Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / A munka gyümölcse
2016. okt. 3. hétfő | Rezi
A munka gyümölcse
Langallót, tócsnit és kerékrépa levest is lehetett kóstolni a második rezi betakarítónapon pénteken. A helyi közösségi kert megálmodói érdekes előadásokkal várták az érdeklődőket, az udvaron pedig zajlott a betakarított termények feldolgozása. A rendezvényt Sáringer-Kenyeres Tamás nyitotta meg, aki a hazai, egészséges élelmiszer fontosságára hívta fel a figyelmet.

A rezi közösségi kertben termelt krumpliból készül a tócsni a második betakarítónapon. A település lakói nagy lelkesedéssel sütik a tepertős finomságot, ami pillanatok alatt el is fogyott. Sáringer-Kenyeres Tamás, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnöke is szívesen megkóstolta a krumplilángost. Hangsúlyozta, ma már egyre kevesebben foglalkoznak kertészkedéssel, így a rezi összefogás példaértékű mindenki számára.        

”Itt bizalommal tudja fogyasztani az ember a terméket, megvásárolni is a terméket, hogyha van belőle plusz mennyiség. Összességében azt tudom mondani, hogy mindenkinek érdemes ide figyelni, mindenkinek érdemes példát venni erről, amit itt, a Laky Demeter Házban csinálnak, és a kertben, a feldolgozásban is, és a termelésben is.” - emelte ki a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnöke.

Az elnök köszöntő beszédében elmondta, a betakarítás az egyik legfontosabb ünnep, hiszen ilyenkor a terményeket és az előállítókat ünnepeljük. A tiszta élelmiszer egy egészséges élet alapja, éppen ezért fontos, hogy a hazai zöldségeket és gyümölcsöket részesítsük előnyben. A megnyitó után a részt vevők előadást hallgathattak a zöldségek táplálkozásban betöltött szerepéről, de megismerhették a különböző burgonyafajták konyhatechnikai felhasználását is.    

Próbáltunk elég változatos programot összehozni, hogy mindenki megtalálja benne a számítását. Tulajdonképpen ez a nap arról szól, hogy ezeket a termékeket megismertessük, és egészen kis korban már. Ezért is örülünk annak, hogy az óvoda így felkarolta ezt a dolgot, és tényleg átjönnek. Ők először kiflit készítenek, tehát a kifli készítés rejtelmeibe avatja be őket Max, aztán később próbáljuk a lekvárkészítésbe. Aztán később készítünk itt gyümölcsleveket, és különböző ételeket.” - tájékoztatott Tafota Istvánné, művelődésszervező.

A helyiek már készülnek a jövő évi vetésre is, és most már átgondoltabban, a helyi és a vásárlói igényeknek megfelelően tudják majd a terményeket elültetni és feldolgozni.

Regman Karola - Keszthelyi TV   

| 2023. aug. 17. csütörtök 17:08 | Zalaegerszeg
Zalában utoljára tíz éve volt olyan rossz a termés, mint most.
| 2021. szep. 10. péntek 13:43 | Keszthely
A minség kiváló, a szárazság miatt viszont kevesebb vetőburgonyát takaríthatnak be a Georgikon földjein.
| 2018. szep. 17. hétfő 17:13 | Keszthely
A Georgikon földjein már javában zajlik a betakarítás, az országos átlag azonban elmarad a tervektől.
| 2016. aug. 5. péntek 16:00 | Keszthely
A korai termő Botondot és a Balatoni rózsát már felszedték, most a Hópehelyen a sor.
| 2015. aug. 5. szerda 09:19 | Keszthely
A Georgikon Kar tangazdaságában befejeződött az aratás.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.