Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Természeti értékleltár
2015. jún. 6. szombat | Keszthely
Természeti értékleltár
Egyedülálló, a Balaton mentén talán az egyetlen keményfás ártéri liget a vasútállomás a halászcsárda közötti négy hektáros terület. A jelenleg még zöldövezet a módosított Balaton törvénynek köszönhetően átsorolható beruházási területté. Hogy a matuzsálemi fák és madárvilág is megmaradjon, a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület értékleltárt készített. A lágyszárú növényzetet dr. Szabó István, a madárvilágot Darázsi Zsolt, a faállományt pedig Horváth Attila mérte fel.

 22 madár és mintegy 15 fafaj található meg a vasútállomástól a halászcsárdáig húzódó négy hektáros területen. Természeti értékeinek köszönhetően a liget feltehetően egyedülálló a Balaton körül.
"Itt egy olyan helyen állunk most, ahol olyan régi, öreg fák vannak - magas kőrisek, kocsányos tölgyek, hegyi juharok - amelyek egy nagyon régi és a Balaton mellett igen ritka faállományt jellemeznek, az úgynevezett keményfás ártéri ligeterdőt." - mutatja be a területet dr. Szabó István. Az egyetemi tanár azt mondja, hogy területen egy érdekes növényfejlődési folyamat figyelhető meg. A Balaton medrének feltöltődésének folyamatát követik a ligetnek a fái. Ahogy a víztükör egyre beljebb húzódott, úgy fiatalodnak egyre a fák a vasúttól a part irányába.

Horváth Attila mutatja a liget egyik matuzsálemi fáját. Az erdőgondnok legalább 250 évesre becsüli a kocsonyás tölgyet, mely jó állapotban van, alig van száraz ága. Horváth Attila feladata volt lajstromba venni a fákat és meghatározni azok értékét. A 290 egyed évente 11 tonna oxigént termel, ami 222 felnőtt ember éves szükségletét fedezi.
A szakember szerint ezeknek a fáknak az értéke felbecsülhetetlen, mert egy 250 éves tölgyet nem fogunk tudni máról holnapra ültetni.

A fák mellett a madárvilág is különleges, ezt Darázsi Zsolt mérte fel. A Magyar Madártani Egyesület szakembere 22 fajt számolt össze, melyek közül 21 védett. A dolmányos varjak, rigók, harkályok, csúszkák és pintyek eszmei értéke meghaladja a 7 millió forintot.

Az értékleltár készítésének oka, hogy ez a terület a Balaton törvény módosításának köszönhetően átsorolható beruházási területté és akkor 15 százaléka beépíthető.
Forstner Anna, a Környezetvédő Egyesület elnöke azt mondja, hogy tudomásuk van róla, hogy Keszthely is készül arra, hogy átsorolja ezt a területet. A civil szervezet szeretné segíteni a városvezetés munkáját ezzel az értékleltárral. Az egyesület azt szeretné elérni, hogy a beruházási terület az értékleltár figyelembevételével valósuljon meg. Forstner Anna szerint így lehetőség lesz arra, hogy a város megvalósítsa terveit és a természeti értékek is megmaradjanak.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2023. nov. 28. kedd 14:21 | Keszthely
Közösségi faültetést szervezett az Erzsébet ligetben a Keszthelyi Városvédő Egyesület.
| 2020. dec. 8. kedd 16:04 | Keszthely
Madár- és denevérodúkat helyeztek ki az Erzsébet-ligetben, mely kiemelten fontos értéke a városnak.
| 2016. aug. 25. csütörtök 15:25 | Zalaszántó
Versek és képek segítségével töltődhetnek fel a tradicionális szellemi örökséget kedvelők Zalaszántón.
| 2024. ápr. 18. csütörtök 19:15 | Keszthely
Rendkívüli ülést tartott a keszthelyi testület.
| 2024. már. 5. kedd 19:15 | Keszthely
A tervezett Balaton-parti fejlesztés kapcsán vizsgálták meg a területet a szakemberek.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.