Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Megrendezték az Év Erdésze döntőjét
2023. jún. 2. péntek | Gyenesdiás
Megrendezték az Év Erdésze döntőjét
Gyenesdiás is otthont adott az Év Erdésze 2023 verseny döntőjének. A megmérettetést az Országos Erdészeti Egyesület rendezi meg minden évben az erdőgazdálkodásban aktívan dolgozó középfokú végzettségű szakembereknek. A döntőbe 19 erdőgazdaságból kerültek ki a legjobbak.

Vadászati gyakorlati feladatok is szerepeltek a versenyen. Ennek a BEFAG Erdész Lövészklub adott otthont. Összesen 15 megmérettetésen kellett megfelelniük az erdészeknek négy csoportban. A vadállomány szakszerű kezeléséhez hozzátartozott a vadfajok nemének és trófeájának távolságbecslése, valamint azok minősítése is. A Nagymezőn négy különböző állat koronájáról kellett megállapítani a kért adatokat. A feladat nem volt könnyű, ettől függetlenül elnyerte az erdészek tetszését.

„Nagyon jól szervezett, az biztos. Komoly versenyszámok vannak. Itt a trófeabírálatnál is megizzasztottak a szervezők. Aki szereti a versenyt, az élvezi.” - osztotta meg Bozsanitz Zsolt kerületvezető erdész.

A gyakorlati feladatok között az erdőfelújítások és a faállományok szakmai leírása mellett a famagasságot- és fatérfogatot is meg kellett becsülniük, valamint az élőfa készletet is meghatározták. Nehezítő körülmény volt az, hogy a versenyszámokat megadott időre kellett teljesíteni.  

A Festetics Imre Élményközpontban az írásbeli feladatsor mellett felismerési próbatételen is számot kellett adniuk a tudásukról az erdészeknek. Többek között tudni kellett a hazai fa- és cserjefajokat téli hajtás, levél, termés és fakéreg minták alapján. Meg kellett különböztetni az ehető és mérges gombákat.

„A feladatok összeállítása során nagyon sok segítséget kaptunk az Országos Erdészeti Egyesülettől, illetve a szakközépiskoláktól. Tehát a Roth Gyula Erdészeti Szakközépiskolától, az ásotthalmi Bedő Albert Erdészeti szakközépiskolától, illetve a szegedi Kiss Ferenc szakközépiskolától. A feladatok összeállításában az ott tanító tanárok is részt vettek. A gyakorlati feladatoknál volt nekünk fontos szerepünk. Tehát a helyszínek felkeresése és a helyszínen olyan erdőállományok vagy erdőrészletek, fák felkeresése, ami etalonként szolgálhat egy versenyhez.” - mondta el Dr. Patocskai Zoltán főszervező.

A kétfordulós, egyéni verseny első fordulóját az állami erdőgazdaságok hirdetik meg az OEE illetékes helyi csoportjának együttműködésével, az Erdőgazdaságuk erdészeinek. Ezek győztesei vehettek részt az országos döntőben. Idén a Bakornyerdő Zrt. kapta a feladatot, hogy ezt megrendezze.

„Fontos, hogy a versenyben résztvevők és nem csak azok a kollégák, akik a mai napon itt vannak, hanem a területin is részt vettek, hogy egy szakmai mércéhez, egy szakmai versenyhez méltón felkészüljenek, a szakmai tudásukat fejlesszék. És példát is mutassanak a többi kollégának.” - emelte ki Váradi József erdőgazdálkodási és természetvédelmi főmérnök.

A verseny Balatoncsicsón folytatódott. A győztes elnyeri Az Év Erdésze – 2023. kitüntető címet, az ezzel járó oklevelet, tárgyjutalmat, valamint a vándorserleget, amely a következő verseny országos döntőjéig őt illeti meg.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2018. jún. 27. szerda 16:15 | Keszthely-Zalaszántó
Tóth Péter, a Bakonyerdő Keszthelyi Erdészetének kerületvezető erdésze győzedelmeskedett a versenyen.
| 2024. máj. 10. péntek 19:15 | Keszthely
Önerőből, két ütemben tudták renoválni az épületet.
| 2023. dec. 7. csütörtök 16:51 | Keszthely, Karmacs
Idén 5 milliárd forintot szánt a programra Magyarország Kormánya.
| 2023. nov. 9. csütörtök 13:53 | Keszthely
Az irodaházat teljesen felújítják, ezért a Festetics Imre Élményközpontba költöztek ideiglenesen.
| 2023. jún. 28. szerda 12:44 | Keszthelyi-hegység
Az Agrárminisztérium versenyén lehet szavazni a helyi kirándulóhelyekre is.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
22:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.