Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Egy angyal Budapesten
2016. jún. 10. péntek | Keszthely
Egy angyal Budapesten
A békét és az emberi jogok fontosságát hirdeti az a kiállítás, amelyik hétfőn este nyílt meg a Balaton Színházban. Az Egy angyal Budapesten című tárlat Ángel Sanz Briz életébe és munkásságba nyújt betekintést. A Világ Igaza kitüntetéssel is jutalmazott spanyol diplomata a második világháború zsidóüldözései során adott több ezreknek spanyol útlevelet, az életüket mentve meg ezzel.

Karrierjét és életét is kockáztatta Ángel Sanz Briz spanyol diplomata, aki a második világháború során több, mint ötezer zsidót mentett meg a deportálástól. A Balaton Színházban nyílt kiállításon bepillanthatunk a nagykövet életébe és munkásságába, és korabeli felvételek, újságkivágások segítségével megismerhetjük a 20. századi zsidóság életét is. Spanyolország nagykövete megnyitó beszédében elmondta, Ángel Sanz Brizzel együtt sok magyar ember is dolgozott azért, hogy zsidók ezrei meneküljenek meg a haláltól.

„Ha megkérdezzük az embereket, hogy ki volt Ángel Anz Briz, általában nem tudják rá a választ. Ismerik Raul Wallenberget vagy Oscar Schindlert, hiszen film is készült róluk, pedig Sanz Briz ugyanazt tette mint ők, ugyanolyan kiváló eredménnyel. Ezért szerettük volna, ha a magyar emberek megismerik őt, hiszen ezek az események Magyarországon történtek, magyar életeket mentett meg, ráadásul ez egy különleges kapcsolatot is jelent Spanyolország és Magyarország között.” - mondta el José Ángel López Jorrin, Spanyolország nagykövete.

A megnyitón elmondták, a kiállítás az ismeretterjesztés mellet nagyon fontos üzenetet is hordoz. Azt, hogy az emberi élet minden ideológia és szempont felett áll, és az emberi méltóság védelme az egyik legfontosabb dolog, amit bárki megtehet függetlenül az anyagi helyzetétől vagy a beosztásától. A Balaton Színház vezetése mindenképpen helyet kívánt adni a tárlatnak.

„Három héttel ezelőtt felhívott a Spanyol Nagykövetség, hogy van egy ilyen vándorkiállítás, amit az országban már nagyon sok városban láthattak, és, hogy be tudjuk-e fogadni. Miután az összes kiállítótermünk tele van, mint ahogy ezt lehet látni, így ide, az aulába tudtam befogadni ezt a kiállítást.” - nyilatkozta Csengei Ágota, a Goldmark Károly Művelődési Központ igazgatója.

A kiállítás ötlete a Spanyol Nagykövetségtől és a Budapesti Cervantes Intézettől származik, és célja, hogy megmutassa a magyar embereknek, hogy a zsidók megmentésében szerepet vállaló spanyol diplomaták hogyan és milyen eredménnyel tették a dolgukat. A vándorkiállítást az ország számtalan általános és középiskolájába vitték el, de egyetemeken is bemutatták. Most Keszthelyre is eljutott, itt június végéig tekintheti meg a nagyközönség.A kiállítás megnyitóján részt vett Antonio Perez, spanyol kulturális tanácsos, és Abad Leguina Iñaki, a Cervantes Intézet vezérigazgatója is.          

Regman Karola - Keszthelyi TV      

| 2024. júl. 8. hétfő 19:15 | Keszthely
A zsinagógánál felelevenítették a holokauszt borzalmait és kádist mondtak a résztvevők július első hétvégéjén.
| 2022. jún. 20. hétfő 15:51 | Keszthely
Izrael és a cionizmus témájában szervezett konferenciát az Immánuel Magyar-Izraeli Baráti Társaság.
| 2020. júl. 6. hétfő 19:06 | Hévíz
Hévízi és keszthelyi zsidó származású elhurcoltakra emlékeztek Hévízen.
| 2019. okt. 22. kedd 19:10 | Keszthely
Az egyik legsikeresebb program volt a Balatoni Múzeum őszi programjai között.
| 2015. jún. 29. hétfő 15:08 | Keszthely
A magyar-izraeli barátság jegyében rendeztek konferenciát Keszthelyen.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
06:30
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
MMA film
08:37
Hargita TV
08:57
Savaria Filmfesztivál
09:00
09:30
Savaria Filmfesztivál
10:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.