Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Mártírok napján emlékeztek Hévízen
2020. júl. 6. hétfő | Hévíz
Mártírok napján emlékeztek Hévízen
A Hévízről és a keszthelyi gettóból elhurcolt és kivégzett zsidó polgárok előtt tisztelegtek július 5-n az egykori hévízi zsinagóga helyén álló Holokauszt Emlékműnél. A zalai zsidóság történetében jelentős július hónapban a Mártírok Napját.

Az árnyas fák alatt felcsendült Izrael örök, hazafias slágere,az Arany Jeruzsálem . Keszthelyi és hévízi zsidó származású emberek gyűltek össze vasárnap délután az egykori zsidó templom helyén felállított emlékműnél, hogy emlékezzenek . Az ünnepségen dr. Szarka Lajos történész, az Immánuel Baráti Társaság elnöke. beszédében megemlékezett a második világháború során  munka- és haláltáborokba  elhurcolt 829  zsidó származású polgárról . Köztük 16 hévíziről akik közül senki sem tért vissza. A történész kiemelte, hogy Hévízen a maroknyi helyi zsidóságnak a gyorsan fejlődő fürdőtelepülés  sokat köszönhet, hiszen a gyógyfürdő alapítói is zsidók voltak, többek között az Auschwitzban kivégzett  Schulhof Vilmos, híres gyógyászatot létrehozó fürdőorvos.  

"/  Ilyenkor Keszthelyen és Hévízen van megemlékezés, tudni illek,június 20-n vitték,deportálták a keszthelyi gettóból a járásnak  a zsidóit a zalaegerszegi gyűjtőtáborba ,ahonnan július 5-n deportálták őket Auschwitzba. Ahova két nap múlva, július 7-n érkeztek meg, azaz július 8-n a többségük már a gázba fulladva vagy fullasztva végezte. És  a holokauszt után úgy alakult ki, hogy mivel június végén vitték Zalaegerszegre a keszthelyi, Keszthely járási zsidókat ahonnan július elején deportálták őket. Ezért július első vasárnapja a Mártírok Napja ."-Mondta Szarka Lajos.

Mártírok Napja az egész ország területén megrendezésre kerül. Ez a hitközségek saját emléknapja-hangzott el a megemlékezésen.

"Mivel a deportálás kb. 2,5 hónap alatt zajlott le a vidéki zsidóság deportálása, május közepén indult Kárpátaljáról indult és itt Zala megye is beletartozott az ún.ötödik deportálási zónába amelybe a szombathelyi és pécsi csendőr kerület tartozott. Innen július 4-6 között deportálták a deportálási területből, ill. két csendőr kerületből a zsidókat. Ezzel tulajdonképpen befejeződött a vidéki zsidóság deportálása."- adott tájékoztatást a történész, az Immánuel  Baráti Társaság elnöke.

Az áldozatok emlékére tartott Mártírok-napi ünnepségen a résztvevők  közös imádság után elhelyezték a megemlékezés koszorúit és az örök lélek szimbólumait, a köveket.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

 

| 2024. júl. 8. hétfő 19:15 | Keszthely
A zsinagógánál felelevenítették a holokauszt borzalmait és kádist mondtak a résztvevők július első hétvégéjén.
| 2022. jún. 20. hétfő 15:51 | Keszthely
Izrael és a cionizmus témájában szervezett konferenciát az Immánuel Magyar-Izraeli Baráti Társaság.
| 2019. okt. 22. kedd 19:10 | Keszthely
Az egyik legsikeresebb program volt a Balatoni Múzeum őszi programjai között.
| 2016. jún. 10. péntek 15:39 | Keszthely
Egy spanyol diplomata életét mutatja be a Balaton Színházban nyílt tárlat.
| 2015. jún. 29. hétfő 15:08 | Keszthely
A magyar-izraeli barátság jegyében rendeztek konferenciát Keszthelyen.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
22:15
Balatoni Mozaik
22:45
MMA film
23:37
Hargita TV
23:57
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.