Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Katonadaloktól volt hangos Zalaapáti
2016. aug. 17. szerda | Zalaapáti
Katonadaloktól volt hangos Zalaapáti
Fegyverbemutató, ólomkatona öntés, harckocsik és természetesen katonadalok várták az érdeklődőket Zalaapátiban a 7. Katonadal Fesztiválon. A rendezvény nagyon népszerű a helyiek és a környékbeliek körében is, évről évre egyre több fellépő és érdeklődő érkezik a településre. Idén az időjárás is kedvezett a szervezőknek, úgyhogy egy jó hangulatú programon emlékezhettek a hősi halottakra.

Az első- és második világháborús emlékmű megkoszorúzásával kezdődött a 7. Katonadal Fesztivál Zalaapátiban. A településnek korábban is volt emlékműve a temetőben, illetve a Tanácsháza oldalán, ám az önkormányzat fontosnak tartotta, hogy a hősök egy közös emléktáblán szerepeljenek. A 2002-ben újraállított emlékművön a névsor még nem teljes, a jövőben azonban tervben van az hiányzó áldozatok nevének pótlása. A hősöket Mészáros Károly százados méltatta.

„Zalaapátiak harcoltak az első világháborúban a Császári és Királyi 48-as Gyalogezred, vagy éppen a 20. Honvéd és Népfelkelő gyalogezred kötelékében, de voltak, akik a magyar huszárok ősi hírnevét öregbítették. A 48-as és 20-as honvédek 1914. augusztus 9-én tettek ünnepélyes esküt Nagykanizsán, két napra rá a bakák már a keleti front, Galícia felé zakatoltak, és estek át a tűzkeresztségen.” - mondta megnyitó beszédében Mészáros Károly százados, a Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 4. Toborzó- és Érdekvédelmi Központjának érdekvédelmi részlegvezetője.  

A rendezvénytéren korabeli, hatástalanított fegyverek és katonai öltözékek várták az érdeklődőket. Az idősebbek szívesen nosztalgiáztak, felidézve katonaéveiket, a fiatalok számára pedig izgalmas volt megismerni és kézbe venni a több évtizedes tárgyakat.

„A legjobban a fegyverek tetszettek, a kocsik is nagyon tetszenek igazából, a zene is, tehát minden nagyon jó.” - mesélte egy látogató, Vass Dániel.

Takács Béla először járt a rendezvényen, ahol katonaéveinek legszebb emlékei elevenedtek meg.

„Hadnagy voltam, az volt az első beosztásom, és nagyon szép volt. Akkor egy picit nehéz volt ez az egész, de most egyre jobban megszépül minden.” - emlékezett Takács Béla.

A rendezvény folklórfesztiválként indult, majd a helyi Harmonika zenekar vetette fel, hogy mi lenne, ha az ide érkező csoportok katonadalokat is énekelnének. Mára már annyira népszerű lett a Katonadal Fesztivál, hogy külön kellett választani a Folklórfesztiváltól. 25 csoport érkezett idén Zalaapátiba, többségben a megyéből, de Somogy megyei népdalkörök is felléptek. A fesztivált Vincze Tibor polgármester nyitotta meg.

„A haza nem eladó, ezt is hallottuk a bevezetőben, Dobó esküszavait, amit az előadóművész úr mondott, én úgy érzem, hogy aktualitása van még inkább, de, hogy ezt egy kicsit kulturális fesztivál keretében, lazábban adjuk elő a fiatalságnak, a felnövekvő ifjúságnak is, akik már nem voltak, most még nem kell, hogy katonák legyenek, de érezzék, hogy milyen lelki életük, milyen lelki világ tombolt azokban az emberekben, akik a fronton voltak és védték a hazát.” - tájékoztatott Vincze Tibor, Zalaapáti polgármestere.

A délután folyamán a meghívott népdalkörök mutatkoztak be, de néptánc és harmonikaszó is színesítette a fesztivál műsorát.         

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2023. aug. 14. hétfő 15:56 | Zalaapáti
13. alkalommal, augusztus 13-án szerveztek katonadal fesztivált Zalaapátiban.
| 2022. aug. 15. hétfő 16:29 | Zalaapáti
12. alkalommal szervezték meg a népszerű fesztivált hagyományőrzők és népdalkörök részvételével.
| 2021. aug. 11. szerda 14:20 | Zalaapáti
Zalaapátiban 19. alkalommal szervezték meg a programot, közel 20 résztvevő jelentkezett.
| 2019. aug. 13. kedd 16:12 | Zalaapáti
10. alkalommal várták az érdeklődőket harci járművekkel, hagyományőrzőkkel és népdalkörökkel Zalaapátiban
| 2018. aug. 14. kedd 15:35 | Zalaapáti
Korabeli fegyverekkel és dalokkal várták az érdeklődőket a 9. Katonadal Fesztiválon Zalaapátiban.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.