Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Mentsd a bringádat
2016. júl. 15. péntek | Keszthely
Mentsd a bringádat
Hazánkban több mint tízezer kerékpárt lopnak el évente, nagy részük azonosítatlan, ezért ritkán kerül vissza tulajdonosához. Néhány lopott jármű minden évben megkerül, de nyilvántartás nélkül nem tudják, ki a gazdája. Ezt segíti a Bikesafe elnevezésű regisztrációs program. Az egyébként fizetős nyilvántartás a nyár folyamán többször ingyenesen lesz elérhető a rendőrségnek köszönhetően a Bűnmegelőzési Irodánál.

Kerékméret, vázméret, típus, márka, felszereltség – többek közt ezeket a jellemzőket rögzítik a Bikesafe rendszerében a tulajdonos személyes adatai mellett. A rendőrség és más illetékes szervek számára hozzáférhető adatbázis segítségével könnyen azonosítható egy ellopott kerékpár. László Péter is örül, hogy nyilvántartásba vették járművét: 

„Tetszik az ötlet, féltem eléggé a biciklit, amikor megyek. Budapesten is szoktam biciklizni, ott muszáj ilyen karvastag lánccal, itt Keszthelyen azért nem féltem annyira, de örülök, hogy nyilvántartásba veszik és ha esetleg baj lenne, van esélyem visszakapni.”  - vélekedik a fiatalember. 

A keszthelyi Bűnmegelőzési Irodánál csütörtökön egész nap ingyen regisztrálták a kerékpárokat. A diákok szórólapokkal hívták fel a figyelmet az akcióra. A rendőrség tavasszal indította el az országos regisztrációt. Ennek oka, hogy számos esetben nem tudják visszajutatni a megtalált kerékpárt a gazdájához, ebben segít az adatbázis.

„Gyakran a tulajdonosok nem tudják beazonosítani a saját kerékpárjukat. Itt rögzítünk minden olyan adatot, ami a kerékpáron megtalálható, a vázszámot, illetve a külső fizikai jellemzőit is rögzítjük. Ez által azt gondolom, hogy sokkal könnyebben tudjuk megtalálni, illetve ha bárkinek eltűnik a kerékpárja, akár saját maga is meg tudja keresni az interneten, tud jelzést adni azzal kapcsolatban, hogy eltűnt az ő biciklije.”  - nyilatkozta Tóth László, r. őrnagy, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának munkatársa.

Hazánkban több mint tízezer kerékpárt lopnak el évente, nagy részük azonosítatlan, ezért ritkán kerül vissza tulajdonosához. A Bikesafe rendszer akkor nyújt segítséget a keresésben, ha már megtörtént a baj. A rendőrök azt tanácsolják, hogy megfelelő kerékpárzárat használjanak a tulajdonosok.

„El kell felejteni azokat az olcsó gyártmányokat, amiket szinte kézzel, szinte minden komolyabb erőfeszítés nélkül ki lehet nyitni. Azt tanácsoljuk, hogy komoly zárakat vegyenek, mindig a kerékpár értékével legyen arányos a hozzá tartozó zár és természetesen mindig a megfelelő módon rögzítsük a kerékpárjainkat.” - tanácsolja a az őrnagy. 

Keszthelyen most volt első alkalommal ilyen regisztráció. A rendőrség a nyár folyamán még többször szervez ilyen ingyenes akciót, melyen bárki nyilvántartásba vetetheti kerékpárját. Ehhez a jármű mellett csupán egy személyi igazolvány szükséges.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

 

| 2021. jún. 2. szerda 19:03 | Balatongyörök
A kerékpárosoknak biztonságot nyújt az új szerelőpont.
| 2021. máj. 14. péntek 14:18 | Gyenesdiás
A Bringatanyánál szervizoszlop várja a bringázókat, az átadón BikeSafe akciót is tartottak.
| 2020. aug. 12. szerda 17:09 | Keszthely
A Police Café program keretein belül tanácsokat adtak a hatóságok az érdeklődőknek.
| 2018. júl. 31. kedd 16:31 | Keszthely
Ingyenesen lehet regisztrálni a kerékpárokat az országos adatbázisba.
| 2024. jún. 24. hétfő 19:15 | Zalakaros
A kis forgalmú zalai utakon zajló megmérettetésen dombos szakaszok nehezítették a versenyt.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.