Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Akinek lelke szomjazik a fényre
2016. aug. 25. csütörtök | Zalaszántó
Akinek lelke szomjazik a fényre
A tradicionális szellemi örökséget kedvelők találhatnak testi és lelki feltöltődést Zalaszántón. Mészáros Ferenc és Hardy Mária az elmúlt két év során alakították saját otthonukban a Temenosz Ligetet. A költő és ruhatervező szeptembertől heti két alkalommal nyitja meg a különleges kertet, melyben az ősz folyamán zenés-verses előadásokat is szerveznek.

„Itt találkozik az ember és az isten, a kapuja tárva minden jövevénynek, de csak az léphet be tündöklő kertjébe, akiben tisztán énekel a lélek.” - így szól Mészáros Ferenc verse a Temenoszról. A költő értelmezése szerint a Temenosz egy szent liget, mely az aranykori ember szellemi és testi élettere volt. Ennek egy kis szigetét kívánta létrehozni párjával Hardy Máriával zalaszántói otthonukban.

„Igazából nem gondoltunk arra, hogy ezt megnyissuk a nagyközönség előtt, aztán pár hete fogalmazódott meg bennünk, hogy azért mégse zárhatjuk be a kaput. Tehát valamilyen lehetőséget kell adni azok számára, akik hasonló világot keresnek, mint amit mi itt megcsináltunk, hogy láthassák, szembesüljenek vele, hogy képes az ember ilyet is megcsinálni.” - nyilatkozta a költő.

A kertet saját erejéből alakította ki Mészáros Ferenc és  Hardy Mária. Céljuk az volt, hogy a tradicionális szellemi örökséget kedvelők rövid séta keretében versek és képek segítségével pihentessék, tölthessék lelküket. A Temenosz Liget bemutatójára a sajtó mellett helyi és környező települések civil, vagy idegenforgalmi szereplőit hívták meg, akiket elvarázsolt a különleges hely. A helyi Három Hegy Egyesület titkára is sok lehetőséget lát a kertben: „Nagyon sok érdeklődő van Zalaszántón, bakancsos turisták, akik – gondolom - ha megnyílik a kapu szívesen jönnek és megnézik ezt. Úgyhogy ez még egy különlegesség itt Zalaszántónak én úgy gondolom és gyönyörű, lenyűgöző a kert. Érdemes megnézni, itt fel lehet töltődni, meg lehet pihenni, itt a Sztupa árnyékában úgymond.” - vélekedett Nagy Lászlóné. 

A liget két év alatt készült el. Kilenc állomáson keresztül kereshetik a vendégek a feltöltődést. A kertépítés és a versek Mészáros Ferenc munkáját dicsérik, párja Hardy Mária pedig illusztrációkat és dekorációkat készített. A művészpár előadásokat is tervez a Temenosz Ligetben. 

„Vannak olyan emberek a történelemben, akiket nagyon közel érzünk magunkhoz; a modern kori az a John Lennon és a Yoko Onónak maga a kapcsolata, mert egyedül lenni nem más, mint félelem, fél-elem. És akármilyen vélemény is van utólag róluk, ők azért ott letettek valamit az asztalra. Csinálunk majd a jurtában október 8-án egy műsort.” - árulta el Hardy Mária.

John Lennon mellett Nietzsche és Hamvas Béla témájában terveznek előadásokat a kert tulajdonosai. A liget szeptemberben nyílik meg. Hetente két alkalommal, pénteken és szombaton lehet lelkileg feltöltődni a Temenoszban. Bővebb információ a temenosz.com oldalon található.

 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2014. ápr. 12. szombat 08:18 | Keszthely
A költészet napján a Balaton Színházban Mészáros Ferenc verseivel ismerkedhetett meg a közönség.
| 2023. nov. 28. kedd 14:21 | Keszthely
Közösségi faültetést szervezett az Erzsébet ligetben a Keszthelyi Városvédő Egyesület.
| 2020. dec. 8. kedd 16:04 | Keszthely
Madár- és denevérodúkat helyeztek ki az Erzsébet-ligetben, mely kiemelten fontos értéke a városnak.
| 2015. jún. 6. szombat 16:49 | Keszthely
Egyedülálló természeti kincs a vasútállomás és a halászcsárda közötti négy hektáros liget.
| 2023. dec. 12. kedd 16:18 | Zalaszántó
Közösségi jótékonysági futást szervezett a Spartan Training Group Zalaszántó.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.