2022. okt. 24. hétfő 14:59 | Keszthely
Az asszonyok szerepéről, mindennapjairól tartott előadást a Balaton Színházban Tóth Eszter Zsófia.
| 2022. okt. 24. hétfő 14:54 | Keszthely
Az október 23-i hősökre emlékeztek Keszthelyen, az ünnepség szónoka Takaró Mihály volt.
| 2021. nov. 5. péntek 15:19 | Keszthely
Az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozataira emlékeztek novemebr 4-én Keszthelyen is.
21:52
Aggódunk éred!
22:56
Fúvósok 30
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.