Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Sport - Szabadidő / Túra a vesebetegekért
2016. júl. 6. szerda | Keszthely
Túra a vesebetegekért
Kerékpározók lepték el vasárnap délután a keszthelyi Fő teret. A negyedik alkalommal megrendezett RenBike Tour-on vesebetegek és kísérőik kerekezték körbe a tavat. A vidám hangulatú túra sok résztvevő számára ajándék, hiszen a szervezők nem csak a jó társaságot, de kezeléshez szükséges feltételeket is biztosítják a betegek számára. A túrázókat Ruzsics Ferenc polgármester köszöntötte, majd a Diaverum Dialízis Központban látták vendégül őket.

Dializált vesebetegek és transzplantáltak kerekezték körbe a Balatont a negyedik alkalommal megrendezett RenBike Tour-on. A résztvevők szeretnék bebizonyítani, a vesebetegek is képesek felvenni a versenyt az egészségesekkel, a különbség talán csak annyi, hogy több odafigyelést igényelnek.    

„A túrának az volt a célja, hogy ezeket a betegeket kontrollált körülmények között lehetőséget nyújtsunk, hogy sportoljanak, hiszen mindenki fél ettől a betegségtől, ettől a problémától. Illetve, hogy ingyenessé tegyük számára, tehát nagyon sokan állnak mögöttünk, akik szponzorálnak, és az összes betegnek, nem csak dializált, hanem a transzplantált vagy dialízis előtt álló betegnek is a részvétele a túra alatt teljesen ingyenes. Mi megteremtettük erre a feltételeket.” - mondta Dr. Schneider Károly főorvos, a RenBike Tour főszervezője.

A túrázókat Ruzsics Ferenc, Keszthely város polgármestere köszöntötte a Fő téren. Elmondta, fejet hajt a kerékpározók akaratereje, kitartása, hite és tettre készsége előtt. A Magyar Nephrológiai Társaság főtitkára, Dr. Kárpáti István is üdvözölte ezt az Európában egyedülálló kezdeményezést. Kiemelte, hogy a túra legfontosabb üzenete a tisztelet és a szeretet, valamint a közösségformálás, a közös sors vállalása.

A 30 beteg és kísérőik, összesen nagyjából 130 fő részvételével rendezett túra ötlete két érintettől, Pingitzer Károlytól és Horváth Róberttől származik, akik 2012-ben kerülték meg először a tavat.              

„Szerintem emberek vagyunk elsősorban, és mindenkinek egyaránt hatalmas érzés. Az pedig, hogy a fizikai korlátainkat le tudjuk küzdeni, vagy legalábbis próbálunk velük megbirkózni, az szintén egy motiváció és egy pozitívum, tehát én nem arról az oldaláról közelítem ezt meg, hogy mekkora dolog így, vesebetegként letekerni, hanem mekkora dolog így, együtt, egészségesek és úgymond betegek együtt letekerni, ez a nagy dolog.” - mesélte egy résztvevő, Horváth Nikoletta.

A biciklizők négy nap alatt tették meg a 210 kilométeres távot, amelynek egyik állomása a keszthelyi Diaverum Dialízis Központ volt, ahol ebéddel várták a kerekezőket. A betegeket a Balatonfüredi startnál, illetve naponta ellenőrizték, de ezen felül is bármikor fordulhattak a túrán részt vevő egészségügyi személyzethez. Indulás  előtt fontos volt kikérni a kezelőorvos véleményét, illetve mindenkitől kértek orvosi összefoglalót is.            

„Természetesen a peritoneális dializált betegeknek biztosítjuk a kezeléshez szükséges feltételeket, egy-egy kezelés fél órát vesz igénybe, és erre kijelölt helyen segítjük őt. Tehát meg kell melegíteni az oldatot, meg kell mérni, illetve nézzük a testsúlyukat, mennyi folyadékot vesztettek, mennyi folyadékot fogyaszthatnak.” - magyarázta Bátor Bálintné, PD oktatónővér.

A vesebetegek a balatoni túra mellett egy egy napos Velencei tavi túrát is szerveznek májusban. A rövid, 35 kilométeres táv jó alkalom arra, hogy a téli pihenő után újra megmozgassák magukat a résztvevők, de egyben felkészülés is a nyári Balaton kerülő túrára.

Regman Karola -Keszthelyi TV

| 2020. jún. 22. hétfő 15:01 | Keszthely
A 6. alkalommal megszervezett esemény célja a közösségépítés és a sport népszerűsítése.
| 2018. júl. 2. hétfő 17:06 | Keszthely
Második alkalommal szervezett kerékpártúrát a Pelso Társaság Keszthely és Sármellék között.
| 2017. aug. 18. péntek 18:37 | Keszthely
Látók és látássérültek tekerik körbe a Balatont tandemkerékpárok segítségével.
| 2017. máj. 15. hétfő 15:28 | Keszthely
550 fővel indult el az idei Balaton körüli kerékpártúra.
| 2015. máj. 12. kedd 12:31 | Keszthely/Balaton
Idén negyedszer rajtolt el a kétnapos, balatoni bringatúra, Hende Csaba honvédelmi miniszter is tekert.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.