Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / A fák hangja
2016. már. 14. hétfő | Keszthely
A fák hangja
Az élhető föld és az élhető város jegyében rendezett előadást a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület. A Fák hangja nevű programon arra hívták fel a figyelmet, hogy nem vagyunk eléggé tisztában azzal, hogy mennyire sok köszönettel tartozunk a fáknak. A pénteki rendezvényen több előadás közt téma volt a decemberi párizsi klímacsúcs is.

Az országos átlagot is meghaladja Keszthelyen a zöldfelületek nagysága. A város egyedülálló és különleges természeti kincsekkel rendelkezik. Számos fasor, park és liget szolgálja a friss levegőt és a zöld környezetet. A Keszthelyi Környezetvédő Egyesület tagjai és a természet iránt elkötelezett civilek fákat ültetnek és rendszeresen felhívják a figyelmet ezek védelmére.

A Keszthelyi Környezetvédő Egyesület elnöke, Forstner Anna elmondta: "Bizony nem vagyunk eléggé tisztában azzal, hogy mennyire sok köszönettel tartozunk a fáknak. Emberivé teszik a környezetünket, lakhatóvá teszik. Képzeljük csak, hogy milyen életünk lenne fák nélkül...mondjuk a Szaharában. Ez a dolognak az érzelmi oldala, a másik szintén nagyon fontos szerepe a fáknak az életünkben az, hogy a többi zöld növénnyel ők biztosítják az oxigént a levegőben."  Ezekre a tényekre is felhívta a figyelmet az egyesület rendezvénye. A nagy számú közönség többek között az Éghajlatvédelmi Szövetség és a Levegő Munkacsoport előadásaiban hallhatott még a fák jelentőségéről.

A rendezvényen köszöntőt mondott Ruzsics Ferenc. A város polgármestere kiemelte, hogy egy olyan egy milliárd forintos projektet tervez Keszthely, melynek nagy részében a zöldterületek gondozása és újak kialakítása a cél. A városvezető egy korábbi újságcikkre utalva elmondta, hogy a korábbi - sokak által csak facsonkításoknak hívott - erős fametszések a jövőben nem lesznek. A nagyobb forrásoknak köszönhetően lehetőség lesz a kíméletes, egyben költségigényesebb fagondozásra is.

Dr. Makai Martina fejlesztés-és klímapolitikáért felelős helyettes államtitkárnak köszönhetően első kézből származó információk és eredmények jutottak el a hallgatóságához a decemberi párizsi klímacsúcsról: "Minden ország megnézte a saját lehetőségeit és elmondta ott Párizsban, illetve előtte leírta, hogy milyen felajánlásokat tud tenni annak érdekében, hogy az üvegházhatás, gázkibocsátás csökkenjen. Ezeket a felajánlásokat összegezték és erre alapulva született egy megállapodás, amit gyakorlatilag a valamivel több mint 190 résztvevő ország  egyhangúlag elfogadott. Annyiban új ez a megállapodás, hogy gyakorlatilag egyfajta mérföldkő a gazdasági élet szereplőinek is és megmutatja az utat 2030-ig, 2050-ig, sőt, még kitekintést nyújt 2050 utánra is." - nyilatkozta a helyettes államtitkár. 

A klímacsúcson hazánk 2030-ig 40 százalékos káros anyag kibocsátás-csökkentést vállalt. Magyarország jó úton halad, mert az iparosítás időszakához képest már most 36 százalékos kibocsátás-csökkentést tettünk. Az előadáson elhangzott, hogy a kormányzati vállalások mellett a civil emberek is sokat tehetnek a környezetért, akár egy-egy fa elültetésével is.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. máj. 28. kedd 19:15 | Keszthely
A jubileum alkalmából tárlaton mutatták be az elmúlt 25 év történéseit.
| 2015. jún. 6. szombat 16:49 | Keszthely
Egyedülálló természeti kincs a vasútállomás és a halászcsárda közötti négy hektáros liget.
| 2013. jún. 11. kedd 16:33 | Keszthely
Diákoknak tartott előadást a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület a világnap alkalmából.
| 2024. jún. 25. kedd 19:15 | Vonyarcvashegy
A Balatoni Borrégió ügyeiről értekeztek
| 2024. máj. 9. csütörtök 19:15 | Keszthely
Országos rendezvénysorozat keretében kaphattak választ a kérdéseikre a gondosóra iránt érdeklődők.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.