A rezi közösségi kertben termelt krumpliból készül a tócsni a második betakarítónapon. A település lakói nagy lelkesedéssel sütik a tepertős finomságot, ami pillanatok alatt el is fogyott. Sáringer-Kenyeres Tamás, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnöke is szívesen megkóstolta a krumplilángost. Hangsúlyozta, ma már egyre kevesebben foglalkoznak kertészkedéssel, így a rezi összefogás példaértékű mindenki számára.
”Itt bizalommal tudja fogyasztani az ember a terméket, megvásárolni is a terméket, hogyha van belőle plusz mennyiség. Összességében azt tudom mondani, hogy mindenkinek érdemes ide figyelni, mindenkinek érdemes példát venni erről, amit itt, a Laky Demeter Házban csinálnak, és a kertben, a feldolgozásban is, és a termelésben is.” - emelte ki a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnöke.
Az elnök köszöntő beszédében elmondta, a betakarítás az egyik legfontosabb ünnep, hiszen ilyenkor a terményeket és az előállítókat ünnepeljük. A tiszta élelmiszer egy egészséges élet alapja, éppen ezért fontos, hogy a hazai zöldségeket és gyümölcsöket részesítsük előnyben. A megnyitó után a részt vevők előadást hallgathattak a zöldségek táplálkozásban betöltött szerepéről, de megismerhették a különböző burgonyafajták konyhatechnikai felhasználását is.
„Próbáltunk elég változatos programot összehozni, hogy mindenki megtalálja benne a számítását. Tulajdonképpen ez a nap arról szól, hogy ezeket a termékeket megismertessük, és egészen kis korban már. Ezért is örülünk annak, hogy az óvoda így felkarolta ezt a dolgot, és tényleg átjönnek. Ők először kiflit készítenek, tehát a kifli készítés rejtelmeibe avatja be őket Max, aztán később próbáljuk a lekvárkészítésbe. Aztán később készítünk itt gyümölcsleveket, és különböző ételeket.” - tájékoztatott Tafota Istvánné, művelődésszervező.
A helyiek már készülnek a jövő évi vetésre is, és most már átgondoltabban, a helyi és a vásárlói igényeknek megfelelően tudják majd a terményeket elültetni és feldolgozni.
Regman Karola - Keszthelyi TV