Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Ikonfestés és vizuális irodalom
2016. júl. 29. péntek | Gyenesdiás
Ikonfestés és vizuális irodalom
Aranyozott ikonokból, és ritkán látható, különleges képversekből nyílt kiállítás hétfőn Gyenesdiáson. A keleti egyházból ismert Jézus ábrázolások a múlt heti ikonfestő táborban születtek, az egyházi és történelmi témájú képversek pedig kiegészítik ezeket a szakrális műalkotásokat. A kiállítást Kelemen Erzsébet, a költemények alkotója, és Zolcsák Miklós, a tábor vezetője nyitotta meg.

Festett ikonokat és képverseket is láthatnak azok, akik ellátogatnak a gyenesdiási Községháza nagytermébe augusztus 5-ig. A tárlaton az ikonfestő táborban részt vevők munkái láthatók, akik egyfajta meditációként élték meg az alkotás folyamatát. A tábornak új résztvevői is vannak, többen azonban rendszeres visszatérői a lelkigyakorlatként is felfogható tematikus hétnek.

„Ez számomra egy lelki utazás, egy olyan lelki kapcsolat Istennel, amiben erősödhet a lélek és talán másoknak is az elkészült ikonnal egy kicsit jobbá tehetjük a lelki életét, vagy formálhatunk másokat vele. Tehát mindenképpen nagyon sokat jelent.” - mondta az egyik kiállító, Kissné Farkas Marianna.

A megnyitón Zolcsák Miklós görög-katolikus parókus elmondta, az ikon nem csak művészeti alkotás, de szakrális tárgy is. Éppen ezért kápolnává válik az a hely, ahol ezek a művek megjelennek, hiszen hitből fakadtak és imádsággal szentelődtek meg. Az ikon tiszteletet, méltóságot és alázatot jelent, ég és föld találkozását testesíti meg.

„Az ikon, az szentelmény, és a régi keleti egyház annyira fontosnak tartotta az ikonokat, hogy még az életüknél is többre becsülték. Mert az ikon az szent, Jézus Krisztusnak a prototípusának az ősmintáját örökíti meg testet öltve, hiszen minden ikon az a Jézus Krisztusnak a megtestesüléséből fakad. Ezért méltó festeni, méltó ábrázolni Jézus Krisztust, mert ő megtestesült, és ma is velünk van a végső időkig.” - mesélte Zolcsák Miklós, görög-katolikus parókus.

A vizuális költészet még ma is nagyon modern művészetnek számít, holott már az ókorban is ismert kifejezési forma volt. A képverseknél nem csak a szavak és mondatok hordoznak jelentést, de a mű formája is. Az úgynevezett logo-mandalák központjában egy kifejezés áll, ezt fogja közre a többi szó vagy mondat. Így ezek a művek mindenkinek más-más olvasatot adnak az egyén lelki világától, gondolataitól függően. Kelemen Erzsébet a képversek egyik jeles hazai képviselője.

„A képvers az valójában a képzőművészet és az irodalom találkozása, szintézise, tehát így is felfoghatjuk és megközelíthetjük a műveket, de mint ahogy a tárlat megnyitásakor elmondta, a lineáris költeményekkel ellentétben itt bárhol beléphetünk a képvers testébe, és így különböző olvasatokat generálhatunk, ez által a mű olvasója is részévé válik a műnek, sőt nem csak részévé, hanem alkotójává is.” - tájékoztatott Dr. Kelemen Erzsébet, a képversek alkotója.

A különleges testvérkiállítás augusztus 4-ig tekinthető meg a gyenesdiási Községháza nagytermében munkanapokon 8-tól 16 óráig.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2023. aug. 14. hétfő 18:23 | Gyenesdiás
13 művész 25 alkotása a gyenesdiási községházán.
| 2021. júl. 16. péntek 16:55 | Gyenesdiás
Lelki és fizikai, valamint világi és szakrális feltöltődést jelent az ikonfestészet.
| 2015. júl. 20. hétfő 13:05 | Keszthely
Kreatív képzőművészeti táborban festhettek, agyagozhattak és óriás buborékot eregethettek a gyerekek.
| 2024. aug. 23. péntek 19:15 | Keszthely
A Mária Rádió programjának résztvevői kipróbálhatták a műsorvezetést és az operatőrködést is a stúdióban.
| 2024. aug. 9. péntek 19:15 | Gyenesdiás
Csütörtökön kezdődött Gyenesdiáson a felnőtt fafaragó tábor. Három napon át tizenhárom szakember dolgozik a Kárpáti Korzón megrendezett táborban.
09:30
Objektív
10:00
Ludovika TV
11:00
Savaria Filmfesztivál
12:00
Képújság
18:00
Egy csipetnyi szó
18:34
Természetvédelem határok nélkül
19:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.